کاتالیست بومی واحد RCD شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند که با استفاده از دانش فنی پژوهشگران پژوهشگاه صنعت نفت و توسط یک شرکت دانش بنیان تولید شده است، با حضور معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران رونمایی شد.
مهندس جلیل سالاری، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین رونمایی از کاتالیست ساخت ایران واحد RCD در شرکت پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند، با اشاره به اینکه تولید کاتالیست واحد RCD یک اقدام بسیار ارزنده و قابل توجه است، اظهار داشت: این طرح در پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند شکل گرفت که میتوان از آن به عنوان یک دستاورد بزرگ در کشور یاد کرد و این موفقیت به واسطه تعامل و هم افزایی در زیست بوم پژوهشی و دانش بنیانی کشور کسب شده است.
مهندس سالاری تاکید کرد: در این حوزه نه تنها بومی سازی انجام شده بلکه صادرات خدمات فنی و مهندسی نیز در حال انجام است و باید اذعان داشت که این شرکت دانش بنیان رقیب شرکتهای بزرگ در کشور است به طوری که هم اکنون از کاتالیست ایرانی استفاده میکنند و بنزینی که در این کشورها با کاتالیست ایرانی تولید میشود، در باک خودروهای خارجی مورد استفاده قرار میگیرد.
دکتر عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز در ادامه این مراسم به نقش موثر شرکتهای دانش بنیان در تولید این کاتالیست اشاره کرد و گفت: تولید کاتالیست واحد RCD با همکاری زنجیره تکمیل فناوری از جمله توسعه دهنده دانش و شرکت دانشبنیان شکل گرفته است و قرارداد 10 ساله این کاتالیست سبب میشود به صورت بلند مدت این مجموعهها در کنار هم قرار گیرند و فعالیتهای بیشتری داشته باشند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: مدلی که پژوهشگاه صنعت نفت برای تعداد بسیاری از کاتالیستها در نظر گرفته مدل بسیار موفقی بوده و قرار است این مدل در واحدهای دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
مهندس مجید رجبی، مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند گفت: یکی از گلوگاه های اصلی واحد RCD تامین کاتالیست آن بوده است که اعمال تحریم های ظالمانه کشور ،همواره استمرار و حفظ تولید را با چالشها و موانع جدی مواجه میکرد که از این رو مدیریت شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره)شازند با هدف گره گشایی از این مهم و در راستای حفظ استقلال کشور در خصوص تولید این نوع کاتالیست ،برنامه ای جدی را ترسیم و با اعتماد به شرکت های دانش بنیان داخلی،موفق به بومی سازی این محصول ارزشمند و استراتژیک شد و برگ زرین دیگری را بر کارنامه افتخارات صنعت عظیم نفت کشور افزود و تحریم ها را خنثی کرد.
محسن محمدی، رییس خدمات فنی و مهندسی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند نیز با اشاره به بارگیری کاتالیست داخلی همراه با کاتالیست مازاد در انبار واحد RCD گفت: این شرکت در گام نخست حدود ۵۰۰ تن کاتالیست را وارد پالایشگاه کرد و برای تامین باقیمانده کاتالیست مورد نیاز ( حدود۲۰۰ تن) باید اقدامات و تمهیدات لازم اندیشیده میشد.
وی با بیان اینکه ادامه واحد RCD، واحد RFCC است، افزود: چنانچه کاتالیست باقی مانده تامین نمیشد علاوه بر تاثیر بر عملکرد واحد RFCC روزانه ۲ میلیون دلار به سیستم خسارت وارد می شد اما به همت مهندسین و کارشناسان پالایشگاه، در خصوص تامین باقی مانده کاتالیست اقدامات ارزنده و قابل توجهی انجام شد.
خاطر نشان میشود توسعه این کاتالیست در قالب قرارداد مشارکت در بومیسازی، توسعه، تکمیل دانش و افزایش مقیاس برای تولید صنعتی کاتالیستهای هیدروکراکینگ و تصفیه هیدروژنی برشهای سنگین نفتی (RCD) در سال 1397 با حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران میان پژوهشگاه صنعت نفت، یک شرکت دانش بنیان داخلی و شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند منعقد شد.
گفتنی است، در فاز اول این قرارداد، تولید یک تن کاتالیست مورد نظر با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت و مشاوره و نظارت این مرکز توسط شرکت دانش بنیان ساخته شد که پس از اتمام فاز آزمایشگاهی و پایلوت صنعتی، اولین قرارداد فاز صنعتی میان این سه مجموعه منعقد و اولین محصول بومیشده در بهمن ماه سال 1401 در واحد RCD پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند بارگذاری شد.