به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، مهدی رشیدزاده روز شنبه در نشست خبری که در محل پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، افـزود: در کاتالیستهای تجاری علاوه بر عوامل فعال و کاتالیستهایی که به طور معمول اکسید یا سولفید فلزات هستند، ترکیبات دیگری نظیر پایه مورد استفاده قرار میگیرد.
وی تأکید کرد: پایه کاتالیستها از اجرای بسیار مهم کاتالیستهای مصرفی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی محسوب و تعداد قابل ملاحظهای از این کاتالیستها با استفاده از پایههای آلومینایی تهیه میشود.
رشیدزاده ادامه داد: پایههای آلومینایی میتوانند در تنوع گستردهای از فرمهای کریستالی، مساحت سطح، تخلخل و خلوص تهیه شوند. پایههای آلومینایی مورد استفاده در ساخت هریک از این کاتالیستها با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی منحصر بهفرد، نقش ویژهای در واکنش ایفا میکنند.
به گفته رئیس پژوهشکده کاتالیست و نانوفناوری، در حال حاضر دانش فنی ساخت پایه برخی کاتالیستهای تجاری با استفاده از مواد اولیه خارجی در پژوهشگاه صنعت نفت وجود دارد.
وی با اشاره به موضوع تحریمها گفت: وجود تحریمها در شرایط فعلی دسترسی به این مواد را بسیار سخت و در مواردی غیرممکن کرده است. دسترسی به منابع آلومینایی با خلوص بالا در داخل کشور، این امکان را فراهم میسازد تا نسبت به تهیه و تولید مواد اولیه مصرفی در ساخت پایه کاتالیستها، گامی اساسی در تکمیل زنجیره ساخت کاتالیست شامل تولید پودر اولیه ساخت پایه از منابع داخلی، تولید پایه کاتالیست با استفاده از این پودرها، تولید کاتالیست با استفاده از پایه ساخته شده و بومیسازی تولید کاتالیست برداشته شود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر قرارداد پژوهشی توسعه دانش فنی تولید پودرهای مورد نیاز ساخت پایههای آلومینایی کاتالیستهای پرمصرف با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) منعقد شده است.
به گفته رشیدزاده، در ایـن پژوهش با استفاده از سنگ معـدن نفلین سینیت معادن داخل کشور، پودرهای خالص مورد نیاز برای ساخت پایه کاتالیستها تولید خواهد شد.
دانش فنی ساخت کاتالیست و پایه فرایند هیدرودی سولفوریزاسیون نفتا
وی گفت: فرایند هیدرودی سولفوریزاسیون از فناوریهایی است که به منظور جداسازی گوگرد از نفت و فرآوردههای نفتی در پالایشگاهها و مجتمعهای پتروشیمیایی کاربرد دارد. قبل از فرایند بالا بردن عدد اکتان (خوشسوز کردن) بنزین، به خاطر تأثیر مخرب این عنصر بر ایجاد مسمومیت فلزات گران قیمت کاتالیست واحد تبدیل کاتالیستی، ترکیبات گوگردی موجود در این فرآورده باید به زیر 0،5 ppm برسد و این کار به کمک کاتالیست فرایند هیدرودی سولفوریزاسیون نفتا انجام میشود.
وی یادآور شد: پژوهشگاه طی سالیان متمادی پژوهشهایی بر روی ساخت کاتالیستهای گوگردزدایی برشهای مختلف نفتی انجام داده و فرمولاسیون و دانش فنی ساخت این کاتالیستها را بهدست آورده است.
وی بیـان داشت: مصرف این کاتالیست در ایران حداقل 100 تن در سال بوده و با توجه به برنامههای توسعه صنعت پتروشیمی در کشور و همچنین راهاندازی واحدهای جدید پالایشی، این روند رو به افزایش است.
رشیدزاده در پـایان تصریح کـرد: در این دانش فنی، تهیـه کاتالیست تجـاری هیدرودی سولفـوریزاسیـون نفتـا بـه همراه فرمولاسیون ساخت پایه این کاتالیست، به شرکت صنایع رنگینه و کاتالیست پـارس واگذار شد امـا از آنجا که این دانش فنی مبنـایی بر واگذاری فرمولاسیون کاتالیستهـای هیدرودی سولفوریزاسیـون سایر بـرشهای نفتی ماننـد نفت سفید و گازوئیل است، پیشبینی میشود در آینده واگذاری دانش فنی ایـن کاتالیستها با سرعت و سهولت بیشتری انجام گیرد.