دکتر علی کلاکی، رئیس بازرسی فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت در چهارمین نشست تخصصی اشتراک تجربیات با موضوع توسعه کاربرد لولههای کامپوزیتی GRE در خطوط انتقال نفت و گاز که در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد الزامات استفاده از این لولهها را در خطوط انتقال نفت تشریح کرد.
وی در ادامه بر الزامات طراحی خطوط لوله فرآیندی تاکید کرد و افزود: ترکیبات شیمیایی و مشخصات سیال، محیط اطراف لوله و طراحی عمر لوله از مهمترین الزامات طراحی لولههای فرآیندی محسوب میشوند و در این زمینه علاوه بر سیال داخل لوله باید محیط بیرونی آن نیز مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
ایشان همچنین به کاربرد این نوع لولهها در ایران اشاره کرد و اظهار داشت: استفاده از لولههای GRE در خطوط پساب، آتش نشانی و فرآیندی پروژههای صنعت نفت رایج است ولی استفاده از این لولهها برای انتقال نفت و گاز با ملاحظاتی همراه است که با رصد توان شرکتهای داخلی پروژههایی برای این خطوط نیز انجام خواهد شد.
رئیس بازرسی فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت به تبیین چالشهای طراحی این لولهها پرداخت و در اینباره گفت: در حوزه استانداردهای جهانی و Spec داخلی و دستورالعمل کیفی ساخت نیازمند بروزرسانی منابع استاندارد و تهیه کتابچه فنی شامل دستورالعملهای نصب و راهاندازی و تعمیرات میباشیم که باید متولیان امور پژوهشی وزارت نفت در این راه شرکتهای سازنده و عملیاتی را کمک کنند.
وی با تاکید بر نیازهای آتی صنعت نفت کشور خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط تولیدی چاههای نفتی و گازی و مخاطرات لولههای فلزی باید به فکر جایگزینی این لولهها با لولههای کامپوزیتی باشیم.
ایشان همچنین تصریح کرد: راهاندازی آزمایشگاه مرجع لولهها (cal 4) در دستور کار مهندسی و توسعه نفت قرار دارد که باید الزامات تست لولههای کامپوزیتی برای استفاده در چاهها را نیز در این مرکز لحاظ کنیم.
گفتنی است در این نشست تخصصی، گزارش پروژه احداث 10 کیلومتر خط لوله غیر فلزی جهت انتقال نفت نمکی در منطقه مارون با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت و توانمندی و سوابق چهار شرکت تولید کننده داخلی لولههای کامپوزیتی GRE ارائه شد.