دومین کنگره صنعت حفاری ایران با هدف تهيه نقشه راه صنعت حفاري و با حمايت وزارت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب توسط انجمن دانش آموختگان و دانش جویان مهندسی نفت در روزهای 12 و 13 اسفند ماه در مركز همايشهاي بينالمللي پژوهشگاه صنعت نفت برگزار خواهد شد. از آنجايي كه فعاليتهاي علمي و كارگروههاي تخصصي اين كنگره با محوريت پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده مصاحبهاي با رئیس پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه و دبیر کمیته علمی دومین کنگره صنعت حفاری ایران، دکتر عزت الله کاظم زاده انجام دادهايم كه از نظر ميگذرد.
1- آقاي دكتر، آمار مقالات دریافتی به چه صورت و چه تعداد از آنها از بخش صنعت يا دانشگاهها بوده است؟
پس از فراخوان کنگره به دانشگاهها، مراکز علمی، آموزشی و پژوهشی و شرکتهای مرتبط با حوزه حفاری کشور، 287 مقاله به دبيرخانه ارسال شده كه 57 درصد آنها از بخش صنعت نفت و 43 درصد از دانشگاهها و مراكز پژوهشي است.
رویکرد کمیته علمی به گونه ای بوده که از تمام پتانسیل های صنعت حفاری کشور، اعم از دانشگاهها، موسسات پژوهشی و پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت های دولتی و خصوصی استفاده شود.
قابل ذكر است تیم مجرب داوری نيز از 200 نفر از اندیشمندان و صاحبنظران صنعت حفاری تشكيل شده است.
همچنين 20 مقاله پذيرفته شده به صورت سخنراني ارايه خواهد شد و 140 مقاله نیز به عنوان مقالات پوستری در اين كنگره پذيرفته شده است و در دو سالن ديگر اين كنگره، پانل های تخصصی، که کارگروه های تخصصی کمیته علمی آنها را برنامه ریزی کرده است برگزار خواهد شد.
2- چه تعداد کارگروه تخصصی تشکیل شده و ترکیب اعضا آنها چگونه است؟
کارگروههای تخصصی در دو بخش فني و مهندسي و اقتصاد و مديريت تشکیل شد و 80 نفر از مدیران و کارشناسان ارشد صنعت حفاری در آن حضور دارند.
نتایج اقدامات کارگروهها در قالب 11 پانل فنی و مهندسی و 2 پانل مديریت و اقتصاد در دو سالن و به صورت همزمان ارایه خواهند شد و یک سخنران کلیدی در هر پانل خواهيم داشت.
3- مهمترین اهداف تشکیل کارگروه های تخصصی چیست؟
با توجه به پرمخاطره بودن اجراي فناوری های نو در صنعت حفاری، به سطح تعاملات بسيار بالا بين پژوهشگران، بخش خصوصي و دولتی نیاز است . به این دلیل، تلاش برای ایجاد فضای مناسب برای بحث و تبادل نظر متخصصان و اندیشمندان این حوزه، یافتن راهکارهای علمی و عملی برای رفع مشکلات موجود، معرفی و بومی سازی فناوری های نوین از اهداف اين كنگره به شمار مي روند.
مي توان از ديگر اهداف اين كنگره به شناسایی و اولویتبندی مشکلات در حوزه های پر اهميت و مستندسازی تجارب مفید مدیران و متخصصان عملیاتی و بهره مندی از این تجارت ارزشمند اشاره كرد.
4- عناوین کارگروههای تخصصی چه هستند؟
پس از مذاکرات کارشناسی عناوین نهایی زیر در کارگروههای فنی و مهندسی اعلام شدند: مهــــندسی و عملیات حفاری، کنترل فوران چاه های نفت،خدمـات فنی حفاری.مشکـــلات حفاری، سیالات حفاری، حفاری فروتعادلی UBD/MPD، تعمیر و تکمیل چاه، زمیـن شناسی و اکتشاف در حفاری، مهندسی مخازن در عملیات حفاری،HSE و مدیریت پسماند و حفاری در آبهای عمیق. در بخش مدیریت و اقتصاد نیز دو کارگروه با موضوعات مدیریت یکپارچه صنعت حفاری و مدیریت کلان و استراتژیک صنعت حفاری
5- در پانل مدیریتی بیشتر به چه مباحثی پرداخته میشود؟
سرفصل های پانل مدیریت یکپارچه صنعت حفاری شامل چالش های شرکت های حفاری، یکپارچگی حفاری و خدمات جنبی، سرمایه گذاری در صنعت حفاری و تقسیم عادلانه بازار بین شرکت های فعال هستند و در پانل مدیریت کلان و راهبردي، بیشتر به بررسي چشمانداز آینده صنعت نفت و بازار و تامین مالی در صنعت حفاری و خدمات حفاری در شرایط فعلی و بعد از تحریم متمرکز میشود.
6- آیا کارگاه آموزشی در این کنگره برگزار خواهد شد؟
بله، با توجه به فشرده بودن برنامه کنگره فقط یک کارگاه آموزشی با عنوان مدیریت یکپارچه پروژه های حفاری در روز دوم برگزار خواهد شد.
7- با توجه به اطلاع قبلی آیا شرکت سوكار(SOCAR) جمهوری آذربایجان در این کنگره مشارکت دارد؟
بله، یک گروه از مدیران و کارشناسان این شرکت در کنگره حضور داشته و همچنین با توجه به توانمندیهای این شرکت در خصوص فناوريهاي نانو سخنرانی توسط نماينده این شرکت با اين موضوع در حفاری چاههای نفت و گاز ارائه خواهد شد.
8- آیا بعد از پایان کنگره کارگروهها به فعالیت ادامه میدهند؟
بله؛ در آخرين جلسه شوراي سياستگذاري كه با حضور مدير عامل شركت ملي نفت برگزار شد مقرر گرديد دبيرخانه تا کنگره بعدی فعال بوده و حداقل در هر ماه یک نشست برگزار و گزارشی از دستاوردها و اقدامات ارایه شود.
و سخن آخر؟
امیدوارم این کنگره قدمی مهم در صنعت حفاری باشد و مقالات و پانلهای تخصصی برگزارشده و اقدامات انجام شده نقشی مهم در اعتلا و پیشبرد صنعت حفاری داشته باشند.