ذغال سنگ در حال حاضر آلوده کننده‌ترین سوخت فسیلی به شمار مي رود

معاون مديركل HSE در امور محيط زيست وزارت نفت:

ذغال سنگ در حال حاضر آلوده کننده‌ترین سوخت فسیلی به شمار مي رود

آخرين برآوردها حاكي از آن است كه ذغال سنگ در حال حاضر آلوده کننده‌ترین سوخت فسیلی به شمار می‌رود حال آن‌که برخی کشورهای استفاده کننده از آن، حاضر به جایگزینی اين سوخت نیستند.

به گزارش واحد خبر ارتباطات پژوهشگاه صنعت نفت ، رجبي معاون مديركل HSE در امور محيط زيست وزارت نفت صبح امروز (چهارشنبه، ٧ آبان ماه) در سمینار بررسی فرصت‌های سرمایه‌گذاری برای کاهش انتشار گاز دی اکسیدکربن و افزايش مصرف در ازدياد برداشت با بيان اين‌كه اتمسفر کره زمین که تشعشعات حاصل از تابش خورشید به زمین را جذب می‌کند، یکی از مهم‌ترین عوامل در گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی است، گفت: در حال حاضر دمای زمین در مقایسه با دوران پیش از صنعتی شدن 0.8 درجه سانتیگراد بالاتر است وعدم انجام اقدامات لازم، منجر به افزایش بیش از 4 درجه‌ای تا پایان قرن حاضر خواهد شد.

رجبي با اشاره به اثرات مستقيم مشکلات و مسائل عمده ناشی از پدیده تغییر اقلیم اظهار داشت: با اين تغييرات اقليمي، آب و هوا و زمین قابل کشت تنها در مجاورت مناطق قطبی ديده خواهد شد، که اين امر موجب کاهش میزان تولید محصولات کشاورزی در کشورهای مناطق کمربند میانی کره زمین مي‌شود.

وي در ادامه افزود:تغییرات پیش بینی شده در الگوهای موجود بارندگی، احتمال بروز تهدیداتی چون سیل و خشکسالی را افزایش می‌دهد؛ از اين رو مناطق ساحلی کم ارتفاع و به‌خصوص جزیره‌های کوچک با افزايش آب دريا‌ها مورد تهديد جدي قرار خواهند گرفت و يخچال‌هاي طبيعي ذوب خواهند شد.

فضاي اتمسفري و عدالت كربني

وي با اشاره به اينكه افزايش دو درجه‌اي دماي كره زمين تا سال 2050 بر اثر انتشار GT2200 معادل co2 در اتمسفر است گفت: ايالات متحده آمريكا با توجه به اينكه 5% از سهم جمعيت جهان را به خود اختصاص مي‌دهد ، ميزان co2 توليد اين كشور نسبت به توليد جهاني 29% ا ست كه اين ميزان نشان از 24%+ مازاد توليد است.

اين مقام مسئول با بيان اين‌كه ساير كشورهاي توسعه يافته 14 % از جمعيت جهان را تشكيل مي‌دهند گفت: ميزان co2 توليدي نسبت به توليد جهاني 45% و مازاد توليد آن 31%+ است.

رجبي افزود: كشورهاي در حال توسعه كه 81% از جمعيت جهان را تشكيل مي دهند ، 26% دي اكسيد كربن به نسبت جهاني توليد مي‌كنند كه اين ميزان 55%- از مازاد توليد را تشكيل مي دهد.

معاون مديركل HSE در امور محيط زيست وزارت نفت با اشاره به اثرات غير مستقيم پديده گرم شدن زمين اظهار داشت: پدیده تغییر اقلیم به صورت کلی پتانسیل بالایی برای آسیب به سلامت انسان، سلامت غذایی، فعالیت‌های اقتصادی، منابع آب و زیرساخت‌های فیزیکی را ایجاد می‌کند.

وي با اشاره به اجراي طرح آماك كه از جمله طرح‌هاي مهم و داراي اولويت در برنامه پنج ساله دوم توسعه اقتصادي، سياسي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران بوده گفت: طرح مذكور با استفاده از تسهيلات روش بيع متقابل وبه استناد اجزاء 1،2،3 وتبصره 29 قانون بودجه سال 1378 ، با سرمايه‌اي بالغ بر 274 ميليون دلار اجرا شده است.

رجبي افزود: طرح آماك با هدف پالايش گازهاي ترش همراه نفت استخراجي از لايه بنگستان واقع دراستان خوزستان در محدوده شهرستان‌هاي اهواز، شادگان، بندرماهشهر و رامهرمز و تبديل آن به گاز شيرين و استحصال محصولات جانبي نظير گوگرد به اجرا در آمده است.

وي از ديگر اهداف طرح آماك به جلوگيري از سوختن 241 ميليون فوت مكعب گاز ترش وپيشگيري از انتشار روزانه 17000 تن مواد آلاينده در محيط زيست، استحصال روزانه 5000 بشكه مايعات گازي و نيز 210 ميليون فوت مكعب گاز سبك و شيرين غني شده در روز جهت مصارف صنعتي وخانگي، افزايش توليد نفت به ميزان 500 بشكه در روز از طريق برگشت مايعات گاز ترش به واحدهاي بهره‌برداري و توليد روزانه 180 تن گوگرد خالص صادراتي اشاره كرد.

اين مقام مسئول با بيان اين‌كه ايران در سال 2009 با انتشار 533/22 ميليون تن متر يك گاز دي اكسيد كربن رتبه هشتم را در ميان بيست كشور جهان به خود اختصاص داده است، گفت: رتبه‌هاي اول تا هفتم به ترتيب به كشورهاي چين،ايالات متحده امريكا، اتحاديه اروپا، هند، روسيه، ژاپن و آلمان تعلق دارد.

وي در خصوص ميزان انتشار گازهاي گلخانه‌اي كشورهاي عضو اوپك از مشعل بيان داشت: در بخش بالادستي صنعت نفت، احتراق در مشعل(Flare) بيشترين سهم را در انتشار گازهاي گلخانه‌اي دارا مي‌باشد. ايران در سال 2009 رتبه اول را به لحاظ ارسال گاز به مشعل (Flaring) در ميان كشورهاي عضو اوپك به خود اختصاص داده است و نيجريه و ونزوئلا به ترتيب رتبه‌هاي دوم و سوم را دارا هستند.

رجبي از پتانسيل پروژه‌هاي مرتبط در ميادين نفت و گاز در حوزه بالا‌دستی به جمع‌آوري گازهاي همراه ميادين نفت واستفاده از آن به عنوان سوخت و خوراك صنايع، بازيابي حرارت و توليد بخار و برق جايگزيني سوخت (جايگزيني سوخت سنگين با گاز طبيعي در سيستم احتراقي )و كاهش نشت متان از خطوط انتقال و كمپرسورها در خطوط گاز اشاره كرد.

وي همچنين پتانسيل پروژه هاي مرتبط در پالايشگاه‌ها و خطوط انتقال گاز و شبكه توزيع در حوزه پايين‌دستي را شامل جمع‌آوري گازهاي Flare پالايشگاه‌ها، بازيابي حرارت و توليد بخار و برق، بهينه‌سازي انرژي در پالايشگاه‌ها، مديريت مواد زائد و زباله‌هاي توليد شده در پالايشگاه‌ها و جمع‌آوري دي اكسيد كربن واحد هيدروژن پالايشگاه‌ها دانست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین پست ها:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support