مهار تورم و رشد تولید

مهار تورم و رشد تولید

تجمیع دانش و رضایت کارفرما، نتیجه ارزیابی فناوری در پژوهشگاه است

رییس فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت:

تجمیع دانش و رضایت کارفرما، نتیجه ارزیابی فناوری در پژوهشگاه است

پژوهش در صنعت نفت با ارزش آفرینی مستمر برای ذینفعان و با توسعه فناوری و ارایه راهکار‌های فناورانه تعریف می‌شود و توجه به این مهم در صنعت نفت زمانی اهمیت می‌یابد که فناوری پس از مراحل ایجاد ایده و تفکر خلاقانه و طراحی و پیاده‌سازی، با ارزیابی کارآمد در راستای بهبود مستمر و تکامل چرخه پژوهش و فناوری، نقشی برجسته ایفا می‌کند.

دکتر فلور شایق، رییس فناوری و نوآوری با اشاره به اینکه تعهد پژوهشگاه صنعت نفت به استاندارد مدیریت کیفیت (ISO 9001) از الزامات اساسی سازمان است، تصریح نمود که اطمینان از حصول این مهم در گزارش‌های علمی و پروژه‌های پژوهشی بر عهده واحد ارزیابی فناوری می‌باشد.

وی با بیان این‌که گزارش‌های علمی پژوهشگاه حاصل پروژه های این مرکز است، افزود: پروژه‌های پژوهشی اصلی‌ترین فعالیت سازمان به شمار می‌روند و با توجه به این‌که سالیانه پروژه‌های بسیاری در پژوهشگاه انجام می‌شود، می‌بایست ماحصل آن‌ها به گزارش تبدیل شود که علاوه بر ارائه به کارفرمایان لازم است تا برای آیندگان و همچنین فعالیت‌های آتی مورد استفاده قرار گیرد.

رئیس فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به این که یکی از فعالیت‌های واحد ارزیابی فناوری ارزیابی پروژه‌های خاتمه یافته و یا ارزیابی گزارش‌های پایانی پروژه‌ها پژوهشگاه است، تصریح کرد: گزارش پروژه‌های پژوهشی سازمان، ضمن ارزیابی از منظر پیاده سازی مناسب، از نقطه نظر شاخص‌های علمی و نگارشی مطابق با دستور‌العمل‌های تعریف شده، جهت بررسی جزییات علمی و فنی به پژوهشگرانی مجرب مرتبط با موضوع برای داوری ارسال می‌شود.

وی به اهداف ارزیابی پروژه‌های خاتمه یافته نیز اشاره کرد و گفت: توجه به نقطه نظرات علمی در گزارش‌های پروژه‌های پژوهشی، گامی مهم در کسب رضایت مضاعف کارفرما و تجمیع دانشی کارآمد در پژوهشگاه می‌باشد.

شایق در همین راستا ادامه داد: افزون بر انجام چنین فعالیت برجسته‌ای، ارزیابی تعریف پیشنهاد‌های طرح‌های پژوهشی، ارزیابی واحد‌های نیمه صنعتی و آزمایشگاه‌ها، تدوین گزارش عملکرد سازمان، گردآوری دانش‌های فنی مدون و ارزیابی سطح دانش فنی محصولات فناورانه مطابق با دستور‌العمل تعیین سطح آمادگی فناوری، از دیگر نکات حایز اهمیت در فعالیت‌های واحد ارزیابی فناوری می باشد.

رییس فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به این که داوری‌ پروژه‌ها بسیار برای این مجموعه حایز اهمیت است، گفت: از لحاظ ساختاری ویرایش و علمی ، گزارش پروژه ها می بایست به طور مناسبی انجام شود، در گذشته در مقطعی از زمان داوری پروژه ها به صورت ارائه شفاهی و داوری حضوری انجام می شد به طوری که پروژه ها ارایه و داوران به صورت حضوری ارزیابی آن‌ها را انجام می دادند که البته بدلیل برخی مشکلات نظیر حجم زیاد گزارش‌ها، داوری بر مبنای فرم ارزشیابی پروژه‌های خاتمه‌یافته تغییر یافته است.

