مهار تورم و رشد تولید

مهار تورم و رشد تولید

اقتصاد وابسته به نفت باعث عدم به کارگیری فناوری های داخلی می شود

کاتوزیان، رییس پژوهشگاه صنعت نفت:

اقتصاد وابسته به نفت باعث عدم به کارگیری فناوری های داخلی می شود

یکی از موضوعات مهم اقتصاد ایران که تاثیر بسیار زیادی بر توسعه فناوری‌های صنعت نفت وگاز دارد، وابستگی بودجه کشور به نفت است، از این رو کل اقتصاد ملی کشور وابسته به قیمت نفت بوده و تمامی درآمدهای نفتی صرف واردات، خرید دارو، مواد غذایی، تجهیزات، مواد اولیه و یارانه می‌شود و این وابستگی اقتصاد کشور به نفت باعث تمرکز و فشار بر تولید بوده و پژوهش در اولویت‌های خیلی پایین قرار گرفته است.

دکتر حمید رضا کاتوزیان، رییس پژوهشگاه صنعت نفت در چهارمین کنفرانس بین‌المللی مدیریت فناوری‌، ضمن اعلام مطلب فوق وابسته بودن اقتصاد کشور به نفت را باعث ایجاد فشار بر تامین کنندگان نفت به‌عنوان درآمد اصلی کشور دانست و اظهار داشت: تولید کننده‌های نفت وگاز برای به حداکثر رساندن تولید و جلوگیری از قطع آن تحت فشارهایی هستند و از آنجا که دستیابی به فناوری موضوعی زمان‌بر و نیازمند استراتژی، برنامه‌ریزی و پول است، بهره‌برداران دچار تناقض و مشکلات عدیده‌ای می‌شوند.

دکتر کاتوزیان در ادامه افزود: تمرکز بر افزایش تولید و در اولویت نبودن بکارگیری فناوری‌های توسعه یافته داخلی، در صنعت نفت به یک فرهنگ مبدل شده است تا جایی که به طور دایم و نسل به نسل منتقل شده و دست اندرکاران تولید سعی دارند فناوری‌های مورد نیاز را به‌صورت سهل‌تر و سریع‌تر از طریق واردات تامین کنند.

رییس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه اگر چه با سلایق مدیران گاهی اوقات تغییراتی در به کارگیری فناوری‌های داخلی به وجود آمده است، گفت: تا زمانی که نگرش‌ها تغییر نکند با اعمال سیاست‌های مقطعی نمی‌توان این فرهنگ را تغییر داد.

این مقام مسئول یکی از دستاوردهای همایش‌هایی از این قبیل را تغییر نگاهی دانست که می‌تواند با ترویج فرهنگ جدید در صنعت نفت و گاز کشور، تغییر و تحولاتی به وجود آورده و فرهنگ گذشته را اصلاح کند.

وی با اشاره به نقش دولت در موضوع فناوری در حوزه نفت و گاز گفت: کشور در حوزه فناوری نیازمند برنامه‌ریزی زمان‌‌دار و هدفمند است که باید تحت نظارت حاکمیت و با ارایه مشوق‌ها و تکالیف ، سیاست‌های در نظر گرفته شده به نحو احسن اجرا شود.

رییس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به فعالیت‌های بخش خصوصی در این صنعت گفت: فعالیت‌های این بخش باید تحت نظر سیاست‌های کلان حاکمیت انجام شود تا موضوع توسعه فناوری شکل گرفته و تحت الشعاع سودآوری که از اهداف‌ ذاتی بخش خصوصی است، قرار نگیرد.

وی تخصیص منابع را موضوعی کلیدی در توسعه فناوری دانست و اظهار داشت: به هیچ وجه نباید به دنبال محدود سازی منابع پژوهشی باشیم بلکه دولت باید به صورت هدفمند و با نظارت دقیق بودجه مورد نظر را تخصیص داده تا سیاست‌ها به طور اصولی اجرا و عملی شوند.

دکتر کاتوزیان با اشاره به زنجیره ارزش در صنعت نفت گفت: اکثر حلقه‌ها که منجر به تولید محصول می‌شوند در کشور موجود است و باید بر روی حلقه فناوری که از مهم‌ترین مسایل می‌باشد گام‌های موثر‌تری برداشته شود.

وی با اشاره به پیشرفت‌های کشورهای فراصنعتی در حوزه نفت و گاز تصریح کرد: شاخص اصلی در این پیشرفت‌ها جهت‌گیری‌های فناورانه بوده که باعث شده این کشورها جایگاه ویژه‌ای را به خود در دنیای فناوری اختصاص دهند.

چهارمین کنفرانس بین المللی و هشتمین کنفرانس ملی مدیریت فناوری، روزهای 10 و 11 آذرماه با شعار ‘نوآوری و تجاری سازی دانش و فناوری با تاکید بر نقش شبکه بنگاه‌های کوچک، متوسط، بزرگ و دانش بنیان’ در مرکز همایش‌های بین‌المللی کیش برگزار شده است و پنل ” نقش نهادهای متولی در توسعه فناوری‌های نفت و گاز و پتروشمی” با محوریت پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support