بزرگترین مصرفکنندگان گوگرد روغنی آسیاییها هستند که دسترسی دریای ایران به این کشورها میتواند به بخش خصوصی برای مشارکت در تولید این ماده در داخل کشور، انگیزه بالایی بدهد.
ایران به عنوان دومین کشور دارنده منابع غنی گاز طبیعی در جهان و رتبهای مشابه از نظر منابع عظیم نفتی، دارای برنامههای بسیار دقیق و جدی برای بهرهبرداری از این ذخایر بزرگ، نظیر طرحهای متعدد در حال اجرا در عسلویه و مناطقی دیگر چون خانگیران و غرب کشور است. در این زمینه، بازیابی گوگرد از سوختهای فسیلی به منظور جلوگیری از آلودگی هوا و ایجاد خوردگی در تجهیزات و دستگاههای فرایندی، باعث میشود که مقادیر معتنابهی گوگرد در صنایع مربوطه تولید شود که تولید آن، بهویژه در صنایع پالایش نفت و گاز ایران چشمگیرتر و بخش قابل توجهی از آن مازاد بر مصرف است. در حال حاضر تولید بیش از 2 میلیون تن گوگرد در صنایع مختلف پالایش نفت و گاز کشور و با در نظر گرفته مشکلات صادرات آن، «بهویژه قیمت بسیار اندک این محصول» ایجاد تحولی جدی و اساسی در ساختارهای تولیدکننده یا تکمیل و توسعه آنها برای جایگزین کردن بخش اعظم گوگرد تولیدی با محصولات جدید و راهبردی گوگردی با ارزش افزوده بسیار بالاتر را ضروری ساخته است.
یکی از فعالیتهای شـاخص پژوهشکده علوم و فناوریهای شیمیایی پژوهشگاه صنعت نفت، ایجاد فناوریهایی است که کاربرد مشتقات نفتی را افزایش میدهند. در حال حاضر یکی از اهداف شاخصترین این گونه طرحها در این مرکز، دستیابی به دانش فنی تولید گوگرد روغنی است، البته پژوهشگران صنعت نفت ایران بیش از این، دانش فنی موارد استفاده از گوگرد در صنایع دیگر همچون کشاورزی، آسفالت و ساخت قطعات کامپوزیتی را بهدست آورده بودند.
این صنعت هم اکنون در زمینه تولید گوگرد، با مشکلاتی چون آلودگی محیط زیست، انبارداری، قیمت پایین و کاهش صادرات دست به گریبان است، از این رو در صورتی که بتوانیم این محصول را به صنعت دیگری وارد کنیم برنده بازار تجارت گوگرد خواهیم بود.
هم اکنون پـژوهشگاه صنعـت نفت بـه دانش فنی تولیـد و استفاده از گـوگرد روغنـی در لاستیک اتومبیـل دست یافته است.
مهندس احمد روزبهانی، عضو هیأت علمی و مسوول طرح تولید گوگرد در پژوهشگاه صنعت نفت در این باره میگوید: «براساس بررسیهای صورت گرفته مشخص شده است که شرکتهای لاستیکسازی در ایران، سالانه مقدار قابل توجهی گوگرد روغنی و نامحلول (چیزی حدود 7 هزار تن در سال) به ارزش حدود 14 میلیون دلار را به کشور وارد میکنند که با توجه به محدودیتهای بینالمللی و نوسانهای ارزی در ایران، هم اکنون این شرکتها برای خرید این ماده، که عامل ولکانیزاسیون یا پخت لاستیک است، با چالشهای زیادی روبهرو هستند. از این رو برای ادامه کار مجبور شدند از مواد جایگزین برای تولید تایر استفاده کند که این امر میتواند آلودگی زیستمحیطی و کاهش کیفیت محصول نهایی را دربرداشته باشد.» محققان پژوهشگاه صنعت نفت با هدف بومی سازی دانش فنی تولید این ماده و جلوگیری از مشکلات یادشده، چند سالی است که وارد عمل شده و موفق به ساختار این ماده با دانش بومی شدهاند.
مهندس علی اسماعیلزاده، عضو هیأت علمی پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این زمینه میگوید: «قیمت گوگرد روغنی، 10 برابر بیشتر از گوگرد خام است. بزرگترین مصرفکنندگان گوگرد روغنی را در آسیا میداند که دسترسی دریای ایران به این کشورها، میتواند به بخش خصوصی برای مشارکت در تولید این ماده در داخل کشور انگیزه بالایی بدهد.»
به نظر میرسد در صورتی که ایران بتواند سالانه حداقل 100 هزار تن گوگرد روغنی تولید کند، ارزش آن بیش از کل تولید گـوگرد در ایران است.، ضمن این که اگـر ایران به سوی تولیـد مشتقات گوگـرد، نه تنها سـود بیشتری بهدست خواهـد آورد، بلکه مشکلاتش در زمینه حمل و نقل این ماده نیز به مراتب کمتر از قبل خواهـد شد. هم اکنون نمونه گوگرد روغنی ساخته شده در پژوهشگاه صنعت نفت ایران با موفقیت در این صنعت مورد آزمایش قرار گرفته است. امیر ناصر احمدی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه صنعت نفت ایران و مسوول پژوهشکده علوم و فناوریهای شیمیایی این پژوهشگاه معتقد است: «محققان این پژوهشکده، با تغییر در فرایندها و جایگزینی مواد شیمیایی، تلاش میکنند به دانش فنی تولید مواد شیمیایی که در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، پالایش و پخش و سایر صنایع کاربرد زیادی دارد، دست یابند.»