با توجه به وجود نمک در نفتهای خام ایران، پژوهشگاه برای ارتقاء کیفیت نفت خام، فناوری نمکزدایی از این فرآورده را بومیسازی کرده و آمادگی دارد واحدهای صنعتی مرتبط را نیز طراحی کند.
دکتر منصور بزمی رییس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت در نشست خبری بازدید اصحاب رسانه از پردیس پایین دستی این مرکز، با اشاره به فعالیتهای سه پژوهشکده گاز، پالایش و کاتالیست این مجموعه گفت: در گذشته بسیاری از دانشهای فنی مورد نیاز پالایشگاهها از خارج وارد میشد که پژوهشکده پالایش تلاش کرده است با توسعه دانشهایی نظیر تصفیه گاز مایع( LPG) کشور را از واردات فناوری از شرکتهای غربی بینیاز کند.
وی احداث سه واحدصنعتی تصفیه گاز مایع (LPG) در پتروشیمی خارگ و دستیابی به دانش تصفیه گازوییل برای ارتقاء مشخصات این فرآورده به یورو 5 را از دیگر دستاوردهای پژوهشکده پالایش دانست و گفت: دستیابی به دانش فنی ایزومریزاسیون و احداث اولین واحد پالایشی با لیسانس ایرانی که سه سال از تولید آن در پالایشگاه اراک میگذرد از دیگر دستاوردهای این مجموعه( پردیس) است.
بزمی درخصوص فناوری تولید مواد بودار کننده (ادرانت) اظهار داشت: این فناوری بسیار راهبردی است و هم اکنون در فاز یک پارس جنوبی اولین واحد صنعتی آن در حال احداث میباشد و امید است تا سال آینده به بهرهبرداری برسد.
این عضو هیئت علمی پژوهشگاه صنعت نفت تدوین دانشهای فنی کاتالیستهای راهبردی مورد نیاز پالایشگاهها را از موفقیتهای چشمگیر این پردیس عنوان کرد و گفت: دانش فنی کاتالیستهای سولفورزدایی از نفتا و گازوییل و همچنین کاتالیست مرکاپتان زدایی توسط پژوهشگاه تدوین شده و در اختیار بخش خصوصی برای تولید انبوه قرار گرفته اند.
وی ساخت کاتالیست واحد بازیافت گوگرد(SRU) برای پالایشگاه گاز را از دیگر موفقیتهای این پژوهشگاه عنوان و خاطرنشان کرد: محققان این پژوهشگاه به فرمولاسیون تولید این کاتالیستها دست یافتند که در آینده به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.
وی با اشاره به توفیقات علمی پژوهشکده گاز پژوهشگاه صنعت نفت گفت: واحدهای شیرینسازی به مثابه قلب پالایشگاه گازی محسوب میشود که خوشبختانه پژوهشگاه توانسته است با ساخت پایلوت مربوطه حلالهای مرتبط را بومی کند و آمادگی برای صنعتیسازی این فرآیند دارد.
بزمی در خصوص سایر فعالیتهای این پردیس گفت: تبدیلات گازی از مباحث روز دنیا است که پژوهشگاه هم در حال طراحی یک واحد جی تی ال با ظرفیت 3 هزار بشکه برای بخش خصوصی است.
رییس پردیس پایین دستی پژوهشگاه در پایان این نشست خبری تصریح کرد: این 3 پژوهشکده تا کنون دانش فنیها و کاتالیستهای متعددی را به صنعت تقدیم کردهاند و در آینده نیز شاهد به ثمر رسیدن دستاوردهای محققان سخت کوش این پردیس در قلب صنعت خواهیم بود.
خاطر نشان می شود اصحاب رسانه صبح امروز از طرحها و پایلوت های گازی سازی پلاسمای پسماندهای شهری و صنعتی، شیرین سازی گاز با حلالهای صنعتی، بازیابی آمینهای مستعمل، ارزیابی رآکتورهای کاتالیست و نمکزدایی الکتروستاتیک نفت خام در پژوهشگاه صنعت نفت بازدید کردند.