تجمیع دانش و رضایت کارفرما، نتيجه ارزیابی فناوری در پژوهشگاه است

رييس فناوري و نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت:

تجمیع دانش و رضایت کارفرما، نتيجه ارزیابی فناوری در پژوهشگاه است

پژوهش در صنعت نفت با ارزش آفريني مستمر براي ذينفعان و با توسعه فناوري و ارايه راهكار‌هاي فناورانه تعريف مي‌شود و توجه به اين مهم در صنعت نفت زماني اهميت مي‌يابد كه فناوري پس از مراحل ايجاد ايده و تفكر خلاقانه و طراحي و پياده‌سازي، با ارزيابي كارآمد در راستاي بهبود مستمر و تكامل چرخه پژوهش و فناوري، نقشي برجسته ايفا مي‌كند.

دكتر فلور شايق، رييس فناوري و نوآوري با اشاره به اینکه تعهد پژوهشگاه صنعت نفت به استاندارد مدیریت کیفیت (ISO 9001) از الزامات اساسی سازمان است، تصریح نمود که اطمینان از حصول این مهم در گزارش‌های علمی و پروژه‌های پژوهشی بر عهده واحد ارزیابی فناوری می‌باشد.

وي با بيان اين‌كه گزارش‌های علمي پژوهشگاه حاصل پروژه هاي اين مركز است، افزود: پروژه‌های پژوهشی اصلي‌ترين فعاليت سازمان به شمار مي‌روند و با توجه به اين‌كه ساليانه پروژه‌هاي بسياري در پژوهشگاه انجام مي‌شود، مي‌بايست ماحصل آن‌ها به گزارش تبديل شود كه علاوه بر ارائه به كارفرمايان لازم است تا براي آيندگان و همچنين فعاليت‌هاي آتي مورد استفاده قرار گيرد.

رئيس فناوري و نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اين كه يكي از فعاليت‌هاي واحد ارزيابي فناوري ارزيابي پروژه‌هاي خاتمه يافته و يا ارزيابي گزارش‌های پایانی پروژه‌ها پژوهشگاه است، تصريح كرد: گزارش پروژه‌هاي پژوهشي سازمان، ضمن ارزيابي از منظر پياده سازي مناسب، از نقطه نظر شاخص‌هاي علمي و نگارشي مطابق با دستور‌العمل‌هاي تعريف شده، جهت بررسي جزييات علمي و فني به پژوهشگراني مجرب مرتبط با موضوع براي داوري ارسال مي‌شود.

وي به اهداف ارزيابي پروژه‌هاي خاتمه يافته نيز اشاره كرد و گفت: توجه به نقطه نظرات علمي در گزارش‌هاي پروژه‌هاي پژوهشي، گامي مهم در كسب رضايت مضاعف كارفرما و تجميع دانشي كارآمد در پژوهشگاه مي‌باشد.

شايق در همين راستا ادامه داد: افزون بر انجام چنين فعاليت برجسته‌اي، ارزيابي تعريف پيشنهاد‌هاي طرح‌هاي پژوهشي، ارزيابي واحد‌هاي نيمه صنعتي و آزمايشگاه‌ها، تدوين گزارش عملكرد سازمان، گردآوري دانش‌هاي فني مدون و ارزيابي سطح دانش فني محصولات فناورانه مطابق با دستور‌العمل تعيين سطح آمادگي فناوري، از ديگر نكات حايز اهميت در فعاليت‌هاي واحد ارزيابي فناوري مي باشد.

رييس فناوري و نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اين كه داوري‌ پروژه‌ها بسيار براي اين مجموعه حايز اهميت است، گفت: از لحاظ ساختاري ويرايش و علمي ، گزارش پروژه ها مي بايست به طور مناسبي انجام شود، در گذشته در مقطعي از زمان داوري پروژه ها به صورت ارائه شفاهي و داوري حضوري انجام مي شد به طوري كه پروژه ها ارايه و داوران به صورت حضوري ارزيابي آن‌ها را انجام مي دادند كه البته بدليل برخي مشكلات نظير حجم زياد گزارش‌ها، داوري بر مبناي فرم ارزشیابی پروژه‌های خاتمه‌یافته تغيير يافته است.

