در راستاي افزايش مصرف CO2در ازدياد برداشت؛
آمادگی تعدادقابل توجهی از مخازن کشور برای تزریق دی اکسیدکربن
با توجه به اينكه فشار تعدادقابل توجهی از مخازن ایران بالاتر از ٢ هزار PSI است این امر، نشان دهنده آمادگی عمده مخازن کشور (از بُعد فشاری) برای تزریق دی اکسیدکربن است.
محمد كرامتي رييس پژوهشكده مطالعات مخازن پژوهشگاه صنعت نفت در سمينار بررسي فرصتهاي سرمايهگذاري براي كاهش انتشار گاز دي اكسيد كربن و افزايش مصرف در ازدياد برداشت كه صبح روز چهارشنبه 7 آبان ماه در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، اظهار داشت: با توجه به رشد كشورهاي جهان در زمينه كاهش ميزان انتشار گاز دي اكسيد كربن براي جلوگيري از آلودگي و استفاده از اين گاز براي سرمايه گذاري، ضرورت دارد كشور ايران به فعاليتهاي خود در اين حوزه سرعت بخشد.
وي با بيان اينكه دي اكسيد كربن با خلوص بالاتر درصنعت نفت نسبت به نيروگاهها، موجب كاهش هزينههاي جمعآوري و جداسازي اين گاز ميشود، گفت: از نظرمهندسي ميتوان گاز دي اكسيد كربن را خارج از محدوده پالايشگاهها جمع آوري، جداسازي و براي مصارف عمده آن برنامهريزي كرد.
كرامتي مخازن نفت و گاز تخليه شده، مخازن نفت و گاز در حال توليد، آبرانهای مخازن ، لايه نفتي پارس جنوبی، مخزن فهليان ، سروک وآسماری با شکستگی پايين و گنبدهای نمكي را از مخازن وساختارهایی عنوان كرد كه در كشور قابليت تزريق گاز CO2 را دارد.
اين مقام مسئول افزود: تزریق CO2در مخازن، از لحاظ فناوری در سطح جهان به مرحله بلوغ رسیده است و امروزه در بیش از ١٥٠ مخزن دنیا که ١٠٥ مخزن آن در آمریکا قرار دارد، استفاده می شود.
وی با اشاره به فشار مخزن به عنوان یکی از اصلی ترین شاخصهای تعیین کننده در تزریق CO2 گفت: خوشبختانه فشار عمده مخازن ایران بالاتر از ٢ هزار PSI است و این امر، نشان دهنده آمادگی درصدبالایی ازمخازن کشور (از بُعد فشاری) برای تزریق دی اکسیدکربن است.
کرامتی با بیان این که ایران در تزریق CO2 به مخازن از کشورهای همسایه نیز عقب تر است، ادامه داد: این در حالی است که کشور ما به لحاظ زمین شناسی نیز برای پیاده سازی این روش مناسب است.
كرامتي با اشاره به جذابيتهاي سرمايهگذاري در جمع آوري، تزريق و تبديل گازهاي آلاينده گفت: كاهش سوزاندن گازها، جمعآوري گازهاي همراه، فلر و دي اكسيدكربن و در مرحله فراورش؛ كاهش هزينههاي جداسازي با فناوريهاي نوين به همراه بهينهسازي فرآيندها از مزيتهاي سرمايهگذاري در اين بخش است.
وي استفاده از گازها به عنوان خوراك محصولات پتروشيمي و تزريق به منظور افزايش ضريب بازيافت نفت از مخازن کشور را از ديگر جذابيت هاي سرمايهگذاري در بخش جمع آوري در زمينه دي اكسيد كربن عنوان كرد.
اين مقام مسئول همچنين مشاركت بخش خصوصي به منظور ايجاد مجموعهاي هماهنگ براي بهرهبرداري را از مزاياي فرصتهاي سرمايهگذاري در بخش تزريق دي اكسيدكربن دانست و افزود: سرمايهگذاري در بخش تحقيقات در کاربردی بودن دی اکسید کربن در ازدياد برداشت در مخازن ايران، سرمايه گذاري در توسعه فناوری و تجهيزات و ماشين آلات مورد نياز، احداث تاسيسات سرچاهي تزريق دي اكسيد كربن در ميادين، ايجاد سيستم يكپارچه جمع آوري و انتقال دي اكسيد كربن و شناسایی و غربالگری ساختارهای مخزنی مناسب براي تزریق و نگهداری دی اکسيد كربن از فرصتهاي سرمايه گذاري در حوزه تزريق دي اكسيد كربن به شمار مي آيند.
خاطر نشان ميشود سمینار ” بررسي فرصتهاي سرمايه گذاري براي كاهش انتشار گاز دي اكسيد كربن و افزايش مصرف در ازدياد برداشت” با محورهای اهمیت حوزه مدیریت کربن و فرصتها و تهدیدهای این حوزه برای وزارت نفت، ضرورت بحث تزریق دی اکسیدکربن در مخازن نفتی، فرصتهای سرمایه گذاری برای استفاده بهینه از این گاز و ارائه دستاوردهای پروژه های پژوهشی جمع آوری گاز دی اکسیدکربن و اعلام راهکارهای کاهش مصرف آن با حضور نمایندگانی از حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی، محیط زیست و سرمایهگذاران بخش خصوصی، هفتم آبانماه در سالن همایشهای بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.