رئیس پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه صنعت نفت از بهکارگیری فناوری نانو مواد و میکروحبابها در سیال حفاری برای بهبود خواص سیال حفاری با ملاحظات زیستمحیطی خبر داد.
عـزتالله کاظمزاده در گفتوگو بـا خبرنگار شـانا تأکید کرد: در ایـن طرح نیز بـا ساخت انواع نـانو افزایـههـا و همچنین میکروحبابهای پایدار میتوان سیال حفـاری نسل جدید را در عملیـات حفاری مناطقی با شـرایط ویژه بهکار برد.
وی ادامـه داد: در بخش حفاری و برای کـاهش آسیب سازند، طرحهـای دیگری چـون تحقیقات در زمینـه تقابل سنگ و سیال، استفـاده از نمکهـای دانهبندی، طـراحی سیالات نوین حفـاری، انتخاب مناسبترین روش اسیدکاری و استفـاده از سیستمهای اسیدکاری با قدرت نفـوذ بیشتر در خمیره سنگ و منـاطقی با نفوذپذیـری کمتر در دست اجراست.
کاظمزاده به انجـام تحقیقات آزمایشگاهی، مدلسازی دادههـای آزمایشگاه، شبیهسازی مخزنی و بهکارگیری نتایج آنها در مطالعه میادین اشاره کرد و افزود: به عنوان مثال در مطالعات رسوبات واکس و آسفالتین، چگونگی تشکیل رسوبـات در مخزن و تأثیر آنها بـر خواص مخزنی، تعیین مشخصـههای آزمایشگاهی لازم در شبیـهسازی، شرایط تشکیل رسوبات در ستون چاه، ارائه مواد بازدارنده برای کاهش تشکیل رسوب و تهیه نرمافزار پیشبینی رسوب انجام میشود.
وی طراحی و ساخت سیمان فوق سبک را از دستاوردهای بزرگ این پژوهشکده دانست و گفت: مراحل تجاریسازی این نوع سیمان با استفاده در ده حلقه چاه انجام شده و دانش فنی آن آماده واگذاری است.
رئیس پژوهشکده مهندسی نفت ادامه داد: به تازگی برای تولید انواع دیگری از سیمان در پژوهشگاه صنعت نفت برنامهریزی شده است مانند سیمان الاستیک و سیمان دانهبندی.
به گفته او هم اکنون سیمان الاستیک در مرحله آزمایش میدانی و سیمان دانهبندی در مراحل آزمایشگاهی و تولید نیمهصنعتی قرار دارد.
کاظمزاده از انجـام همزمان بیش از ده طـرح پژوهشی در این پژوهشکـده خبـر داد و گفـت: متقاضیان این طـرحها شامل شرکتهای منـاطق نفتخیز جنـوب، نفت مناطق مرکزی، مهنـدسی و تـوسعه نفت و شرکت نفـت و گاز اروندان میشود.
وی با تأکید بر این که رویکرد پژوهشکده به سمت طرحهای پژوهشی جامع و اثربخش تغییر کرده است، افزود: تعداد و اعتبار این طرحهای پژوهشی نیز نسبت به سالهای گذشته رشد قابل ملاحظهای داشته است.