وي با تاكيد بر اين‌كه داوران بر اساس تخصص، تجربه و فعاليت‌هايي كه تاكنون در پژوهشگاه انجام داده‌اند انتخاب مي‌شوند، گفت: در حال حاضر داوران از اعضاء هيات علمي پژوهشگاه بوده و بر اساس بانك اطلاعاتي كه از اين افراد جمع آوري شده است انتخاب و گزارش‌های پروژه‌های پژوهشی خاتمه‌یافته براي اين افراد ارسال مي‌شود.

شايق با برجسته خواندن اهمیت ارزیابی پروژه‌های رتبه یک و دو پژوهشگاه تصریح کرد که ارزيابي این پروژه‌ها از طريق انتخاب ناظر از ابتداي پروژه و همگام با مراحل اجراي آن انجام مي شود و نظرات اصلاحي ناظر در طي اجرا در اختيار مجري قرار مي‌گيرد.

شايق در ادامه به عناوين طرح‌هاي مهم در برنامه چهارم و پنجم دولت اشاره كرد و افزود: عناويني كه قابليت تبديل به فناوري در پژوهشگاه را دارند در اين مجموعه مورد ارزيابي قرار گرفته و در انتخاب فناوري‌ها و در نتيجه تعريف طرح‌ها فهرستي از شاخص‌هاي ارزيابي فناوري، نظير چرخه عمر فناوري، استراتژيك بودن آن و يا ملاحظات بازار و محيط زيستي تهيه و موضوع براي داوري ارسال مي شود و پس از اخذ نتايج داوري طرح هايي كه امتياز لازم را كسب مي كردند براي ارائه به شركت ملي نفت ارسال مي شود.

وي در تکمیل توضیحات خود در مورد این طرح ها گفت: در برنامه سوم 14 فناوري مورد بررسي قرار گرفت كه به صورت رسمي فعاليت در اين حوزه‌ها آغاز و همچنين 13 فناوري مهم مورد حمايت پژوهشگاه بود و در برنامه پنجم 29 فناوري در اين مجموعه در حوزه پايين دستي و 20 پروژه در حوزه بالادستي به صورت كلان انجام شد.

رئيس فناوري و نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت افزود، زماني فرا مي رسد كه فناوري‌هاي موجود به بلوغ خود رسيده و مي توانند در كنار توسعه فناوري ها تجاري شوند و همواره مي بايست امكاني براي شكل گرفتن ايده هاي جديد كه براي دستيابي به فناوري هاي نوين را فراهم كرد.

شايق در همين راستا ادامه داد: برخي فعاليت هاي قبلي پژوهشگاه ممكن است با انجام يك پروژه تست ميداني و يا تكميل دانش فني بتواند قابل عرضه به صنعت باشد و يا از سوي ديگر دستيابي به توان علمي ويژه اي در طي يك پروژه مي تواند باعث شود كه در ادامه با ارائه پیشنهاد پژوهشی به صنعت و گاز حمایت آنان را كسب كرد از اين رو، ارزيابي ها نشان داد كه پژوهشگاه ظرفيت و پتانسيل هاي بالقوه براي دستيابي به اين اهداف را دارا است بنابراين پروژه هاي مورد حمايت معاونت فناوري پژوهشگاه تا سقف 100 ميليون تومان شكل گرفت كه از نمونه‌هاي موفق آن مي‌توان به پروژه‌هاي مكمل طرح كيميا اشاره كرد كه با استفاده از پتانسيل‌هاي موجود، افزودني‌هاي حفاري و سيمان كاري كه از مواد افزودني با ارزش مورد استفاده در صنعت نفت هستند با حمايت معاونت فناوري ساخته مي شوند كه همواره مسئوليت نظارت و ارزيابي اين نوع پروژه ها بر گروه واحد فناوري و نوآوري مي باشد.

وي در خاتمه تصريح كرد: گاهي لازم است تا براي فناوري خاصي، مسير دستيابي به آن فناوري مشخص شود تا از طريق آن، برنامه تحقيقاتي دستيابي به فناوري مشخص شود از اين رو در واحد خط مشي فناوري با روش‌هاي مختلف نظير نقشه راه فناوري و مدل‌های انتقال فناوری راه‌گشای دستیابی به فناوری است. افزون بر آن با اجرای پروژه‌های رصد فناوری بر مبنای شاخص‌های جذابیت و همچنین پروژه‌های مرتبط با تعیین اولویت‌های پژوهش و فناوری در کانون توجه این واحد قرار دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین پست ها:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support