تشکیل کارگروه های تخصصی متفاوت در حوزه زنان برای رسیدن به اهداف مورد نظر و پیشبرد نقش زنان در جامعه و همچنین خانواده از مباحث بسیار مهم و ضروری صنعت نفت است .
فاطمه تندگویان، مشاور وزیر در امور بانوان وزارت نفت در جلسه هم اندیشی که با حضور نمایندگان شورای بانوان پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد با اشاره به اهمیت و جایگاه زن در صنعت نفت اظهار داشت: برنامه هایی برای ارتقای نقش زنان در توسعه و اصلاح باورهای جامعه از طریق سلسله نشست ها و تشکیل کارگروه های متفاوت در نظر گرفتهایم و امیدواریم از این طریق بتوانیم موضوع مهم جنسیت و ضرورت توجه به آن را در جامعه صنعت نفت نهادینه کنیم.
تندگویان با بیان اینکه کارگروه های تعریف شده در این امور از نمایندگان چهار شرکت اصلی، ستاد و همچنین افرادی حسب مورد از دیگر مراکز تشکیل شده افزود: تلاش شده است با ایجاد کارگروه هایی نظیر آموزش، پژوهش، سلامت، ورزش، فرهنگ و تحول اداری و اصلاح مقررات و خانواده بتوانیم اهداف خود را برای پیشبرد نقش زنان در جامعه و همچنین خانواده به سرانجام برسانیم.
مشاور وزیر در امور بانوان وزارت نفت با بیان اینکه در کارگروه آموزش به دنبال دوره هایی با رویکرد جنسیتی هستیم که صرفا با موضوعات زنان طراحی شده و همه مشاغل صنعت می توانند در این کارگروه ها شرکت کنند، اظهار داشت: طبق استانداردهای موجود محتوی چندین دوره مشخص شده و به تصویب اداره کل آموزش نیز رسیده است و 4 شرکت اصلی ملزم به اجرای این دوره ها از سال 94 به بعد هستند.
وی مطالعات سازمانی با رویکرد جنسیتی در دو مقطع مقدماتی و پیشزفته را از مهم ترین سرفصل های این دوره دانست و افزود: نقش زنان در توسعه، توانمندسازی فردی و اجتماعی زنان شاغل در صنعت نفت، سلامت جسمی و روانی زنان شاغل در محیط کار و بهبود کیفیت زندگی برای کارکنان اقماری و مناطق عملیاتی از دیگر مطالب پیش بینی شده برای کارگروه آموزش به حساب می آیند.
تندگویان در ادامه تصریح کرد: درصدد هستیم تا هر یک از این دوره ها و نشست ها را همانند یک الگو یک بار اجرا کرده و محتوی دوره برگزار شده را به صورت لوح فشرده و یا کتابچه در اختیار مناطق محروم قرارداده تا در نشست های غیر حضوری از آن استفاده شود.
مشاور وزیر در امور بانوان وزارت نفت با تاکید بر لزوم فرهنگ سازی در جامعه زنان افزود: برای افرادی که فرصت کافی برای حضور در اینگونه نشست ها را ندارند تصمیم داریم از شیوه آموزش فشرده به صورت نشست های 4 ساعته استفاده کنیم تا این که افراد بتوانند با حداقل مفاهیم آشنا شده و از طریق این مفاهیم یک جریان سازی جنسیتی در سطح صنعت نفت روی دهد.
وی در ادامه با اشاره به کارگروه پژوهش افزود:این کارگروه به دنبال تعیین و احصاء نیاز های پژوهشی حوزه زنان و خانواده است.
تندگویان با بیان اینکه از طریق این کارگروه سال گذشته 5 پژوهش احصاء و به معاونت پژوهش و فناوری معرفی شد، بیان داشت: پژوهش هایی همچون بررسی عوامل سازمانی موثر بر تحکیم بنیان خانواده در صنعت نفت و تحلیل وضعیت موجود سلامت زنان شاغل این صنعت از جمله پژوهش های احصا شده است.
مشاور وزیر در امور بانوان وزارت نفت شناسایی باورهای کارکنان شاغل در صنعت نفت نسبت به نقش های اجتماعی زنان، بررسی عوامل موثر در ایجاد فرصت های رشد و ارتقاء زنان در صنعت نفت و راهکارهای بهبود آن و بررسی سیاست ها، قوانین، مقررات و برنامه های منابع انسانی صنعت نفت با رویکرد جنسیتی را از دیگر پژوهش های احصا شده در سال گذشته دانست.
