مهار تورم و رشد تولید

ذغال سنگ در حال حاضر آلوده کننده‌ترین سوخت فسیلی به شمار می رود

معاون مدیرکل HSE در امور محیط زیست وزارت نفت:

ذغال سنگ در حال حاضر آلوده کننده‌ترین سوخت فسیلی به شمار می رود

آخرین برآوردها حاکی از آن است که ذغال سنگ در حال حاضر آلوده کننده‌ترین سوخت فسیلی به شمار می‌رود حال آن‌که برخی کشورهای استفاده کننده از آن، حاضر به جایگزینی این سوخت نیستند.

به گزارش واحد خبر ارتباطات پژوهشگاه صنعت نفت ، رجبی معاون مدیرکل HSE در امور محیط زیست وزارت نفت صبح امروز (چهارشنبه، ٧ آبان ماه) در سمینار بررسی فرصت‌های سرمایه‌گذاری برای کاهش انتشار گاز دی اکسیدکربن و افزایش مصرف در ازدیاد برداشت با بیان این‌که اتمسفر کره زمین که تشعشعات حاصل از تابش خورشید به زمین را جذب می‌کند، یکی از مهم‌ترین عوامل در گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی است، گفت: در حال حاضر دمای زمین در مقایسه با دوران پیش از صنعتی شدن 0.8 درجه سانتیگراد بالاتر است وعدم انجام اقدامات لازم، منجر به افزایش بیش از 4 درجه‌ای تا پایان قرن حاضر خواهد شد.

رجبی با اشاره به اثرات مستقیم مشکلات و مسائل عمده ناشی از پدیده تغییر اقلیم اظهار داشت: با این تغییرات اقلیمی، آب و هوا و زمین قابل کشت تنها در مجاورت مناطق قطبی دیده خواهد شد، که این امر موجب کاهش میزان تولید محصولات کشاورزی در کشورهای مناطق کمربند میانی کره زمین می‌شود.

وی در ادامه افزود:تغییرات پیش بینی شده در الگوهای موجود بارندگی، احتمال بروز تهدیداتی چون سیل و خشکسالی را افزایش می‌دهد؛ از این رو مناطق ساحلی کم ارتفاع و به‌خصوص جزیره‌های کوچک با افزایش آب دریا‌ها مورد تهدید جدی قرار خواهند گرفت و یخچال‌های طبیعی ذوب خواهند شد.

فضای اتمسفری و عدالت کربنی

وی با اشاره به اینکه افزایش دو درجه‌ای دمای کره زمین تا سال 2050 بر اثر انتشار GT2200 معادل co2 در اتمسفر است گفت: ایالات متحده آمریکا با توجه به اینکه 5% از سهم جمعیت جهان را به خود اختصاص می‌دهد ، میزان co2 تولید این کشور نسبت به تولید جهانی 29% ا ست که این میزان نشان از 24%+ مازاد تولید است.

این مقام مسئول با بیان این‌که سایر کشورهای توسعه یافته 14 % از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند گفت: میزان co2 تولیدی نسبت به تولید جهانی 45% و مازاد تولید آن 31%+ است.

رجبی افزود: کشورهای در حال توسعه که 81% از جمعیت جهان را تشکیل می دهند ، 26% دی اکسید کربن به نسبت جهانی تولید می‌کنند که این میزان 55%- از مازاد تولید را تشکیل می دهد.

معاون مدیرکل HSE در امور محیط زیست وزارت نفت با اشاره به اثرات غیر مستقیم پدیده گرم شدن زمین اظهار داشت: پدیده تغییر اقلیم به صورت کلی پتانسیل بالایی برای آسیب به سلامت انسان، سلامت غذایی، فعالیت‌های اقتصادی، منابع آب و زیرساخت‌های فیزیکی را ایجاد می‌کند.

وی با اشاره به اجرای طرح آماک که از جمله طرح‌های مهم و دارای اولویت در برنامه پنج ساله دوم توسعه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بوده گفت: طرح مذکور با استفاده از تسهیلات روش بیع متقابل وبه استناد اجزاء 1،2،3 وتبصره 29 قانون بودجه سال 1378 ، با سرمایه‌ای بالغ بر 274 میلیون دلار اجرا شده است.

رجبی افزود: طرح آماک با هدف پالایش گازهای ترش همراه نفت استخراجی از لایه بنگستان واقع دراستان خوزستان در محدوده شهرستان‌های اهواز، شادگان، بندرماهشهر و رامهرمز و تبدیل آن به گاز شیرین و استحصال محصولات جانبی نظیر گوگرد به اجرا در آمده است.

وی از دیگر اهداف طرح آماک به جلوگیری از سوختن 241 میلیون فوت مکعب گاز ترش وپیشگیری از انتشار روزانه 17000 تن مواد آلاینده در محیط زیست، استحصال روزانه 5000 بشکه مایعات گازی و نیز 210 میلیون فوت مکعب گاز سبک و شیرین غنی شده در روز جهت مصارف صنعتی وخانگی، افزایش تولید نفت به میزان 500 بشکه در روز از طریق برگشت مایعات گاز ترش به واحدهای بهره‌برداری و تولید روزانه 180 تن گوگرد خالص صادراتی اشاره کرد.

این مقام مسئول با بیان این‌که ایران در سال 2009 با انتشار 533/22 میلیون تن متر یک گاز دی اکسید کربن رتبه هشتم را در میان بیست کشور جهان به خود اختصاص داده است، گفت: رتبه‌های اول تا هفتم به ترتیب به کشورهای چین،ایالات متحده امریکا، اتحادیه اروپا، هند، روسیه، ژاپن و آلمان تعلق دارد.

وی در خصوص میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای کشورهای عضو اوپک از مشعل بیان داشت: در بخش بالادستی صنعت نفت، احتراق در مشعل(Flare) بیشترین سهم را در انتشار گازهای گلخانه‌ای دارا می‌باشد. ایران در سال 2009 رتبه اول را به لحاظ ارسال گاز به مشعل (Flaring) در میان کشورهای عضو اوپک به خود اختصاص داده است و نیجریه و ونزوئلا به ترتیب رتبه‌های دوم و سوم را دارا هستند.

رجبی از پتانسیل پروژه‌های مرتبط در میادین نفت و گاز در حوزه بالا‌دستی به جمع‌آوری گازهای همراه میادین نفت واستفاده از آن به عنوان سوخت و خوراک صنایع، بازیابی حرارت و تولید بخار و برق جایگزینی سوخت (جایگزینی سوخت سنگین با گاز طبیعی در سیستم احتراقی )و کاهش نشت متان از خطوط انتقال و کمپرسورها در خطوط گاز اشاره کرد.

وی همچنین پتانسیل پروژه های مرتبط در پالایشگاه‌ها و خطوط انتقال گاز و شبکه توزیع در حوزه پایین‌دستی را شامل جمع‌آوری گازهای Flare پالایشگاه‌ها، بازیابی حرارت و تولید بخار و برق، بهینه‌سازی انرژی در پالایشگاه‌ها، مدیریت مواد زائد و زباله‌های تولید شده در پالایشگاه‌ها و جمع‌آوری دی اکسید کربن واحد هیدروژن پالایشگاه‌ها دانست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support