مشعل: دیپلماسی انرژی به عنوان برگ برنده وزارت نفت دولت سیزدهم برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی که از رهگذر آن شاهد شکوفایی و گشایش دیپلماسی با کشورهای مختلف در فضای محدویت بین المللی بوده ایم، در ماه های اخیر نمود گسترده داشته است. بخشهای مختلف وزارت نفت همسو با این سیاست کلان تلاش کرده اند تا زمینههای همکاری مشترک با کشورهای منطقه و بازارهای جهانی داشته باشند و پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی پژوهش و فناوری این صنعت و به عنوان یکی از مجموعه های اتصال دهنده بین بدنه دانشگاهی و فناور با صنعت نفت تلاش کرده تعاملات بین المللی خود را در مسیرهای مختلفی پیش ببرد.
در شرایط تحریمی که از سال 97 با شدت بیشتری شروع شد، زیرمجموعه های صنعت نفت همواره کوشیده اند با بهره گیری از توانمندی داخلی و همراهی متخصصین و از سویی دیپلماسی انرژی، شرایط لازم را با باز کردن مسیرهای جدید و کاهش انسداد بین المللی در عرصه تجارت جهانی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم سازند. رویکرد اصلی وزارت نفت در جهت فعال کردن دیپلماسی انرژی با محوریت همسایگی و منطقه گرایی و در ادامه حوزه های فرامنطقه ای نتایج خوبی را در همین دوسال اخیر به همراه داشته است و نتایج آن در حوزه نفت و پتروشیمی و به خصوص قراردادها و تفاهم نامه هایی که در سفرهای خارجی رئیس جمهور به نتیجه رسید، شاهد بوده ایم.
تجربه بازارهای جهانی نشان داده است که ارتباط با کشورها و شرکت های فعال بین المللی در شرایط تحریم می تواند یکی از مهمترین روشها برای کاهش فشارهای تحریمی بلند مدت باشد و بخش های مختلف صنعت نفت در این سالها همچون پژوهشگاه صنعت نفت نشان داده اند که می تواند تبدیل به بازیگران اصلی این بازارها شوند و اثرگذاری تحریم ها را به حداقل برسانند. پژوهشگاه صنعت نفت طی چند دهه گذشته سهم و اثرگذاری بالایی در پیشبرد اهداف صنعت نفت داشته است و دست در دست پژوهشگران و دانشگاهیان و در اختیار گذاشتن فضاهای آزمایشگاهی و تجهیزات پیشرفته آخرین فناوریها و دانش های فنی را در صنعت نفت فعال کرده است. این مجموعه در دو سال گذشته فعالیت های مختلفی را در حوزه روابط بین المللی و قراردادهای داخلی داشته که هر کدام در نوع خود کم نظیر هستند.
برقراری تعامل با دانشگاههای روسیه
دکتر عظیم کلانتری اصل ، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در گفت و گو با خبرنگار مشعل، با اشاره به برنامه ها و پیگیری های بین المللی که این مجموعه در یک سال اخیر داشته است، گفت: یکی از استراتژی های ما این بوده که همسو با سیاست های اقتصادی دولت و وزارت نفت ارتباطات اقتصادی پژوهشگاه را توسعه دهیم و با کشورهایی که هم راستا با سیاست های کشور هستند، پروژه هایی را تعریف کنیم.
وی به روسیه به عنوان یکی از کشورهایی که در مسیر سیاست خارجی کشور تعامل خوبی با صنعت نفت و پتروشیمی ایران برقرار کرده است ، اشاره کرد و گفت: درهمین راستا جلسات مشترک و بازدیدهایی صورت گرفت و توافق هایی را با دانشگاه های سن پترزبورگ و کازان در حوزه سیالات هوشمند و آنالیز هوشمند سنگ ، کاتالیست ها و … داشته ایم.
