همواره شرکت های نفتی و دانشگاه ها و دو بازوی اجرا و توسعه فناوری هستند که باید در کنار هم فعالیت کنند و دومین همایش بینالمللی فرصتهای فناورانه صنعت نفت و گاز آغاز یک حرکت اساسی در مدیریت فناورانه توسعه یکپارچه میادین نفتی ایران خواهد بود و از نظر بین المللی دارای اهمیت بسزایی است.
سید امیر عباس حسینی، جانشین رییس و معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه فناوریهای مرتبط با ازدیاد برداشت و توسعه میادین نفتی ایران با عنوان اولویت راهبردی در سیاستهای ابلاغیه اقتصاد مقاومتی در سند چشم انداز مطرح، است گفت: این موضوع همواره مورد تاکید وزیر نفت نیز بوده و ارگانی که در حوزه توسعه فناوری های مرتبط با این موضوع در کشور پیش رو بوده، بازوی تحقیقاتی صنعت نفت یعنی پژوهشگاه صنعت نفت است.
وی با اشاره به اینکه موضوع ازدیاد برداشت در کشور از اهمیت بسزایی برخوردار است، گفت: دومین همایش بینالمللی فرصت های فناورانه نفت و گاز به این موضوع اختصاص یافت و این اهمیت را میتوان در قالب اعداد و ارقام به نمایش گذاشت.
حسینی افزود: کشور با قریب به 650 میلیارد بشکه نفت درجا در مخازن نفتی و با احتساب ضریب برداشت متوسط 24 درصد در شرایط فعلی با هدف گذاری رسیدن به ضریب 35 درصد و نهایتا هدف گذاری که در دنیا امروز حدود 70 درصد است، شاهد فاصلهای بین ضریب برداشت خودمان با اهداف آرمانی هستیم.
این مقام مسئول با بیان اینکه فاصله ایجاد شده دلایل متفاوتی دارد گفت: فناوری و موضوعات فناورانه در حوزه ازدیاد برداشت مهم ترین دلیل ایجاد این شکاف محسوب می شوند و پژوهشگاه خود را مکلف و موظف می داند که همواره در این حوزه به عنوان راهبرد اساسی وزارت نفت فعالیت کند.
رییس و معاون فناوری و روابط بینالملل تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت در صنایع بالادستی به عنوان راهبر و پیشبران در کشور مطرح بوده و این امر ناشی از حضور نیروی انسانی متخصص و تجهیزات کارآمد و موثر است و از این رو توسعه فناوری های ازدیاد برداشت از اولویتهای سازمان به حساب میآید.
وی با بیان اینکه در کنفرانس دوم اتفاقاتی که بین دو کنفرانس افتاده اثراتی را بر اهداف کنفرانس دوم گذاشته است افزود: در دومین کنفرانس شبکهای از شرکای بینالمللی پژوهشگاه صنعت نفت حضور خواهند داشت که این شبکه ها شامل شرکتها نفتی و شرکای دانشگاهی این مجموعه به حساب می روند.
این مقام مسئول با بیان اینکه مطالعات میدان فوق عظیم اهواز به عنوان بزرگترین میدان نفتی ایران و سومین میدان عظیم جهان در حوزه فناوری به پژوهشگاه واگذار شده است، اظهار داشت: برای دستیابی به این اهداف بررسی راهکارها و روشهای فناورانه روز دنیا را باید توجه ویژه ای به آنها داشت تا از این طریق بتوانیم به موضوع مهم ازدیاد برداشت دست پیدا کنیم.
معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده توسط اینگونه همایشها گفت: تثبیت شبکه توسعه فناوری و همکاری های بین المللی پژوهشگاه و آمادگی برای توسعه فناوری میدان اهواز در گام اول و میدان یادآوران در گام دوم از اهداف از مشخص شده این مرکز به حساب می رود.
حسینی با اشاره به میهمانان حاضر در دومین همایش فرصتهای فناورانه نفت و گاز گفت: مدعوین کنفرانس دوم با اولویت بالادست صنعت انتخب و بسیار هدفمند نیز دعوت شده اند.
وی افزود: در کنفرانس دوم شرکت OMV اتریش که یکی از شرکت های ارایه دهنده فناوری های اجرا شده در میادین مشابه میدان اهواز است حضور خواهد داشت و فناوری های خود را به طور کامل ارایه خواهد کرد.
این مقام مسئول با تاکید بر حضور شرکت های معتبر دنیا در این همایش پس از توافقات انجام شده گفت: شبکه دانشگاهی به رهبری Delft هلند با مشارکت ایمپریال کالج انگلستان، دو دانشگاه از آلمان و مرکز تحقیقات نفت برزیل به عنوان شبکه دانشگاهی از مهم ترین حاضرین در این همایش هستند.
حسینی با بیان اینکه شرکت انگلیسی Synergy و شرکای آن در این همایش به ارایه فناوریهای خود خواهند پرداخت افزود:آخرین فناوریهای حوزه ازدیاد برداشت که به صورت 16 فناوری در سه حوزه مخزن محور، چاه محور و تاسیسات محورتعریف شده است را این شرکت ارایه خواهد کرد و همچنین این فناوریها در میادین کشور بسیار جایگاه ویژهای دارند.
معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه در کنار تمام این شرکت ها پژوهشگاه نیز حضور دارد گفت: تصمیم داریم موارد و چالشهای مرتبط با میدان اهواز را با مشارکت با مناطق نفت خیز جنوب در این همایش ارایه کنیم و همچنین در قالب یک پنل تخصصی دیگر موارد مشابه را مورد واکاوری قرار دهیم.
وی با بیان اینکه تلاش میکنیم با فعالیتهای انجام شده نهایتا به یک نقشه راه مشخص در حوزه ازدیاد برداشت و دیگر فناوری ها برسیم گفت: از دیگر مدعوین این همایش که می توانند راه را برای رسیدن به اهداف تسهیل کنند مجموعه سفارتخانهها و رایزنهای اقتصادی حاضر در ایران و کشورهای هدف هستند.
حسینی افزود: در همین راستا از سفارتخانههای جمهوری اسلامی در کشورهای اروپایی نیز درخواست کردیم که از شرکت هایی که تمایل به حضور در این همایش را دارند دعوت کرده تا بتوانیم نتایج پر بارتری از این همایش به دست آوریم.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه اگر 1 درصد در میزان ازدیاد برداشت میادین بهبود حاصل شود با نرخ امروز نفت، قریب به 500 میلیارد دلار حاصل میشود، افزود: اثر حاصل از این درآمد در تولید ناخالص ملی ایران غیر قابل انکار بوده و اگر توان پژوهشگاه بر حوزه بالادستی اختصاص دارد نشان از اولویت این حوزه در کشور است.