پارس جنوبی پایلوت مدلسازی انتشار آلایندههای هوا و گازهای گلخانه ای
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران:
پارس جنوبی پایلوت مدلسازی انتشار آلایندههای هوا و گازهای گلخانه ای
شرکت ملی گاز ایران، طرح بررسی کیفی و کمی منابع انتشار آلاینده های هوا و گازهای گلخانه ای را در مجتمع گازی پارس جنوبی در دست اقدام دارد و بر آن است مدلی برای انتشار گازهای گلخانه ای در عسلویه تدوین کند.
دکتر سعید پاک سرشت، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران در سمینار بررسی فرصتهای سرمایه گذاری برای کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن و افزایش مصرف در ازدیاد برداشت که صبح روز چهارشنبه 7 آبان ماه در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، با بیان اینکه کنوانسیون تغییر آب و هوا در سال 1992 در اجلاس ریو با هدف تثبیت غلظت گازهای گلخانهای ناشی از فعالیتهای صنعتی در سطحی که از آسیبهای ناشی از تغییرات اقلیمی بر زندگی انسان و حیات روی زمین بکاهد تدوین شد، اظهار داشت: این کنوانسیون با حضور 154 کشور برگزا و از سال 1994 اجرایی شد همچنین کنوانسیون تغییر آب و هوا در سال 1375 توسط مجلس شورای اسلامی ایران تصویب شد.
وی در ادامه در خصوص پروتکل کیوتو اظهار داشت: کنفرانس سوم اعضاء در دسامبر1997 در کیوتو (ژاپن) تشکیل شد. در این کنفرانس متعهدین کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد پروتکلی را به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانهای به تصویب رساندند که به “پروتکل کیوتو“ شهرت یافت که قانون الحاق ایران به پروتکل کیوتو در سال 1384 به تائید شورای نگهبان رسید.
اهداف اساسی پروتکل کیوتو
پاک سرشت افزود: از اهداف اساسی پروتکل، ایجاد ساختار اجرایی مناسب برای حصول به اهداف کنوانسیون و نیز تقویت تعهدات کشورهای ضمیمه یک کنوانسیون در کاهش انتشار و انتقال کمکهای فنی و مالی به کشورهای در حال توسعه و کشورهایی که بهشدت متاثر از آثار تغییر اقلیم هستند، میباشد.
وی با بیان اینکه کشور ما بهدلیل قرار گرفتن در بین کشورهای در حال توسعه، در دوره اول تعهد (2012-2008) اجباری برای کاهش انتشارات خود نداشت، گفت: طبق دستورالعمل رژیم حقوقی جدید تمامی کشورهای دنیا متعهد به کاهش انتشار متناسب با ساختارهای اقتصادیشان (مسئولیت مشترک، تعهدات متفاوت) هستند و کشورهای نفتی از جمله ایران در بهترین شرایط باید روند انتشار گازهای گلخانهای خود را کاهش دهند.
پاک سرشت فرصتهای فرارو را در مدیریت کاهش انتشار کربن شامل اجرای پروژه های مکانیسم توسعه پاک(CDM) ، اخذ کمکهای مالی بلاعوض ار صندوق تسهیلات محیط زیست جهانی(GEF)، توسعه پروژه های کاهش انتشار ملی تحت NAMAs و اخذ کمکهای فنی از شبکه تکنولوژیهای تغییر آب و هوایی(CTCN) دانست.
تهدیدات عدم توجه به معاهدات بین المللی
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با اشاره به تهدیدات عدم توجه به معاهدات بینالمللیگفت: پس از ایجاد یک رژیم حقوقی جدید در سال 2015 که از سال 2020 برای تمام کشورها لازم الاجرا خواهد شد؛ در صورت عدم اقدام جدی در این خصوص( تعهدات کاهش انتشار)، رشد اقتصادی کشور را با توجه به ساختار اقتصاد پرکربن و متکی بر نفت تحت الشعاع قرار خواهد داد.
وی درخصوص تعهدات دستگاههای تحت آیین نامه اجرایی کنوانسیون تغییر آب و هوا و پروتکل کیوتو اظهار داشت: ارایه گزارش موجودی انتشار بهصورت سالیانه، ارایه روند انتشار در برنامههای توسعه در میان مدت، ارایه برنامههای کاهش انتشار و گزارش عملکرد اجرای آنها و تشکیل صندوقسازگاریبا تغییر آب و هوا از مهمترین تعهدات دستگاههای اجرایی در این خصوص بهشمار میروند.
طرحهای شرکت ملی گاز ایران در حوزه مدیریت کربن
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران در ادامه به تشریح طرحهای شرکت ملی گاز ایران در این حوزه پرداخت و گفت: طرح بررسی کیفی و کمی منابع انتشار آلایندههای هوا و گازهای گلخانه ای در مجتمع گازی پارس جنوبی از جمله این طرحهاست که با بهرهگیری از نتایج این طرح، مدلی برای انتشار گازهای گلخانه ای در عسلویه تدوین میشود.
سعید پاکسرشت همچنین ایجاد سیستم گزارشدهی میزان انتشار آلایندهها در پالایشگاهها و خطوط انتقال را از دیگر طرحهای این شرکت دانست و افزود: همچنین شرکت ملی گاز ایران، شناسایی نقاط و برآورد میزان نشر دی اکسیدکربن و شناسایی فناوریها را برای کاهش نشر آن در خطوط و تجهیزات روی زمینی انتقال گاز در دستور کار دارد.
وی از طرح دیگری تحت عنوان تدوین استراتژی و برنامه عمل کاهش انتشار گازهای گلخانهای در شرکت ملی گاز نام برد و گفت: هم اکنون جمع آوری اطلاعات برای توسعه سیستم انرژی در این زمینه در دست پیگیری است.
او با اشاره به تدوین طرح مدیریت کربن در شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: تصویب و اخذ مجوزهای لازم برای اجرای این طرح، حدود ٢ سال به طول انجامید.
به گفته پاک سرشت شرکت ملی گاز ایران ٢ پروژه را نیز برای ثبت در مکانیزم توسعه پاک (CDM) دنبال می کند که این پروژه ها در پالایشگاه گاز خانگیران اجرایی می شوند.