شناسایی ذخایر عظیم هیدرات گازی در دریای عمان
با هدف دستیابی به ذخایر نامتعارف نفت و گاز انجام شد
شناسایی ذخایر عظیم هیدرات گازی در دریای عمان
مجری طرح اکتشاف منابع هیدرات گازی دریای عمان، از شناسایی ذخایر هیدرات گازی در این منطقه معادل ذخایر متعارف نفت و گاز کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار شانا، ناصر کشاورز صبح امروز (دوشنبه 27 آذر) در یک نشست خبری با اشاره به کاهش حجم ذخایر متعارف نفت و گاز در جهان تأکید کرد: اگرچه راهکارهایی برای جایگزینی منابع هیدروکربوری مانند توسعه انرژیهای تجدیدپذیر از سوی بسیاری از کشورها پیشبینی شده است، اما به دو دلیل عمده نمیتوان نیاز به ذخایر هیدروکربوری را انکار کرد.
وی ضرورت تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی و سوخت خودروها از طریق منابع هیدروکربوری را دو دلیل عمده نیاز کشورها به منابع هیدروکربوری اعلام و تصریح کرد: با توجه به دلایل گفته شده و کاهش روزافزون منابع هیدروکربوری در جهان، به این فکر افتادیم تا طرحی را به منظور شناسایی منابع نامتعارف نفت و گاز برای تأمین نیازهای آتی اجرا کنیم.
وی با بیان این که طرح شناسایی هیدراتهای گازی در دریای عمان با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و تعدادی از شرکتهای داخلی و خارجی از اردیبهشت سال گذشته آغاز شده است، گفت: هدف این طرح در فاز اول، شناسایی منابع جدید و بررسی میزان گستردگی و حجم ذخیره آنها با استفاده از روشهای لرزهنگاری بوده است.
کشاورز با تأکید بر این که به منظور شناسایی ذخایر نامتعارف هیدروکربوری در دریای عمان، طرحی جامع در پژوهشگاه صنعت نفت تهیه شده است که از آن میتوان به عنوان یک نوآوری ملی یاد کرد.
وی با بیان این که فاصله فناوری بهکار رفته در این طرح با فناوریهای روزآمد دنیا چندان زیاد نیست، افزود: این طرح با هزینهای بسیار کمتر از آنچه شریک خارجی به ما پیشنهاد داده بود، اجرا شد.
مجری طرح اکتشاف منابع هیدرات گازی در دریای عمان درباره ضرورت استفاده از هیدراتهای گازی در آینده گفت: هر متر مکعب از هیدرات گازی پس از استخراج معادل 164 متر مکعب گاز ارزش حرارتی ایجاد میکند.
وی محل تجمع هیدراتهای گازی را در شبکه بلورهای یخی که در اعماق آب قرار دارند، دانست و تأکید کرد: در طرح شناسایی این منابع از بستر دریا تا عمق 600 متر را مورد مطالعه و اکتشاف قرار دادیم.
به گفته او منابع هیدرات گازی تنها در کانادا تولید میشود ولی در کشورهای ژاپن، روسیه و آمریکا نیز، مطالعاتی برای برداشت از این منابع در حال انجام است.
وی درباره اقتصادی یا غیر اقتصادی بودن برداشت از این منابع خاطرنشان کرد: شاید امروز تکنولوژیهای بهرهبرداری از این منابع بسیار هزینهبر از تکنولوژی بهرهبرداری از منابع متعارف باشد ولی اقتصادی بودن برداشت از هیدراتهای گازی زمانی محرز میشود که منابع متعارف رو به کاهش میگذارد.
کشاورز همچنین از احتمال وجود منابع متعارف هیدروکربوری در محل تجمع هیدراتهای گازی خبر داد و تصریح کرد: اگر در بررسیهای آتی احتمال وجود ذخایر متعارف برای ما ثابت شود، برای برداشت از این منابع برنامهریزی خواهیم کرد.
مجری طرح اکتشاف منابع هیدرات گازی دریای عمان به همکاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر و پارک فناوری دانشگاه تهران برای انجام لرزهنگاری این طرح اشاره کرد و گفت: تاکنون برای شناسایی و اکتشاف هیدراتهای گازی مطالعات زمینشناسی در نواحی ساحلی مجاور دریای عمان به همراه حفر یک حلقه چاه گمانه 200 متری در خشکی مجاور دریای عمان انجام شده است.
وی افزود: بررسی و صحتسنجی ارتباط واحدهای زمینشناسی، بررسی ترمودینامیکی امکان تشکیل منابع هیدرات گازی در دریای عمان، پیشبینی نوع گاز موجود در شبکه هیدراتهای گازی، مدلسازی مفهومی لرزهای و در نهایت پردازش مجدد دادههای لرزهای از دیگر اقدامات انجام شده در این راستاست.
کشاورز ذخایر غیر متعارف هیدروکربوری را شامل شیلهای نفتی و گازی، منابع نفت فوق سنگین و هیدراتهای گازی اعلام کرد و یادآور شد که ذخیره هیدروکربوری هیدراتهای گازی معادل با 300 برابر همه منابع متعارف از قبیل نفت، گاز و زغال سنگ است.