تغییر اقلیم و گذار انرژی؛
در هجدهمین نشست دانشی پژوهشگاه صنعت نفت مورد بررسی قرار گرفت
هجدهمین نشست دانشی با موضوع « تغییر اقلیم و گذار انرژی، فرصتها و تهدیدها در صنعت نفت و گاز» روز یکشنبه اول آبانماه با هدف تجمیع دانش خبرگان کلیدی پژوهشگاه صنعت نفت با حضور رئیس و مدیران ارشد پژوهشگاه و جمع کثیری از صاحب نظران و خبرگان این حوزه در مرکز همایش های این مجموعه برگزار شد.
دکتر کاظم کاشفی، عضو هیئت علمی و مدیر گروه پژوهش سوخت و احتراق پژوهشگاه صنعت نفت در هجدمین نشست دانشی در این مجموعه به موضوع با اهمیت تغییر اقلیم پرداخت و در این باره گفت: موضوع تغییر اقلیم و توسعه پایدار یکی از موضوعات مهم در دنیا محسوب میشود از این رو تمام فعالیتهایی که در سطح بینالمللی در حال انجام است باید در راستای اهداف توسعه پایدار اجرایی شوند.
وی تغییر اقلیم را ناشی از افزایش غلظت گازهای گلخانهای در جو زمین دانست و گفت: نقش پررنگ عوامل انسانی در روند افزایش دمای متوسط کره زمین را نمیتوان نادیده گرفت از اینرو جامعه جهانی تلاش میکند که تا آخر قرن حاضر افزایشی بیش از 2 درجه سانتیگراد برای کره زمین بوجود نیاید.
ایشان با بیان اینکه ایران در سال 2020 رتبه ششم را در میان کشورهای دنیا از نظر انتشار گاز دی اکسید کربن به خود اختصاص داده است، تصریح کرد: تولید و مصرف انرژی، تولید نفت و گاز، مصرف انرژی در ساختمانها، حمل و نقل و کشاورزی و همچنین فرایندهای صنعتی و پسماندها از عمدهترین منابع منتشر کننده گازهای گلخانهای محسوب میشوند.
وی افزود: طبق تخمینها در کشور ما انتشار دی اکسید کربن به تنهایی به بیش از 745 میلیون تن و مجموع انتشار گازهای گلخانه ای به حدود 940 میلیون تن رسیده است که سهم ایران در انتشار سالانه جهانی در دوره 40 ساله از 0/62 درصد به 2/14 درصد افزایش یافته است. کشور ایران نیز متاسفانه با مشکلات تغییر اقلیم مواجه است، تصریح کرد که باید برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و سازگاری با تغییر اقلیم برنامهریزی مناسب در دستور کار قرار گیرد و با دیپلماسی فعال زیست محیطی اقدامات موثری در جهت سرمایهگذاری و تولید فناوری صورت پذیرد.
وی با تاکید بر آنکه در آینده شاهد تغییراتی در صنعت نفت به واسطه تغییر اقلیم خواهیم بود، گفت: به طور نمونه افزایش سطح آب دریاها، گرمای بیسابقه، بلایای شدید جوی و شرایط محیطی ناپایدار فزاینده، فعالیت شرکتهای نفت و گاز را پرهزینهتر و دشوارتر خواهد کرد از این رو باید برای اینگونه تغییرات در صنعت نفت برنامه مدونی را تهیه کرد.
وی ادامه داد: حرکت سریع جهان برای گذار از سوختهای فسیلی باعث کاهش درآمدهای نفت و گاز کشور میشود از این رو سیاستگذاری در این حوزه باید به سمت کاهش خسارتها و بهرهبرداری از فرصتها حرکت کند.
همچنین ایشان به فرصتهای پیشروی ایران در دوران گذار انرژی نیز اشاره کرد و گفت: صادرات گاز طبیعی بویژه LNG ، توسعه فناوری جمعآوری، استفاده و ذخیرهسازی کربن( CCUS) ، تولید و صادرات هیدروژن و سوختهای زیستی و توسعه فناوریهای دیجیتال از مواردی است که میتواند در این دوران گذار به کشور کمک نماید.
وی همچنین تصریح کرد: همکاری با نهادهای بینالمللی برای مقابله با چالشهای تغییرات اقلیم و مشارکت فعال ایران در مجامع جهانی نظیر توافقنامه پاریس باید در دستور کار قرار گیرد و ضروری است که تصمیم گیری برای همکاری با نهادهای بینالمللی در زمینه تغییر اقلیم تسریع شود.
ایشان در خاتمه افزود: از این رو بازنگری در دیپلماسی زیست محیطی و سیاستهای توسعهای، ایجاد بازار انرژی و اعتماد به نخبگان و پژوهشگران میتواند ما را در این زمینه بهتر یاری کند.
پس از این ارائه، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در سخنانی ضمن تأکید بر لزوم بهرهگیری از تجربیات پژوهشگران و هیئت علمی پژوهشگاه، بر لزوم توسعه مطالعات در زمینهی انرژیهای نو و سوختهای پاک نظیر هیدروژن در پژوهشگاه تأکید کرد و در ادامه به پاس 33 سال خدمات ارزنده دکتر کاشفی از سوی رئیس پژوهشگاه لوح تقدیر به ایشان تقدیم شد. این نشست دانشی با پرسش و پاسخهای کلیدی حاضرین به پایان رسید.