وی با تاکید بر این‌که داوران بر اساس تخصص، تجربه و فعالیت‌هایی که تاکنون در پژوهشگاه انجام داده‌اند انتخاب می‌شوند، گفت: در حال حاضر داوران از اعضاء هیات علمی پژوهشگاه بوده و بر اساس بانک اطلاعاتی که از این افراد جمع آوری شده است انتخاب و گزارش‌های پروژه‌های پژوهشی خاتمه‌یافته برای این افراد ارسال می‌شود.

شایق با برجسته خواندن اهمیت ارزیابی پروژه‌های رتبه یک و دو پژوهشگاه تصریح کرد که ارزیابی این پروژه‌ها از طریق انتخاب ناظر از ابتدای پروژه و همگام با مراحل اجرای آن انجام می شود و نظرات اصلاحی ناظر در طی اجرا در اختیار مجری قرار می‌گیرد.

شایق در ادامه به عناوین طرح‌های مهم در برنامه چهارم و پنجم دولت اشاره کرد و افزود: عناوینی که قابلیت تبدیل به فناوری در پژوهشگاه را دارند در این مجموعه مورد ارزیابی قرار گرفته و در انتخاب فناوری‌ها و در نتیجه تعریف طرح‌ها فهرستی از شاخص‌های ارزیابی فناوری، نظیر چرخه عمر فناوری، استراتژیک بودن آن و یا ملاحظات بازار و محیط زیستی تهیه و موضوع برای داوری ارسال می شود و پس از اخذ نتایج داوری طرح هایی که امتیاز لازم را کسب می کردند برای ارائه به شرکت ملی نفت ارسال می شود.

وی در تکمیل توضیحات خود در مورد این طرح ها گفت: در برنامه سوم 14 فناوری مورد بررسی قرار گرفت که به صورت رسمی فعالیت در این حوزه‌ها آغاز و همچنین 13 فناوری مهم مورد حمایت پژوهشگاه بود و در برنامه پنجم 29 فناوری در این مجموعه در حوزه پایین دستی و 20 پروژه در حوزه بالادستی به صورت کلان انجام شد.

رئیس فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت افزود، زمانی فرا می رسد که فناوری‌های موجود به بلوغ خود رسیده و می توانند در کنار توسعه فناوری ها تجاری شوند و همواره می بایست امکانی برای شکل گرفتن ایده های جدید که برای دستیابی به فناوری های نوین را فراهم کرد.

شایق در همین راستا ادامه داد: برخی فعالیت های قبلی پژوهشگاه ممکن است با انجام یک پروژه تست میدانی و یا تکمیل دانش فنی بتواند قابل عرضه به صنعت باشد و یا از سوی دیگر دستیابی به توان علمی ویژه ای در طی یک پروژه می تواند باعث شود که در ادامه با ارائه پیشنهاد پژوهشی به صنعت و گاز حمایت آنان را کسب کرد از این رو، ارزیابی ها نشان داد که پژوهشگاه ظرفیت و پتانسیل های بالقوه برای دستیابی به این اهداف را دارا است بنابراین پروژه های مورد حمایت معاونت فناوری پژوهشگاه تا سقف 100 میلیون تومان شکل گرفت که از نمونه‌های موفق آن می‌توان به پروژه‌های مکمل طرح کیمیا اشاره کرد که با استفاده از پتانسیل‌های موجود، افزودنی‌های حفاری و سیمان کاری که از مواد افزودنی با ارزش مورد استفاده در صنعت نفت هستند با حمایت معاونت فناوری ساخته می شوند که همواره مسئولیت نظارت و ارزیابی این نوع پروژه ها بر گروه واحد فناوری و نوآوری می باشد.

وی در خاتمه تصریح کرد: گاهی لازم است تا برای فناوری خاصی، مسیر دستیابی به آن فناوری مشخص شود تا از طریق آن، برنامه تحقیقاتی دستیابی به فناوری مشخص شود از این رو در واحد خط مشی فناوری با روش‌های مختلف نظیر نقشه راه فناوری و مدل‌های انتقال فناوری راه‌گشای دستیابی به فناوری است. افزون بر آن با اجرای پروژه‌های رصد فناوری بر مبنای شاخص‌های جذابیت و همچنین پروژه‌های مرتبط با تعیین اولویت‌های پژوهش و فناوری در کانون توجه این واحد قرار دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support