صنعت نفت و گاز به عنوان مهمترین منبع تامین انرژی دنیا، دارای ظرفیتهای فراوانی در انجام پژوهشهای فناورانه، به ویژه تولید و انتقال فناوری در زمینه ازدیاد برداشت و تولید بهینه در میادین نفتی است. در این راستا توجه و اعتماد وزارت نفت به تجربه و دانش طولانی پژوهشگاه صنعت نفت در مطالعه 20 مخزن کشور و نقش منحصربهفرد آن در انجام پژوهش برای تولید فناوری، موجب شد مدیریت یکپارچه مطالعه و توسعه میدان فوق عظیم اهواز به پژوهشگاه واگذار شود.
بر همین اساس، با تدوین سند راهبردی سازمان با رویکرد «صنایع بالادستی»، در راستای انجام ماموریت محوله، بخش قابل توجهی از فعالیتهای پژوهشگاه به تدوین راهکارهای عملی برای برقراری تعاملات بینالمللی و بهرهبرداری دوسویه از فناوریهای نوین در روشهای ازدیاد برداشت اختصاص یافته است. «همایش بینالمللی فرصتهای فناورانه صنعت نفت و گاز» که سال گذشته با ارایه 40 فرصت فناورانه متولد شد و دومین دوره آن با تمرکز بر «ازدیاد برداشت» برگزار میشود، از راهبردهای عملی و کارآمدی است که باب همکاری فناورانه با کشورهایی که دارای الگوهای موفق جهانی هستند را میگشاید و چنانچه از عنوان آن برمیآید، رویدادی برای طرح «فرصتهای بینالمللی» و تعامل فناورانه با کشورهایی است که دارای منابع عظیم انرژی و فناوری هستند.
استقبال کشورها از دو دوره برگزاری این همایش، نشانه توجه کارشناسان، محققان و نمایندگان شرکتهای رتبه اول داخلی و بینالمللی به اهداف عملیاتی و تحققپذیر آن است. پژوهشگاه صنعت نفت با افتخار میزبانی شرکتOMV اتریش، کنسرسیوم DBUII با عضویت دانشگاهDelfهلند، دانشگاه برگن نروژ، دانشگاه اوترخت هلند، ایمپریال کالج انگلیس، موسسه ملیIMPA برزیل، شرکتSynergy از انگلیس و شرکت Wel- Equip از فنلاند، در دومین دوره این همایش، 16 فناوری شاخص در ازدیاد برداشت را مورد بحث و تبادل نظر محققان، بهرهبرداران و صاحبنظران مراکز پژوهشی داخلی و خارجی قرار میدهد.
* معاون فناوری و امور بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت و رییس شورای سیاستگذاری دومین همایش فرصتهای فناورانه نفت و گاز