رئیس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت از آمادگی این پژوهشکده جهت آغاز شناسایی فلور میکروبی (جمعیت میکروبی ساکن در مخزن) در یک صد مخزن نفتی کشور با هدف اجرای پروژههای ازدیاد برداشت به روش میکروبی خبر داد.
ابراهیم علایی در گفتوگو با خبرنگار شانا تأکید کرد: ازدیاد برداشت به روش میکروبی یکی از روشهای نوین و مورد توجه برای افزایش ضریب برداشت از مخازن نفتی است که با وجود استفاده صنعتی از آن در مخازن کم عمق آمریکای شمالی، در کشور ما به علت شرایط خاص مخازن در مرز دانش قرار دارد و هنوز به بلوغ کامل برای تجاری شدن نرسیده است.
وی با تأکید بر این که بهکارگیری روشهای ازدیاد برداشت با توجه به عمر بالای مخازن نفتی در کشور به یک ضرورت تبدیل شده است، گفت: در کنار استفاده از روشهایی چون تزریق آب یا گاز باید به دنبال استفاده از روشهای جدیدتر با بازدهی بیشتر باشیم، از این رو در پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی بحث توسعه ازدیاد برداشت به روشهای میکروبی را هدفگذاری کردیم.
علایی گام نخست برای توسعه پروژههای ازدیاد برداشت به روشهای میکروبی را شناسایی شرایط مخازن نفتی کشور دانست و توضیح داد: در کشور ما شرایط مخازن نفتی به علت دما و شوری بالا بسیار متفاوت از کشورهای ابداعکننده روشهای ازدیاد برداشت میکروبی است به این ترتیب باید شرایط یک به یک این مخازن مورد بررسی قرار گیرد تا از امکان استفاده از روش میکروبی در آنها اطمینان حاصل شود.
وی ویژگی استفاده از روش میکروبی در مقایسه با سایر روشهای دیگر ازدیاد برداشت را ارزان قیمت بودن آن نسبت به سایر تکنولوژیها و تأمین آسان و مطمئن مواد اولیه مورد نیاز اعلام کرد و افزود: برای اجرای روش ازدیاد برداشت میکروبی از تأسیسات سر چاهی موجود نیز میتوان استفاده کرد.
رئیس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این که یکی از پیچیدگیها و دشواریهای استفاده از این روش موضوع زنده بون میکروبهاست، خاطرنشان کرد که این میکروبها به دلیل ماهیت زندهای که دارند، در مخزن نفتی رفتار پیچیده و گاهی غیرقابل پیشبینی بروز میدهند.
به گفته علایی پژوهشگاه صنعت نفت با هدف تبادل تجربه و کسب دانش فنی تاکنون با کشورهای مختلفی در این رابطه وارد تعامل جدی شده است.