اولین همایش ملی توسعه میادین نفت و گاز روزهای 8 و 9 بهمن ماه با حضور صدها نفر از متخصصین، صاحبنظران و مدیران عالیرتبه صنعت نفت در بخشهای دولتی و خصوصی و نخبگان، پژوهشگران و اساتید دانشگاهها در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
دکتر محمد رضا جعفری نصر، مشاور رییس پژوهشگاه صنعت نفت و نماینده هیئت مدیره انجمن مهندسی شیمی ایران در این همایش درخصوص به محورهای همایش اظهار داشت: مدیریت در توسعه میادین نفت و گاز، سیاستهای راهبردی، اقتصادی و دیپلماسی در توسعه میادین، مهندسی دادهها و علوم زمین در میادین، چالشها و فناوریها در حفاری چاههای نفت و گاز، مهندسی بهرهبرداری و بهینهسازی تولید از چاهها، مهندسی و مدیریت مخازن از مهمترین محورهای این همایش محسوب میشدند.
وی اهداف اصلی این همایش را آشنایی با آخرین دستاوردهای پژوهشی و فناورهای علمی و فنی در صنایع بالادستی، تعامل صنعت و مراکز پژوهشی، صیانت از مخازن هیدروکربوری، چشم انداز توسعه میادین در تدوین برنامه ششم توسعه اقتصادی کشور دانست.
جعفری نصر در ادامه افزود: این همایش با دو سخنرانی کلیدی طی 15 جلسه ارائه مقاله تخصصی با محوریت فناوری توسط مدعوین صنعت و محوریت علمی پژوهش برگزار شد که در آن اساتید دانشگاه به بررسی موضوع توسعه میادین نفت و گاز و چالشهای پیشرو پرداختند..
وی با بیان اینکه هم زمانی این رویداد با موافقتنامه اخیر بین شرکت ملی نفت ایران و دانشگاهها در خصوص پژوهش و فناوری برخی میادین به اهمیت موضوع افزوده است، گفت: با توجه به موضوع مهم واگذاری مطالعات تحقیقاتی بر روی میادین و مخازن از سوی شرکت ملی نفت، طی یک پنل تخصصی و با حضور نماینده پژوهشگاه ابعاد این موضوع مورد بررسی قرار گرفت.
این مقام مسئول با اشاره به نقش پژوهشگاه صنعت نفت در جریان برگزاری و اجرای موفق این همایش اظهار داشت: پژوهشگاه حضور فعال و نقش پررنگی را در این همایش بر عهده داشت و در حوزههایی نظیر برنامهریزی و اجرا، ارائه مقالات، داوری مقالات و سخنرانیهای کلیدی و پوسترها، برگزاری کارگاههای تخصصی و داشتن غرفه، نمایشگاه کتاب و مستندسازی با دانشگاه شریف همکاری داشت.
مشاور رییس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه در این همایش اساتید، پژوهشگران، متخصصان و کارشناسان صنعت نفت و گاز حضوری چشمگیر داشتند، گفت: دکتر محمد رضا کمالی، رئیس پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی به عنوان سخنران کلیدی در خصوص “مهندسی داده ها و علوم زمین در میادین نفت و گاز” ارائه داشتند که مورد استقبال ویژهای از سوی دانشگاهیان و کارشناسان صنعت نفت قرار گرفت.
وی در ادامه با بیان اینکه در این همایش عهدهدار پنل تخصصی روشهای تحلیل مدلسازی در مخازن بوده است، گفت: دکتر محمد کرامتی، رئیس پژوهشکده مطالعات مخازن نیز در این همایش مسئول پنل “فرایند اجرایی فناوریهای ازدیاد برداشت از میادین واگذار شده” بودهاند و در این میزگرد دکتر کرامتی تجارب ارزنده خود در حوزه مطالعات میادین را که در سنوات گذشته با موفقیت عهده دار بودند را در اختیار حاضرین قرار داده و چالشهای پیش رو را بهصورت کاملا ملموس گوشزد کردند.
جعفری نصر با بیان اینکه در پایان و به عنوان اختتامیه مواردی مورد تاکید مسئولان صنعتی و دانشگاهی قرار گرفت، گفت: ضرورت تدوین نقشه راه نحوه همکاری دانشگاهها با شرکتهای خارجی، کارفرما و شرکتهای بهرهبردار در توسعه میادین، لزوم هماهنگی بین دانشگاههای مختلف و تجمیع ظرفیتها و جلوگیری از موازی کاریهای پژوهشی و ایجاد بستر لازم برای تبادل تجربه بین موسسات پژوهشی و دانشگاهها با صنعت نفت از مهم ترین موارد تاکید شده در این همایش محسوب شده است.
وی در خاتمه با بیان اینکه ایجاد بانک اطلاعات ظرفیتهای پژوهشی، آزمایشگاهی بین دانشگاههااز مهمترین مسایل این همایش است، گفت: از دیگر نکات حایز اهمیت این همایش میتوان به حرکت به سوی ایجاد شرکتهای دانشبنیان با توانایی ملی و بینالمللی با مدیریت چند دانشگاه و ایجاد دبیرخانه دائمی همایش توسعه میادین نفت و گاز در محل دانشگاه شریف اشاره کرد.