کلانتری با تاکید بر اینکه موضوعات در حوزه روابط بین الملل کند و اعتماد متقابل نیازمند زمان بیشتر است، گفت: بین ما و روسیه شناخت قبلی کمی در موضوعات و توانمندیهای فنی دو طرف وجود داشته و لازم است تعاملات و شناخت دو طرفه و معکوسی شکل بگیرد تا پتانسیل شرکت های مختلف و دانشگاه ها شناسایی شوند. در همین مدت دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبری در روسیه از محققان ما دعوت کردند و ما هم محققان آنها را در کنفرانس فناوری “پتروتک” که آذرماه برگزار می شود دعوت کرده ایم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اینکه با دانشگاه سنپترزبورگ 7 فصل همکاری تعریف کردیم که حوزه های مختلفی را در برمی گیرد، افزود: در نقشه راه فناوری بلند مدت که بین ایران و روسیه منعقد شده چند بند مربوط به تامین دانش فنی توسط پژوهشگاه است.
معرفی تعاملات بین المللی در پتروتک
کلانتری به مذاکرات بین المللی دیگر این مجموعه هم اشاره کرد و گفت: آموزشهایی را برای کارشناسان شرکت های نفتی در عراق و سوریه داشته ایم. علاوه بر آن در حوزه آموزش برای همکاریهای دانشگاهی و پژوهشگاه ها و پذیرش دانشجویان مذاکراتی صورت گرفته است. سفرا و نمایندگان کشورهای CIS هم چندی قبل بازدیدی از پژوهشگاه داشتند و قرار شد دانشجویان این کشورها در دانشگاه های مرتبط با صنعت نفت ایران و پژوهشگاه صنعت نفت حضور داشته باشند. همچنین تیمی از پژوهشگاه از مراکز پژوهشی درعمان بازدید داشت و تفاهم نامه ای را با دانشگاه سلطان قابوس داریم و البته برخی از شرکت های عمانی هم قرار است قراردادهایی با شرکت های ایرانی داشته باشند.
وی با بیان اینکه در کنفرانس پتروتک امسال که آذرماه برگزار می شود بخش بین الملل را در نظر گرفته ایم، افزود: با پارک فناوری نفت و بخشهای دیگری از صنعت در تعامل و هماهنگی هستیم تا در بخش هایی که ما حضور نداریم آنها پژوهشگاه را معرفی کنند. ما معتقدیم تلاش هایی که طی یکسال اخیر در حوزه تعاملات بین المللی علم و فناوری شروع شده حداقل تا یک سال آینده به نتیجه می رسد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه به گسترش محدوده همکاری های اقتصادی پژوهشگاه با کشورهای آمریکای لاتین هم اشاره کرد و گفت: در حوزه ونزوئلا مذاکراتی انجام شده و آخرین مورد تهیه کاتالیست توسط شرکت اکسیر نوین با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت و نیز خدمات آزمایشگاهی و تطبیق استاندارهای دو طرف بوده است. همچنین در حوزه ارتقاء کیفی فرآورده های سنگین پالایشگاهی مذاکرات خوبی داشته ایم و دو تفاهم نامه با شرکت PDVSA ونزوئلا منعقد شده است. در این تفاهم نامه تقسیم بندی صورت گرفته است و به این ترتیب در 6 ماهه اول روی ارتقای محصولات سنگین پالایشگاهی و در بخش دیگر سال روی استفاده از تجربیات توسعه و تولید از میادین کار می کنیم.
دانش فنی پتروپالایشگاه ها را تامین میکنیم
کلانتری همچنین با بیان اینکه موضوع پتروپالایشگاه ها از دو – سه سال قبل در دستور کار صنعت نفت قرار داشته و به عنوان نیاز روز از سوی مسئولان وزارت نفت دولت سیزدهم دنبال می شود، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت دانش فنی تائید شده ای برای اکثر واحدهای فرآیندی، شیمیایی و کاتالیسیتی پالایشگاهی دارد و در بخش پالایشگاهی پتروپالایشگاه های جدید هم قراردادهایی را منعقد کرده ایم و در صورت عدم وجود دانش فنی در داخل و تامین آن از خارج، در کنار شرکتهای ایرانی و وزارت نفت جهت انتقال فناوری مرتبط خواهد بود.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام آمادگی برای تامین دانش فنی هایی مورد نیاز در صنایع پتروشیمیایی و پالایشگاهی ، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی فنی فناوری صنعت نفت تاکنون برای بیش از 40 واحد فنی دانش فنی تامین کرده و این توانمندی را دارد که برای بخشهای مختلف واحدهای پتروشیمیای و پالایشگاهی دانش فنی مورد نیاز را تامین کرده و در این روند اثرگذار باشد.