وی با بیان اینکه در سال گذشته قرار بر اجرای 1 تا 2 پروژه به عنوان اولویت پژوهشی هر شرکت بوده است گفت: امسال از سوی این امور بر اساس بررسی های انجام شده یک اولویت با مضمون بررسی عوامل موثر بر تعادل کار و زندگی و تحکیم بنیان خانواده صنعت نفت با تاکید بر عوامل سازمانی در نظر گرفته شده است که در نیمه دوم سال و همچنین سال 95 قابل انجام است.
تندگویان با اشاره به اینکه مسئله سلامت، مسئله محوری و اساسی برای زنان است و سلامت زنان، متضمن سلامت خانواده و سلامت جامعه است افزود: بر همین اساس صنعت نفت نیز سلامت زنان را در ابعاد مختلف روحی و روانی از طریق مراکز مشاوره و مددکاری، سلامت جسمی و برنامه های غربالگری و پیشگیری از بیماری های خاص زنان، از طریق بخش بهداشت و درمان وزارت نفت و همچنین سلامت زنان در محیط کار مورد توجه قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه فعالیت های ذکر شده زیر نظر کارگروه سلامت انجام خواهد شد گفت: متولی این کارگروه سازمان بهداشت و درمان است و بحث غربال گری از مهم ترین مسایل این کارگروه به حساب می آید.
مشاور وزیر در امور بانوان وزارت نفت در ادامه تصریح کرد: یکی از فعالیت های موثر این کارگروه برگزاری همایش ارتقاء سلامت زنان در ایام بزرگ داشت مقام زن و مادر در 26 فروردین امسال بود و با توجه به نظر سنجی علمی انجام شده در این مراسم نتایج خوبی حاصل شد.
تندگویان با تاکید بر موضوغ معاینات دوره ای در صنعت نفت اظهار داشت: با توجه به مسئله غربالگری به صورت هر سه سال یکبار مشکلاتی برای زنان صنعت نفت ایجاد شده است از این رو پیشنهاد کرده ایم برای افراد بالای 40 سال اینگونه غربال گری ها هر ساله انجام شود.
وی با اشاره به تشکیل کارگروه ورزش با هدف توسعه ورزش زنان و پیگری سند راهبردی ورزش صنعت نفت، بیان داشت: در گذشته یک آیین نامه و همچنین یک سند ورزش صنعت نفت وجود داشت که اداره کل ورزش وزارت نفت این دو را ادغام و به عنوان یک سند راهبردی به تصویب وزیر رساند و در ماده 14 این سند بحث توسعه ورزش زنان مورد توجه قرار گرفته است.
این مقام مسئول با بیان اینکه در انتخاب اعضاء جدید شورای مرکزی ورزش با موافقت وزیر از حضور بانوان نیز استفاده شد افزود: با پیگیری های انجام شده این امور توانست از حضور خانم دکتر فراتی که جزء قهرمانان ورزشی در رشته بسکتبال هستند استفاده کند و حضور ایشان در این عرصه باعث شد که توجه به ورزش زنان در متن کامل همه امور در شورای مرکزی قرار گرفته و سهم جنسیت از اعتبارات عمومی ورزش در نظر گرفته و به تفکیک مشخص شود.
تندگویان افزود: دستاورد حضور نماینده این امور در شورای مرکزی بانوان در سال گذشته باعث شد که بر تمامی مسایل مربوط به ورزش زنان تسلط کافی پیدا کنیم و اکنون کارگروه ورزش بانوان این اموردر حال تدوین برنامه توسعه ورزش زنان به تفکیک در قالب ورزش همگانی و قهرمانی است.
وی با اشاره به کارگروه تحول اداری و اصلاح مقررات افزود: این کارگروه به دنبال شناسایی خلاء ها و قوانین است که مورد غفلت قرار گرفته و یا صراحت در آنها نبوده است و همچنین در این کارگروه به نقد و بررسی مقررات صنعت نفت با نگاه جنسیتی و ارائه پیشنهادات برای اصلاح آن پرداخته می شود ، برای نمونه مستمری پس از فوت کارمندان اناث ، افزایش کمک هزینه مهدکودک و بررسی وضعیت زنان سرپرست خانوار از اهم مسایل قابل پیگیری این کارگروه است.
