مهار تورم و رشد تولید

مهار تورم و رشد تولید

بودجه پژوهشی‌ شرکت‌های بزرگ نفتی دنیا، گواهی بر اهمیت این مقوله است

فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مراسم ششمین جشنواره پژوهش و فناوری وزارت نفت که روز چهارشنبه 17 دی ماه در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، با بیان این‌که معرفی برگزیدگان حوزه پژوهش و فناوری و تجلیل از آن‌ها و همچنین ایجاد فرصت تعامل بین ذی-نفعان این حوزه به شیوه‌های مختلف، فضای مناسب و ارزشمندی را در کشور ایجاد می‌کند، گفت: ارتقاء شان و جایگاه پژوهش و فناوری و فعالان این عرصه، بستر مستحکمی را برای ادامه راه و امنیت مردم در ابعاد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی فراهم کند.

فرهادی در تشریح جایگاه نفت اظهار داشت: نفت در جهان به عنوان یک عضو موثر انرژیدر سطح بین الملل مورد بحث، چالش و تصمیمات بسیار جدی و سرنوشت ساز قرار می‌گیرد، به طوری که می‌توان گفت توفیق صنعت نفت، همانا توفیق اقتصاد ایران است.

این مقام مسئول با بیان این‌که نظام علم و فناوری کشور نیز در نقش آفرینی صنعت نفت در بخش پژوهش و فناوری حساب ویژه ای باز کرده است، اظهار داشت: شاید یکی از مشکلات ما در این حوزه، جدی نبودن نیاز به پژوهش و خلق فناوری در صنعت نفت باشد، متاسفانه هرگاه به فناوری نیاز داشته‌ایم، با پول نفت آن را خریده‌ایم و گاهی پیش آمده که دانش فنی برای تولید یک محصول را چندین بار خریده‌ایم.

وی با اشاره به این‌که براساس اسناد بالادستی و تاکید و توجه ویژه مسئولان عالی نظام به حوزه علم و فناوری گفت: وزارت علوم توجه ویژه به مقولاتی از قبیل کیفی‌گرایی دانشگاه کارآفرین، ماموریت‌گرا کردن دانشگاه‌ها، تقاضا محور کردن پژوهش‌ها و فراهم آوردن زیر ساخت‌های لازم برای توسعه شرکت‌های دانش بنیان و تجاری‌سازی دستاوردهای پژوهشی را در دستور کار قرار داده است.

فرهادی افزود: خوشبختانه شاهد رشد قابل توجه تولیدات علمی در کشور بوده‌ایم، به گونه‌ای که به استناد پایگاه معتبر scopus، ایران از لحاظ تولید علم در منطقه رتبه اول را به خود اختصاص داده است؛ ولی آنچه که می‌تواند این رشد را به توسعه پایدار کشور گره زده و موجب پویایی و اثربخشی شود، مدیریت هدفمند پژوهش در عرصه‌های مختلف کشور است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان این‌که بررسی چالش‌های پژوهش و فناوری کشور نشان می‌دهد که پروژه‌های پژوهشی متناسب با نیازهای صنعت تعریف نشده‌اند، بیان داشت: جهت‌گیری اندک پروژه‌ها برای پاسخگویی به نیازهای ملی و بین‌المللی، کمبود تجربه در تجاری‌سازی دستاوردها، مشخص نبودن نقش پژوهشگر در فرآیند کاربردی سازی و کمبود انگیزه آنان برای حضور فعال در این عرصه از جمله مشکلات در زمینه پژوهش در کشور به شمار می رود.

این مقام مسئول با بیان این‌که دانشگاه‌ها، مراکز فناوری و صنایع شاخص‌ترین مبانی توسعه هر کشور هستند، گفت: دانشگاه به عنوان مجموعه‌ای که تخصصی کردن علوم مختلف در آن تحقق می‌یابد و زمینه‌های مختلف علمی از آن طریق رشد و توسعه پیدا می‌کند، موجبات پویایی هر چه بیشتر صنعت را فراهم می‌آورد؛ از این رو ضرورت ارتباط دانشگاه با صنعت نشات گرفته از نیاز جامعه در سرعت بخشیدن به توسعه فناوری است.

وی با تشریح الگوهای کشورهای پیشرفته از گسترش هم‌گرایی بین دانشگاه‌ها و صنایع، ایجاد ساختارهای مشترک ماموریت‌گرا را از برنامه‌های مهم این وزارت‌خانه دانست و افزود: در این راستا قراردادی میان وزارت علوم و وزارت نفت برای انجام فعالیت‌های علمی و مدیریت توسعه‌ای برای 40 مخزن در دست انجام است که در آینده‌ای نه چندان دور شاهد دستاوردهای عظیمی در این بخش خواهیم بود.

فرهادی با اشاره به آمادگی وزارت علوم در ایجاد پارک فناوری تخصصی حوزه نفت گفت: در صورت آمادگی وزارت نفت با ایجاد چنین پارک‌هایی می‌توانیم شاهد توسعه شرکت‌های دانش بنیان فعال در وزارت نفت باشیم که به ارتباط هر چه بیشتر دانشگاه و صنعت کمک خواهد کرد.

وی در خاتمه به موضوع تجاری‌سازی دستاوردهای پژوهشی اشاره کرد و گفت: یکی از اقداماتی که در زمینه تجاری‌سازی نتایج پژوهشی می‌توان انجام داد حمایت از ایجاد شرکت‌های زایشی از دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support