معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت:
بر نهادينه شدن مقوله پژوهش و فناوري در صنعت نفت تاكيد كرد
مراسم معارفه جعفر توفيقي رئيس جديد پژوهشگاه صنعت نفت و تقدير از زحمات حميد رضا كاتوزيان مدير سابق اين پژوهشگاه با حضور حبيب الله بيطرف معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت روز يكشنبه 30 مهرماه در محل اين پژوهشگاه برگزار شد.
معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت در اين مراسم با تاكيد بر اينكه وزارت نفت و صنعت نفت در حوزه پژوهش در طول سالهاي اخير گامهاي موثري برداشتهاند، تصريح كرد: سازمانها و اركانهاي مختلفي به منظور فعاليت در حوزه پژوهش و فناوري در درون صنعت نفت و وزارت نفت ايجاد شده است كه از اين ميان ميتوان به پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعت نفت، پژوهشكده ازدياد برداشت، مركز بينالمللي مطالعات انرژي و مديريتهاي پژوهش و فناوري در شركتهاي اصلي و برخي از شركتهاي تابعه آن اشاره كرد.
وي در ادامه تصريح كرد: در خارج از وزارت نفت، سرمايهگذاري بر روي آموزشهاي تخصصي مرتبط با صنعت نفت و نهادسازي در زمينههاي پژوهش و فناوري در دانشگاههاي معتبر كشور اقدامات مناسبي تاكنون انجام شده است و اميدواريم كه در طول سالهاي آتي شاهد راهاندازي و فعاليت 7 انستيتو تخصصي در زمينههاي مرتبط با حوزههاي پايين دستي و بالادستي باشيم.
بيطرف با بيان اينكه عليرغم تمام فعاليتهاي انجام شده در صنعت نفت مقوله پژوهش و فناوري نهادينه نشده است، افزود: همانند بنگاههاي اقتصادي و بينالمللي كه اين موضوع را جدي گرفته و سالانه بين 2 تا 4 درصد از فروش و گردش مالي خود را صرف پژوهش و فناوري ميكنند ما نيز بايد با وجود ابزارها، ظرفيتها و امكانات موجود به سمت نهادينه كردن مقوله پژوهش و فناوري گام برداريم كه اين امر باعث حيات سازمانها و ارتقاء و پيشرفت كميت و كيفيت محصولات و خدمات ميشود.
وي به فعاليتهاي انجام شده در حوزه پژوهش و فناوري وزارت نفت نيز تاكيد كرد و گفت: پژوهشهاي بنيادي، رسالت دانشگاهها است و وزارت نفت بر پژوهشهاي كاربردي و توسعهاي تاكيد دارد و بسياري از اين پژوهشها در درون نفت و برخي از آنها برون سپاري شده و به دانشگاههاي معتبر آنها را واگذار خواهيم كرد.
معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت به قراردادهاي پژوهشي منعقد شده نيز اشاره كرد و اظهار داشت: وزارت نفت در انعقاد اين 9 قرارداد پژوهشي گام بزرگي برداشته و به دانشگاههاي كشور كه در سالهاي گذشته ظرفيتسازي كرده بودند اعتماد كرده و اين قراردادها منعقد شده است و همواره بايد تلاش شود كه اين قراردادها به خوبي انجام شده تا از نتايج آن صنايع نفت، گاز و پالايش و پتروشيمي نيز بهرهمند شوند.
وي به قراردادهاي پژوهشي كه با پژوهشگاه صنعت نفت منعقد شده است نيز اشاره كرد و افزود: دو قرارداد در حوزه بالادستي در زمينه مطالعات ميدان اهواز و يادآوران با پژوهشگاه به امضاء رسيده است و انتظار ميرود كه پژوهشگاه در اجراي قراردادهاي پژوهشي ميدان محور همواره پيشرو و پيشتاز باشد تا دانشگاهها در اين زمينه از آنها الگو برداري كنند.
وي بر قرارداد پژوهشگاه در حوزه پايين دست تاكيد كرد و افزود: در حوزه پايين دستي نيز قراردادي بين پژوهشگاه و شركت ملي گاز در زمينه فرآيند شيرينسازي گاز به امضاء رسيده است كه اميدواريم در آينده به نحوي اين قرارداد پيگيري شود كه به عنوان يك قرارداد الگو در پايين دستي محسوب شود.
بیطرف همچنین بر ضرورت توجه بیشتر به فناوریهای بینِ بخشی مانند فناوری بایو، نانو و آیتی به عنوان فناوریهای تاثیرگذار در ارتقای راندمان کاری صنایع تاکید کرد و افزود: پژوهشگاه صنعت نفت هم باید به این مهم توجه کند چراکه به طور مثال پیشبینیها حاکیست در دهههای آینده، اگر ارزش افزوده صنعتی کمتر از ۳۰ درصد نشات گرفته از فناوری آیتی باشد، صنعتی میرا خواهد بود.
وی بر ضرورت بهرهمندی از فناوریهای نوین و روزآمد دنیا هم تاکید کرد و گفت: پیوست فناوری در قراردادهای جدید نفتی با درنظر گرفتن همین واقعیت تدوین شده است که بر مبنای آن، انتقال فناوری در سطوح مدیریت پروژه، مهندسی مخزن و مدیریت تامین منابع مالی صورت میگیرد و شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی، EPC کارهای ایرانی و سازندگان ایرانی از مواهب این انتقال فناوری برخوردار میشوند.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت میتواند در ارائه روشها و مدلهای انتقال فناوری به وزارت نفت کمک کند، خاطرنشان کرد: پژوهشگاه باید با حرکت به سمت فعالیتهای پروژهمحور، سهم درآمدهای اختصاصی خود را افزایش دهد.
ايشان پژوهشگاه را يك سازمان پروژه محور دانست و تصريح كرد: در اين سازمان ميبايست به گونهاي عمل شود كه نتايج آن براي صنعت نفت و گاز كاربردي بوده و انتقال دانش و فناوري بايد به طور محسوسي صورت پذيرد.
وي با تاكيد بر اينكه بين پژوهشگاه و دانشگاهها بحث رقابت وجود ندارد، تصريح كرد: انتظار انجام فعاليتهاي آموزشي را از پژوهشگاه نداريم ولي اين مركز ميتواند در اجراي پروژههاي پاياننامهاي با بسياري از دانشگاهها و محققين همكاري داشته باشد.
وی دکتر توفیقی را نیز به عنوان شخصیت ملی شناخته شده، استاد تمام دانشگاه و متخصص بزرگ در رشته شیمی مورد اشاره قرار داد و ابراز امیدواری کرد امکان استفاده از تجارب و توانمندی تخصصی ایشان در این صنعت بیش از پیش فراهم شود.