مشاور وزیر نفت در امور بانوان و خانواده ادامه داد: کارگروه دیگر این امور کارگروه فرهنگی و ارتباطات است و ما معتقدیم عمده ترین چالش پیش روی زنان، نگاه سنتی و حاشیه ای به آنها است و بر همین اساس باید زنان را به عنوان انسان در جامعه خود به رسمیت بشناسیم و حقوقی که مترتب بر انسانیت زن است را محترم بشماریم. در جهت تحقق این هدف، این کارگروه اقدام به تولید مقاله و معرفی کتاب و ارایه خلاصه از کتب مرتبط با موضوعات زنان و نگاه نو به جایگاه زن در قرآن و متون دینی داشته است.
وی با تأکید بر نقش و وظایف کارگروه فرهنگی، افزود: در این راستا دو طرح با عناوین توسعه زنان در مناطق عملیاتی و یا شرایط کار اقماری و همچنین مصرف بهینه آب وانرژی و حفاظت از محیط زیست در دستور کار است
تندگویان با اشاره به شکل گیری شورای بانوان در پژوهشگاه صنعت نفت اظهار داشت: این شورا از سال گذشته در این مرکز شکل گرفته و شورایی نوپا است و ارزیابی از این شورا نیاز به زمان دارد و اگر این شورا بر اساس چارچوب های تعیین شده ما و همچنین حمایت رییس پژوهشگاه اقدام کند به طور حتم به موفقیت های چشم گیری دست پیدا خواهند کرد و می تواند یک آغازی جدید برای توسعه مشارکت زنان در عرصه های علمی و پژوهشی ایجاد کنند.
وی افزود: با گذشت دو سال از دولت تدبیر وامید باید تلاش کنیم در اندک زمان باقی مانده از فرصت ها استفاده شود و زنان این صنعت با هم افزایی، هم فکری و با اراده و عزم راسخ گام بردارند تا بتوانیم حقوق انسانی زنان را احصاء کنیم.
تندگویان در ادامه این جلسه با اشاره به دومین همایش سلامت زنان در محیط کار گفت: ممکن است سلامت جسمی، روانی و اجتماعی زنان مورد توجه قرار نگیرد در حالیکه ضروری است همواره به لحاظ تفاوت های طبیعی زنان و مردان باید از هم به تفکیک دیده شوند و از این رو برای تامین امنیت روانی آن ها باید تدابیر خوبی پیش بینی شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه باید به نقش های چند گانه زنان در جامعه و استرس های ناشی از آن توجه شود گفت: این همایش توانایی را به زنان می دهد تا شرایط خود را مدیریت کرده و حتی المقدور توازن بین کار و زندگی خانوادگی ایجاد کنند و از طرفی حساسیت را در جامعه ایجاد می کند که به مشاغل زنان به عنوان بزرگترین سرمایه ملی که نقش کلیدی در خانواده دارند توجه خاص داشته باشند.
مشاور وزیر نفت در امور بانوان با اشاره به همایش دیگری با عنوان دومین همایش و نمایشگاه بین المللی نقش آفرینی زنان در توسعه پایدار افزود: از آن جایی زنان جامعه ما دستاوردهای بسیاری در عرصه توسعه ملی دارند و همچنین نقش زنان در عرصه های سیاسی، اقتصادی واجتماعی فوق العاده و بی بدیل بوده و گاها این فعالیت ها دیده نشده است و آمار روشنی از فعالیت آن ها در حوزه های مختلف وجود ندارد؛ معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و مشاور امور زنان وزارت صنعت، معدن، تجارت با همکاری سایر دستگاه های اجرایی تصمیم به اجرای این همایش گرفته اند و صنعت نفت هم با توجه به حضور 17 هزار زن شاغل سهمی در این همایش بخصوص در بخش ارایه مقالات را به عهده گرفته است.
تندگویان تصریح کرد: این نمایشگاه وهمایش عمدتا به حضور زنان در نقش اقتصادی و کارآفرینی آنها می پردازد و همچنین محور کارآفرینان زن را معرفی کرده تا از این طریق بتوان ارتباط بین المللی، حداقل در سطح منطقه بر قرار کرد.
وی با بیان اینکه امیدواریم برگزاری این همایش و اینگونه تعاملات باعث شود فرصت های مناسبی برای زنان کارآفرین در سطح ملی و منطقه ای به منظور توسعه بازار کار و اشتغال زنان فراهم شود، گفت: بر اساس فراخوانی ، مقالاتی به دبیرخانه ارسال شده که در این همایش ارایه خواهند شد و زنان کارآفرین که در حوزه های شرکت های خصوصی مرتبط با صنعت نفت کار می کنند می توانند در قالب نمایشگاه جانبی دستاوردهای خود را ارایه دهند.