دولت و مجلس از نظر نگاه کارشناسی و علمی بر این امر اتفاق نظر دارند که باید اقتصاد ملی مبتنی بر تولید، با ارزش افزوده باشد، از این رو نفت را از مدیریت هزینه باید به سمت مدیریت اقتصاد ملی سوق داد به طوریکه به موتور حرکت اقتصاد ایران تبدیل شود.
حجت الاسلام سید محمدحسن ابوترابیفرد، نایب رئیس مجلس، در ششمین جشنواره پژوهش و فناوری صنعت نفت با بیان اینکه یکی از واقعیتهای حیات بشر در صدههای اخیر، مصیبتی است به نام مصیبت منابع طبیعی و ثروتهای باد آورده که در ادبیات جدید از آن به مصیبت نفت یاد میشود، گفت: متاسفانه بسیاری از دولتها و ملل از این سرمایه بزرگ ( نفت) به نحو شایستهای برای ارتقای کارآیی و تولید ثروت بهره نگرفتهاند و آن را به بلایای جانکاهی مبدل میکنند.
وی در ادامه افزود: این آسیبها در آینده بسیار نزدیک باعث فقر، رکود و ورشکستگی سیاسی و اقتصادی خواهد شد و همچنین رکود کاهش قیمت نفت که امروزه دستگاههای سیاسی آن را مدیریت میکنند تیر خلاصی است به کشورهایی که در منطقه مدیریت سیاسی را در دست دارند.
ابوترابیفرد با اشاره به اینکه بیش از صد سال از اکتشاف اولین چاه نفت میگذرد گفت: ما هم در کشور از اینگونه آسیبها در امان نیستیم تا جایی که با کاهش قیمت نفت بودجه کشور گرفتار نوسان میشود.
نایب رئیس مجلس تصریح کرد: بودجه عمومی کشور در سال آینده 270 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است در حالیکه در این بودجه حداکثر 70 هزار میلیارد تومان از آن از فروش نفت خام خواهد بود، از این رو به نظر میرسد در سال 1394 نیاز به منابع حاصل از فروش نفت نباشد و کشور میتواند تمام منابع حاصل از فروش نفت خام را در راه رشد اقتصادی کشور و صندوق توسعه ملی و رفع دغدغههای وزارت نفت و سرمایهگذاری در عرصههایی که بر ارتقاء بهرهبرداری از ذخایر عظیم نفت میانجامد اختصاص دهد.
وی در ادامه با تشریح بودجه سالانه شرکتهای دولتی همانند سازمان تامین اجتماعی که 45 هزار میلیارد تومان است اظهار داشت: این ارقام نشان از آن است که کشور ظرفیتهای فراوانی دارد و ما به معنای واقعی ثروتمندیم ولی نمیتوانیم از این ثروتها آنگونه که شایسته است استفاده کنیم.
ابوترابی با اشاره به اینکه کشور نیازمند تحول در نگاه مدیریتی است، بیان داشت: تا جایی که امکان دارد باید تلاش شود تا منابع کشور را به سمتی سوق دهیم که دغدغههای مدیران اقتصادی را رفع کنند و باید به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت کرد.