در نشست خبری گروه توسعه فناوریهای نانو پژوهشگاه تشریح شد؛
پیشرفت پژوهشگاه در ورود فناوری نانو به صنعت نفت کشور
مرکز نانو پژوهشگاه صنعت نفت با هدف استفاده از نانو به عنوان ابزار و تکنیکی برای کاربردهای مختلف صنعت نفت و ایجاد ارزش افزوده، تجاری سازی و بومی سازی فناوریهای مرتبط با این صنعت در سال 1383 تاسیس شد.
دکتر علیمراد رشیدی، رییس گروه توسعه فناوری های نانو و کربن پژوهشگاه صنعت نفت روز سه شنبه 8 مهر ماه در نشستی خبری یکی از راههای بومیسازی فناوریهای خارجی و دستیابی به دانشهای فنی روز دنیا را بهرهگیری از فناوریهای جدید نظیر نانو دانست.
علیمراد رشیدی با اشاره به اینکه پژوهشگاه صنعت نفت از سازمانهای پیشتاز حوزه نانو در کشور محسوب میشود، گفت: پژوهشگاه قبل از اینکه تب و تاب نانو کشور را فرا بگیرد پا به این عرصه گذاشت و به همین خاطر از موسسات پیشرو در توسعه فناوریهای مرتبط با کاربردهای گوناگون این فناوری در صنعت نفت به شمار می آید.
وی افزود: پژوهشگاه از سال 83 با اولویتبندی کاربردهای نانو در صنعت نفت و بر اساس فناوریهای موجود در این صنعت، درخت فناوریهای نانو را ایجاد کرد؛ در درختهای طراحی شده 10 طرح ملی در صنعت نفت با هدف ایجاد زیر ساخت های مورد نیاز برای فناوری نانو با حمایت شرکت ملی نفت آغاز شد. .
رییس گروه توسعه فناوری های نانو و کربن پژوهشگاه ادامه داد: در راستای اجرایی کردن درخت تکنولوژی در دو سال گذشته شبکه فناوری نانو در وزارت نفت با مسئولیت پژوهشگاه شکل گرفت؛ در این شبکه فعالیتهای سابق به صورت خاص و کاربردی دنبال میشود.
تعریف 30 طرح در شبکه فناوری نانو
وی در تشریح طرح های انتخاب شده در شبکه فناوری نانوگفت: طرح های انتخاب شده در این شبکه بالغ بر 30 طرح است؛ که در یک برنامه پنج ساله باید به آنها دست یابیم.
رشیدی افزود: امیدواریم با حمایتهای شرکتهای ملی نفت و گاز و پالایش و پخش هر 6 ماه بتوانیم یک تکنولوژی مورد نیاز صنعت را توسعه داده و به صنعت عرضه میکنیم؛ که البته این تکنولوژی کارشان از چند سال گذشته آغاز شده اند.
وی در تشریح چگونگی ورود پژوهشگاه به عرصه نانو فناوری توضیح داد: ورود نانو تکنولوژی و نانو مواد به صنعت نفت مستلزم تولید نانو مواد در مقیاس صنعتی است؛ که برای دستیابی به این هدف تولید اکسیدهای فلزی نانو ساختار و نانولولههای کربنی در 5 سال گذشته در دستور کار قرار گرفت و قریب یک سال است که این دو طرح اجرایی شدهاند.
این عضو هیئت علمی پژوهشگاه صنعت نفت از تولید اکسیدهای فلزی نانو ساختار در پژوهشگاه خبر داد و گفت: در این فناوری اکسیدهای معمولی به نانو ساختار تبدیل میشود که ظرفیت واحد احداث شده در پژوهشگاه هم اکنون 300 کیلوگرم در روز رسیده است.
رییس گروه توسعه فناوریهای نانو و کربن پژوهشگاه با بیان اینکه اکسیدهای فلزی برای جدب H2S نیز کاربرد دارند، گفت: اگر این اکسیدهای فلزی نانو ساختار شوند ظرفیت جذب آنها حداقل 1.5 برابر افزایش مییابد.
رشیدی در ادامه به دستاوردهای پروژه نانو لولههای کربنی اشاره کرد و افزود: این طرح نیز با ظرفیت 20 تا 100 کیلوگرم در روز راهاندازی شده است و طبق قرارداد منعقد شده، بخش خصوصی برنامهای برای تولید صنعتی این محصول با ظرفیت 180 تن در سال دارد.
علیمراد رشیدی با اشاره به کاربردهای نانو لولههای کربنی در صنعت حفاری گفت: این محصول نه تنها در سیمان و گل حفاری بلکه در صنعت ساختمان نیز دارای کاربرد است و شرکتهای مشابه در دنیا، سالانه بین 250 تا 400 تن از این محصول را تولید میکند.