در راستای افزایش مصرف CO2در ازدیاد برداشت؛
آمادگی تعدادقابل توجهی از مخازن کشور برای تزریق دی اکسیدکربن
با توجه به اینکه فشار تعدادقابل توجهی از مخازن ایران بالاتر از ٢ هزار PSI است این امر، نشان دهنده آمادگی عمده مخازن کشور (از بُعد فشاری) برای تزریق دی اکسیدکربن است.
محمد کرامتی رییس پژوهشکده مطالعات مخازن پژوهشگاه صنعت نفت در سمینار بررسی فرصتهای سرمایهگذاری برای کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن و افزایش مصرف در ازدیاد برداشت که صبح روز چهارشنبه 7 آبان ماه در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، اظهار داشت: با توجه به رشد کشورهای جهان در زمینه کاهش میزان انتشار گاز دی اکسید کربن برای جلوگیری از آلودگی و استفاده از این گاز برای سرمایه گذاری، ضرورت دارد کشور ایران به فعالیتهای خود در این حوزه سرعت بخشد.
وی با بیان اینکه دی اکسید کربن با خلوص بالاتر درصنعت نفت نسبت به نیروگاهها، موجب کاهش هزینههای جمعآوری و جداسازی این گاز میشود، گفت: از نظرمهندسی میتوان گاز دی اکسید کربن را خارج از محدوده پالایشگاهها جمع آوری، جداسازی و برای مصارف عمده آن برنامهریزی کرد.
کرامتی مخازن نفت و گاز تخلیه شده، مخازن نفت و گاز در حال تولید، آبرانهای مخازن ، لایه نفتی پارس جنوبی، مخزن فهلیان ، سروک وآسماری با شکستگی پایین و گنبدهای نمکی را از مخازن وساختارهایی عنوان کرد که در کشور قابلیت تزریق گاز CO2 را دارد.
این مقام مسئول افزود: تزریق CO2در مخازن، از لحاظ فناوری در سطح جهان به مرحله بلوغ رسیده است و امروزه در بیش از ١۵٠ مخزن دنیا که ١٠۵ مخزن آن در آمریکا قرار دارد، استفاده می شود.
وی با اشاره به فشار مخزن به عنوان یکی از اصلی ترین شاخصهای تعیین کننده در تزریق CO2 گفت: خوشبختانه فشار عمده مخازن ایران بالاتر از ٢ هزار PSI است و این امر، نشان دهنده آمادگی درصدبالایی ازمخازن کشور (از بُعد فشاری) برای تزریق دی اکسیدکربن است.
کرامتی با بیان این که ایران در تزریق CO2 به مخازن از کشورهای همسایه نیز عقب تر است، ادامه داد: این در حالی است که کشور ما به لحاظ زمین شناسی نیز برای پیاده سازی این روش مناسب است.
کرامتی با اشاره به جذابیتهای سرمایهگذاری در جمع آوری، تزریق و تبدیل گازهای آلاینده گفت: کاهش سوزاندن گازها، جمعآوری گازهای همراه، فلر و دی اکسیدکربن و در مرحله فراورش؛ کاهش هزینههای جداسازی با فناوریهای نوین به همراه بهینهسازی فرآیندها از مزیتهای سرمایهگذاری در این بخش است.
وی استفاده از گازها به عنوان خوراک محصولات پتروشیمی و تزریق به منظور افزایش ضریب بازیافت نفت از مخازن کشور را از دیگر جذابیت های سرمایهگذاری در بخش جمع آوری در زمینه دی اکسید کربن عنوان کرد.
این مقام مسئول همچنین مشارکت بخش خصوصی به منظور ایجاد مجموعهای هماهنگ برای بهرهبرداری را از مزایای فرصتهای سرمایهگذاری در بخش تزریق دی اکسیدکربن دانست و افزود: سرمایهگذاری در بخش تحقیقات در کاربردی بودن دی اکسید کربن در ازدیاد برداشت در مخازن ایران، سرمایه گذاری در توسعه فناوری و تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز، احداث تاسیسات سرچاهی تزریق دی اکسید کربن در میادین، ایجاد سیستم یکپارچه جمع آوری و انتقال دی اکسید کربن و شناسایی و غربالگری ساختارهای مخزنی مناسب برای تزریق و نگهداری دی اکسید کربن از فرصتهای سرمایه گذاری در حوزه تزریق دی اکسید کربن به شمار می آیند.
خاطر نشان میشود سمینار ” بررسی فرصتهای سرمایه گذاری برای کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن و افزایش مصرف در ازدیاد برداشت” با محورهای اهمیت حوزه مدیریت کربن و فرصتها و تهدیدهای این حوزه برای وزارت نفت، ضرورت بحث تزریق دی اکسیدکربن در مخازن نفتی، فرصتهای سرمایه گذاری برای استفاده بهینه از این گاز و ارائه دستاوردهای پروژه های پژوهشی جمع آوری گاز دی اکسیدکربن و اعلام راهکارهای کاهش مصرف آن با حضور نمایندگانی از حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی، محیط زیست و سرمایهگذاران بخش خصوصی، هفتم آبانماه در سالن همایشهای بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.