به گزارش سرویس علمی ایسنا دکتر کریم قاسمیپناه، مسئول پروژه تصفیه آب آلودهبه مواد نفتی منطقه لرستان، با اشاره به این طرح گفت: “هدف از اجرای این پروژهتصفیه و کاهش مواد معلق و ترکیبات نفتی آب چشمه آلوده روستای سراب رجب در تنگ فنیبا دبی حدود ٣۴ مترمکعب در ساعت است.
وی افزود: این سیستم به گونهای طراحی و ساخته شده که قابل حمل باشد و در صورتعدم نیاز در محل فعلی بتوان آن را به محل دیگر منتقل کرد. تکنولوژی به کار رفتهدر این سیستم سبب شده که بتوان از آن برای جداسازی ذرات معلق و ترکیبات نفتی شناور،امولسیونی و محلول از آب آلوده استفاده کرد.
مسؤول پروژه تصفیه آب آلوده به مواد نفتی منطقه لرستان افزود: “ترکیبات نفتیشناور با استفاده از سامانهCPI(Corrugated Plate Interceptor) که دارای صفحاتموجدار از جنس فایبرگلاس است جدا میشوند. این دستگاه بدون هیچ قطعه و تجهیزات برقیو با استفاده از تعدادی صفحات موازی با فاصله معین که به شکل شیبدار در درون آنقرار گرفته جداسازی مواد نفتی شناور را در یک سطح کوچک انجام میدهد.
وی تاکید کرد: در حالت عادی برای انجام این کار به سطح زیادی نیاز داشتیم اما بااستفاده از CPI سطح لازم کاهش یافته است و خروجی CPI حداقل مقدار مواد نفتی شناوررا دارد.
مهندس فرهاد مشحون، مدیر گروه تصفیه و بازیافت آب پژوهشگاه صنعت نفت، نیز گفت: مطالعات اولیه، طراحی و راهاندازی این سیستم در پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژیو ساخت و نصب آن در مرکز مهندسی و خدمات فنی پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده است و بااستفاده از CPI ذرات نفتی تا قطر 60 میکرون جداسازی شدهاند. معمولا این مواد نفتیجداشده برای سوخت کورهها در پالایشگاهها استفاده میشوند.
وی تاکید کرد: این دستگاه برای تمام صنایع دارای پساب آلوده به مواد نفتی قابلاستفاده است.
به گزارش ایسنا برای اجرای کامل این پروژه از یک سامانهCPI(Corrugated Plate Interceptor) و یک سامانه DAF(Dissolved Air Flotation)، دو سامانه صافی شن– آنتراسیت و یک سامانه کربن فعال استفاده شده است.
دکتر قاسمیپناه، مسئول پروژه تصفیه آب آلوده به مواد نفتی منطقه لرست در اینباره گفت:این نوع طراحی برای تصفیه آب چشمه آلوده به مواد نفتی برای نخستین بار درکشور استفاده شده و رسالت پژوهشگاه صنعت نفت است که تکنولوژیهای موجود را بومیکند.
وی با بیان این که در سیستم CPI، به رغم حفظ ابعاد کوچک حوضچه، سطحی بزرگتربرای جداسازی ترکیبات نفتی که به شناور شدن تمایل دارند فراهم میشود، گفت: درسامانه DAF با استفاده از مواد منعقدکننده و پلیمر و تشکیل حبابهای میکرونی هوا،به کمک پمپ دوفازی چندمرحلهای، مواد نفتی منعقدشده امولسیونی به سطح آب میآیندو مواد معلق سنگینتر در کف حوضچه از فاضلاب جدا میشوند.
وی ادامه داد: باقی مانده ذرات معلق و بخشی از ترکیبات نفتی محلول نیز درسامانههای صافی شنی و کربن فعال جداسازی میشود و کیفیت آب تصفیه شده در حال حاضربرای مصارف کشاورزی و آبیاری مناسب و امکان تصفیه کاملتر آن و کسب استانداردهای آبآشامیدنی قابل بررسی و پژوهش است.