پژوهشگاه صنعت نفت با دستیابی به دانش فنی تولید برخی افزایههای پلیمری مورد مصرف در سیال حفاری پایه آبی، علاوه بر افزایش راندمان در عملیات حفاری، هزینههای تهیه سیال حفاری را تا 50 درصد کاهش میدهد.
علیرضا خوشنیت؛ رئیس گروه پژوهشی کاربرد پلیمرها در صنایع نفت، پژوهشگاه صنعت نفت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت ایران با اعلام این خبر گفت: برخی افزایههای پلیمری مورد مصرف در سیال حفاری اکنون در مرحله تولید صنعتی و گذراندن مراحل آزمایشهای میدانی قرار دارد.
خوشنیت توضیح داد: حفر سازندهای شیلی (نوعی رس) به دلیل حساسیت زیاد آنها به سیال حفاری پایه آبی از مشکلات عمده صنعت حفاری بهشمار میرود، این سازند به محض تماس با آب، متورم شده و با ریزش آن و بسته شدن چاه، عملیات حفاری متوقف میشود به همین منظور در روش سنتی از سیال حفاری پایه روغنی برای حفر این سازندها استفاده میشود.
وی با بیان این که عمده ترکیبات سیال پایه روغنی از گازوئیل تشکیل شده است، گفت: با توجه به مشکلات تأمین به موقع گازوئیل و بروز مشکلات زیستمحیطی، زمان انتظار حفاری چاهها در روش سنتی افزایش مییابد.
رئیس گروه پژوهشی کاربرد پلیمرها در صنایع نفت افزود: پژوهشگاه صنعت نفت با بومیسازی فناوری تولید و بهکارگیری افزایههای پلیمری به سیال حفاری با پایه آبی توانست سیال پایه روغنی را جایگزین کرده و زمان و هزینه عملیات حفاری را کاهش دهد.
وی هدف از این طرح را ساخت افزایههای پلیمری به منظور افزایش کارایی سیال حفاری پایه آبی پایدارساز شیل عنوان کرد و گفت: بومیسازی فناوری ساخت افزایه پلیمری، کاهش آلایندههای زیستمحیطی و کاهش بیش از 50 درصدی هزینههای سیال حفاری در سازندهای شیلی با جایگزینی سیال پایه آبی به جای روغنی از دستاوردهای این طرح میباشد.
این پژوهشگر پژوهشگاه صنعت نفت، قطع وابستگی کشور از خارج در زمینه تأمین افزایههای پلیمری مورد مصرف در سیال حفاری را از دستاوردهای مهم این طرح خواند و افزود: تمامی مواد اولیه ساخت این افزایه پلیمری از داخل کشور تأمین میشود.
خوشنیت تأکید کرد: این طرح با حمایت و سرمایهگذاری شرکت نفت مناطق مرکزی ایران انجام گرفته و اکنون نیز شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و شرکت نفت فلات قاره ایران از متقاضیان این طرح محسوب میشوند.