تهران- رئیس طرح مطالعات هیدراتهای گازی در پژوهشگاه نفت گفت: هر متر مکعب از هیدراتهای گازی میتواند 164 متر مکعب گاز تولید کند که این منبع مهمی برای تولید انرژی محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، ناصر کشاورز روز دوشنبه در نشست خبری که به مناسبت هفته پژوهش در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، افزود: طرح هیدراتهای گازی از جمله طرحهای مهم است که در بسیاری از کشورها به آن توجه شده است.
وی اظهار داشت: حدود 20 ماه پیش پس از انجام مشورتهایی با شرکت ملی نفت ایران، کار اکتشاف هیدراتهای گازی در آبهای عمیق ایران شروع شد.
وی با اشاره به این که منابع نفت و گاز در بسیاری از کشورها رو به کاهش است، گفت: با توسعه منابع هیدراتهای گازی میتوان این منبع مهم را جایگزین منابع نفت و گاز کرد.
هیدرات گازی ترکیبی از گازهای سبک نظیر متان، اتان یا دیاکسید کربن است که تحت شرایط خاص دمایی و فشاری با مولکوهای آب ترکیب شده و مادهای شبیه به یخ را تشکیل میدهد، اما قابلیت اشتعال دارد.
کشاورز در ادامه افزود: به همراه توسعه مطالعات در زمینه منابع هیدراتهای گازی توانستهایم به فناوریهای نوین در این زمینه دست یابیم که این گام ارزشمندی برای پژوهشگران کشور محسوب میشود.
وی هدف از مطالعـات یادشده را شناسایی منـابع هیدراتهای گازی در کشور عنوان کرد و گفت: وسعت و حجم هیدراتهای گازی در ایران با وسعت و حجم هیدروکربورها در حیطه خشکی و دریایی که شناسایی شده است، رقابت میکند.
به گفتهی این مقام مسوول، هم اکنون مطالعاتی در زمینه یادشده نه تنها در کشورهایی که منابع گازی دارند بلکه کشورهایی نظیر چین و هند که منابع نفت و گاز ندارند، در بستر دریاها در حال انجام است.
رئیس طرح مطالعات هیدراتهای گازی با اشاره به این که در این خصوص با دانشگاه امیرکبیر و پارک فناوری دانشگاه تهران همکاریهای لازم انجـام شده است، با بیان این که استحصال گـاز از منـابع هیدراتهای گازی در کشور کانادا انجام میشـود، گفت: این امـر در کانادا مقرون به صرفه بـوده و در حال انجـام است. ژاپن و روسیه بـا ضرردهی این کار را انجام میدهند و هزینهها برای برداشت در این زمینه بیشتر از قیمت گازی است که استحصال میشود.
کشاورز گفت: هیدراتهای گازی از بستر دریا تا عمق 500 تا 600 متر و یا در آبهایی که عمق آن به 800 متر میرسد، قابل استحصال است.
وی یادآور شد: منابع یادشده در آبهای ملی خزر و عمان وجود دارد. هم اکنون استحصال از هیدراتهای گازی مقرون به صرفه نیست، اما در آینده نه چندان دور در قالب جهانی، گریزی برای استفاده از این منابع وجود ندارد.
وی با اشاره به هیدراتهای گازی در ایران گفت: طرح شناسایی هیدراتهای گازی دریای عمان در مقیاس مطالعه موردی در اسفند ماه سال 1389 از سوی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران جهت اجرا به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد و این پژوهشگاه از اردیبهشت ماه سال 1390 با همکاری برخی شرکتهای داخلی و خارجی اجرای طرح را شروع کرده است.
کشاورز با اشاره به تحریمهای خارجی که بر اقتصاد کشور تحمیل شده است، گفت: به دلیل تحریمها باید برای منابع خود برنامهریزی کنیم و در این زمنیه میتوانیم نوآوری ملی هم داشته باشیم.