مهار تورم و رشد تولید

مهار تورم و رشد تولید

مهندس بی‌طرف، بر نهادینه شدن مقوله پژوهش و فناوری در صنعت نفت تاکید کرد

مراسم معارفه جعفر توفیقی رئیس جدید پژوهشگاه صنعت نفت و تقدیر از زحمات حمید رضا کاتوزیان مدیر سابق این پژوهشگاه با حضور حبیب الله بیطرف معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت روز یکشنبه 30 مهر‌ماه در محل این پژوهشگاه برگزار شد.

معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت در این مراسم با تاکید بر این‌که وزارت نفت و صنعت نفت در حوزه‌ پژوهش در طول سال‌های اخیر گام‌های موثری برداشته‌اند، تصریح کرد: سازمان‌ها و ارکان‌های مختلفی به منظور فعالیت در حوزه پژوهش و فناوری در درون صنعت نفت و وزارت نفت ایجاد شده است که از این میان می‌توان به پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعت نفت، پژوهشکده ازدیاد برداشت، مرکز بین‌المللی مطالعات انرژی و مدیریت‌های پژوهش و فناوری در شرکت‌های اصلی و برخی از شرکت‌های تابعه آن اشاره کرد.

وی در ادامه تصریح کرد: در خارج از وزارت نفت، سرمایه‌گذاری بر روی آموزش‌های تخصصی مرتبط با صنعت نفت و نهاد‌سازی در زمینه‌های پژوهش و فناوری در دانشگاه‌های معتبر کشور اقدامات مناسبی تاکنون انجام شده است و امیدواریم که در طول سال‌های آتی شاهد راه‌اندازی و فعالیت 7 انستیتو تخصصی در زمینه‌های مرتبط با حوزه‌های پایین دستی و بالادستی باشیم.

بی‌طرف با بیان این‌که علی‌رغم تمام فعالیت‌های انجام شده در صنعت نفت مقوله پژوهش و فناوری نهادینه نشده است، افزود: همانند بنگاه‌های اقتصادی و بین‌المللی که این موضوع را جدی گرفته و سالانه بین 2 تا 4 درصد از فروش و گردش مالی خود را صرف پژوهش و فناوری می‌کنند ما نیز باید با وجود ابزار‌ها، ظرفیت‌ها و امکانات موجود به سمت نهادینه کردن مقوله پژوهش و فناوری گام برداریم که این امر باعث حیات سازمان‌ها و ارتقاء و پیشرفت کمیت و کیفیت محصولات و خدمات می‌شود.

وی به فعالیت‌های انجام شده در حوزه پژوهش و فناوری وزارت نفت نیز تاکید کرد و گفت: پژوهش‌های بنیادی، رسالت دانشگاه‌ها است و وزارت نفت بر پژوهش‌های کاربردی و توسعه‌ای تاکید دارد و بسیاری از این پژوهش‌ها در درون نفت و برخی از آن‌ها برون سپاری شده و به دانشگاه‌های معتبر آن‌ها را واگذار خواهیم کرد.

معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت به قراردادهای پژوهشی منعقد شده نیز اشاره کرد و اظهار داشت: وزارت نفت در انعقاد این 9 قرارداد پژوهشی گام بزرگی برداشته و به دانشگاه‌های کشور که در سال‌های گذشته ظرفیت‌سازی کرده بودند اعتماد کرده و این قراردادها منعقد شده است و همواره باید تلاش شود که این قرارداد‌ها به خوبی انجام شده تا از نتایج آن صنایع نفت، گاز و پالایش و پتروشیمی نیز بهره‌مند شوند.

وی به قرارداد‌های پژوهشی که با پژوهشگاه صنعت نفت منعقد شده است نیز اشاره کرد و افزود: دو قرارداد در حوزه بالادستی در زمینه مطالعات میدان اهواز و یادآوران با پژوهشگاه به امضاء رسیده است و انتظار می‌رود که پژوهشگاه در اجرای قرارداد‌های پژوهشی میدان محور همواره پیش‌رو و پیش‌تاز باشد تا دانشگاه‌ها در این زمینه از آن‌ها الگو برداری کنند.

وی بر قرارداد پژوهشگاه در حوزه پایین دست تاکید کرد و افزود: در حوزه پایین دستی نیز قراردادی بین پژوهشگاه و شرکت ملی گاز در زمینه فرآیند شیرین‌سازی گاز به امضاء رسیده است که امیدواریم در آینده به نحوی این قرارداد پیگیری شود که به عنوان یک قرارداد الگو در پایین دستی محسوب شود.

بیطرف همچنین بر ضرورت توجه بیشتر به فناوریهای بینِ بخشی مانند فناوری بایو، نانو و آیتی به عنوان فناوریهای تاثیرگذار در ارتقای راندمان کاری صنایع تاکید کرد و افزود: پژوهشگاه صنعت نفت هم باید به این مهم توجه کند چراکه به طور مثال پیشبینیها حاکیست در دهههای آینده، اگر ارزش افزوده صنعتی کمتر از ۳۰ درصد نشات گرفته از فناوری آیتی باشد، صنعتی میرا خواهد بود.

وی بر ضرورت بهرهمندی از فناوریهای نوین و روزآمد دنیا هم تاکید کرد و گفت: پیوست فناوری در قراردادهای جدید نفتی با درنظر گرفتن همین واقعیت تدوین شده است که بر مبنای آن، انتقال فناوری در سطوح مدیریت پروژه، مهندسی مخزن و مدیریت تامین منابع مالی صورت میگیرد و شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی، EPC کارهای ایرانی و سازندگان ایرانی از مواهب این انتقال فناوری برخوردار میشوند.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت میتواند در ارائه روشها و مدلهای انتقال فناوری به وزارت نفت کمک کند، خاطرنشان کرد: پژوهشگاه باید با حرکت به سمت فعالیتهای پروژهمحور، سهم درآمدهای اختصاصی خود را افزایش دهد.

ایشان پژوهشگاه را یک سازمان پروژه محور دانست و تصریح کرد: در این سازمان می‌بایست به گونه‌ای عمل شود که نتایج آن برای صنعت نفت و گاز کاربردی بوده و انتقال دانش و فناوری باید به طور محسوسی صورت پذیرد.

وی با تاکید بر این‌که بین پژوهشگاه و دانشگاه‌ها بحث رقابت وجود ندارد، تصریح کرد: انتظار انجام فعالیت‌های آموزشی را از پژوهشگاه نداریم ولی این مرکز می‌تواند در اجرای پروژه‌های پایان‌نامه‌ای با بسیاری از دانشگاه‌ها و محققین همکاری داشته باشد.

وی دکتر توفیقی را نیز به عنوان شخصیت ملی شناخته شده، استاد تمام دانشگاه و متخصص بزرگ در رشته شیمی مورد اشاره قرار داد و ابراز امیدواری کرد امکان استفاده از تجارب و توانمندی تخصصی ایشان در این صنعت بیش از پیش فراهم شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support