مهار تورم و رشد تولید

مهار تورم و رشد تولید

هزینه سیال حفاری در چاه‌های نفت و گاز 50 درصد کاهش می‌یابد

هزینه سیال حفاری در چاه‌های نفت و گاز 50 درصد کاهش می‌یابد

در پی جایگزینی سیال پلیمری با سیال روغنی

هزینه سیال حفاری در چاه‌های نفت و گاز 50 درصد کاهش می‌یابد

رئیس گروه پژوهشی کاربرد پلیمرها در صنایع نفت از تولید سیال‌های پلیمری برای جایگزینی‌ سیال‌های روغنی در صنعت حفاری خبر داد و گفت: با جایگزینی سیال پلیمری نزدیک به 50 درصد هزینه‌های سیال حفاری کاهش می‌یابد.

علیرضا خوش‌نیت در گفت‌‌وگو با خبرنگار شانا تصریح کرد: سیال‌های روغنی پایه گازوئیلی هستند، از این رو برای تأمین گازوئیل هزینه بالایی پرداخت می‌شود.

وی با بیان این که، در بررسی‌های اخیر هزینه حفاری 800 تا 900 متر از یک لایه شیلی با استفاده از سیال روغنی حدود 400 میلیون تومان برآورد شده است، گفت: البته در شرایط فعلی این رقم تا حد زیادی افزایش یافته است به این ترتیب جایگزینی آن با سیال روغنی می‌تواند صرفه‌جویی بسیاری به همراه داشته باشد.

خوش‌نیت، سازگاری بالا با محیط زیست و کاهش زمان انتظار در عملیات حفاری را از دیگر مزیت‌های جایگزینی سیال پلیمری با سیال روغنی اعلام کرد و افزود: بزرگ‌ترین مزیت این سیال، تولید آن با شرایط بومی و خاص مخازن نفتی کشور است.

رئیس گروه پژوهشی کاربرد پلیمرها در صنایع نفت از بومی‌سازی تعدادی از سیال‌های پلیمری مورد نیاز در صنعت حفاری خبر داد و تأکید کرد که این مهم با هدف بهینه‌سازی شرایط حفاری به‌‌ویژه حفاری در عمق زیاد انجام شده است.

وی همچنین به برنامه پژوهشکده علوم و فناوری پلیمر پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه ارتقا دانش فنی این دسته از سیالات اشاره کرد و افزود: برنامه‌ریزی شده تا با همکاری شرکت‌های دانش بنیان علاوه بر توسعه دانش فنی سیالات پلیمری، کار تجاری‌سازی آنها هم انجام شود.

سیال با گل حفاری گل حفاری ترکیبی است از مواد شیمیایی معدنی و آلی که به شکل مایع ساخته می‌شود. از ابتدای شکل‌گیری این صنعت وظیفه انتقال‌کننده‌های حفاری از ته چاه به سطح زمین را داشته است ولی با توسعه سیستم حفاری دورانی، وظایفی چون خنک‌کردن مته و لوله‌های حفاری، روان کردن مته و لوله‌های حفاری، اندود کردن دیواره چاه و جلوگیری از ریزش آن، کنترل فشارهای زیرزمینی، معلق نگه داشتن‌ کنده‌ها و مواد وزن‌افزا به هنگام قطع جریان گل حفاری، ترخیص شن و کنده‌های حفاری بر روی الک‌های لرزان و سایر تجهیزات جداکننده، تحمل قسمتی از وزن لوله‌های حفاری و لوله‌های جداری، به حداقل رساندن ضایعات و آسیب‌ها به سازندهای مجاور چاه و انتقال توان هیدرولیگی پمپ‌های گل به مته و به حرکت درآوردن تیغه‌های متحرک مته نیز برعهده آن گذاشته شده است.

به‌طور کلی سیال یا گل حفاری را به دو دسته کلی پایه آبی و پایه روغنی تقسیم می‌کنند که متناسب با نوع رفتار و شرایط خاص مخازن مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان مثال در سازندهای رسی به دلیل حساسیتی که این سازندها به آب دارند نمی‌توان از سیال پایه آبی استفاده کرد چرا که برخورد آب با این سازندها به آب دارند نمی‌توان از سیال پایه آبی استفاده کرد چرا که برخورد آب با این سازندها موجب بروز رفتارهای خاص در چاه و مسدود شدن آن می‌‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support