با هدف مدلسازي سهبعدي سنگهاي منشاء و تعيين پارامترهای آن
براي اولين بار از ماژول ماده آلی نرمافزار مدلسازی چینهای دايناسوس استفاده شد
مدلسازي سهبعدي چينهاي پيشرو که به منظور ارزيابي سنگ منشاء سازند گرو در ناحيه لرستان در دستور كار محققان پرديس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت قرار گرفته بود؛ با به دست آوردن نتایج ارزشمند، بعنوان الگویی برای مطالعات آتی با برگزاری سمینار پایانی آن در مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت به اتمام رسید.
به گزارش روابطعمومي پژوهشگاه صنعت نفت، مهندس زيبا زماني، مسئول اين پروژه، ضمن تاييد مطلب فوق گفت: در اين پروژه، مدلسازي توالي رسوبي در محدوده ناحيه لرستان با وسعتي بالغ بر 50/000 كيلومتر مربع انجام شده است.
وي در همين راستا تصريح كرد: همواره در انواع مدلسازيهاي زمينشناسي، توصيف ويژگيهاي سنگ منشاء به روش مفهومي و يا ميانگينگيري از مقادير دادههاي ژئوشيمايي انجام ميشود.
ايشان با بيان اينكه در روشهاي پيشين شاهد ريسك اكتشافي بالا و همچنين دقت پايين در ارزيابي پارامترهاي مرتبط به چشم ميخورد، افزود: مشكلات و ضعفهاي اشاره شده در محيطهاي رسوبي با شرايط زمينشناسي پيچيده و ناهمگون بسيار چشمگيرتر خواهد بود.
زماني به مزاياي مدلسازيهاي نوين اشاره كرد و گفت: به دليل مشكلات روشهاي گذشته، استفاده از ابزارهاي جديد براي بدست آوردن تخميني دقيقتر از ويژگيهاي سنگ منشاء و تغييرات آن در حوضه رسوبي ضروري به نظر ميرسد. بر همين اساس مقرر شد تا از مدول ماده آلی (organic matter module) در نرمافزار دايناسوس (Dionisos) استفاده شود.
ايشان ادامه داد: اين نرمافزار در زمينه مدلسازيهاي سهبعدي سنگهاي منشاء و بازسازي و پيشبيني ويژگيهاي زيستي توده اوليه رسوبگذاري شده در حوضه و همچنين ميزان و نحوه حفظ شدگي مواد آلي قابل استفاده است.
وي به ديگر مزاياي اين نرم افزار نوين اشاره كرد و گفت: اين نرم افزار توانايي پيشبيني خصوصيات و گسترش رخسارههاي آلي در واحدهاي رسوبي در غياب دادههاي ژئوشيميايي مستقيم را بر اساس فرآيندهاي رسوبي حاكم بر حوضه دارا مي باشد.
مسئول اين پروژه هدف اصلي از انجام اين پروژه را استفاده از مدول جديد نرم افزار (organic matter module) دانست و گفت: براي اولين بار با استفاده از اين نرمافزار مدلسازي سهبعدي سنگهاي منشاء و تعيين پارامترهاي مربوط به آنها با دقت بيشتر بر اساس مدلسازي فرآيند محور در محيط رسوبگذاري صورت گرفت.
وي به دستاوردهاي مهم اين پروژه نيز اشاره كرد و افزود: بررسي و تعيين فرآيندهاي همزاد موثر در توليد، انتشار و ناهمگني مواد آلي، تعيين دقيقتر ضخامت سنگ منشاء در بازه رسوبي مورد مطالعه، تهيه نقشههاي پراكندگي و توزيع كمي و كيفي محتواي مواد آلي، كاهش ريسك اكتشافي مربوط به سنگ منشاء در سيستم هيدروكربني از مهمترين دستاوردهاي اين پروژه محسوب ميشود.
گفتني است در اين پروژه پنج گروه كاري رسوبشناسي و چينهنگاري سكانسي، فسيلشناسي، ژئوشيمي، پتروفيزيك و مدلسازي از پژوهشگاه صنعت نفت و مديريت اكتشاف حضور داشتند.