تغيير اقليم و گذار انرژي؛
در هجدهمين نشست دانشي پژوهشگاه صنعت نفت مورد بررسي قرار گرفت
هجدهمين نشست دانشي با موضوع « تغيير اقليم و گذار انرژي، فرصتها و تهديدها در صنعت نفت و گاز» روز يكشنبه اول آبانماه با هدف تجميع دانش خبرگان كليدي پژوهشگاه صنعت نفت با حضور رئیس و مدیران ارشد پژوهشگاه و جمع کثیری از صاحب نظران و خبرگان این حوزه در مرکز همایش های این مجموعه برگزار شد.
دكتر كاظم كاشفي، عضو هیئت علمی و مدیر گروه پژوهش سوخت و احتراق پژوهشگاه صنعت نفت در هجدمين نشست دانشي در اين مجموعه به موضوع با اهميت تغيير اقليم پرداخت و در اين باره گفت: موضوع تغيير اقليم و توسعه پايدار يكي از موضوعات مهم در دنيا محسوب ميشود از اين رو تمام فعاليتهايي كه در سطح بينالمللي در حال انجام است بايد در راستاي اهداف توسعه پايدار اجرايي شوند.
وي تغيير اقليم را ناشي از افزايش غلظت گازهاي گلخانهاي در جو زمين دانست و گفت: نقش پررنگ عوامل انسانی در روند افزایش دمای متوسط کره زمین را نميتوان ناديده گرفت از اينرو جامعه جهاني تلاش ميكند كه تا آخر قرن حاضر افزايشي بيش از 2 درجه سانتيگراد براي كره زمين بوجود نيايد.
ایشان با بيان اينكه ايران در سال 2020 رتبه ششم را در ميان كشورهاي دنيا از نظر انتشار گاز دی اکسید کربن به خود اختصاص داده است، تصريح كرد: توليد و مصرف انرژي، توليد نفت و گاز، مصرف انرژي در ساختمانها، حمل و نقل و كشاورزي و همچنين فرايندهاي صنعتي و پسماندها از عمدهترين منابع منتشر كننده گازهاي گلخانهاي محسوب ميشوند.
وي افزود: طبق تخمينها در کشور ما انتشار دي اكسيد كربن به تنهايي به بيش از 745 ميليون تن و مجموع انتشار گازهای گلخانه ای به حدود 940 ميليون تن رسيده است كه سهم ايران در انتشار سالانه جهاني در دوره 40 ساله از 0/62 درصد به 2/14 درصد افزايش يافته است. كشور ايران نيز متاسفانه با مشكلات تغيير اقليم مواجه است، تصريح كرد که بايد براي كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي و سازگاري با تغيير اقليم برنامهريزي مناسب در دستور كار قرار گيرد و با ديپلماسي فعال زيست محيطي اقدامات موثري در جهت سرمايهگذاري و توليد فناوري صورت پذيرد.
وي با تاكيد بر آنكه در آينده شاهد تغييراتي در صنعت نفت به واسطه تغيير اقليم خواهيم بود، گفت: به طور نمونه افزايش سطح آب درياها، گرماي بيسابقه، بلاياي شديد جوي و شرايط محيطي ناپايدار فزاينده، فعاليت شركتهاي نفت و گاز را پرهزينهتر و دشوارتر خواهد كرد از اين رو بايد براي اينگونه تغييرات در صنعت نفت برنامه مدوني را تهيه كرد.
وي ادامه داد: حركت سريع جهان براي گذار از سوختهاي فسيلي باعث كاهش درآمدهاي نفت و گاز كشور ميشود از اين رو سياستگذاري در اين حوزه بايد به سمت كاهش خسارتها و بهرهبرداري از فرصتها حركت كند.
همچنین ایشان به فرصتهاي پيشروي ايران در دوران گذار انرژي نيز اشاره كرد و گفت: صادرات گاز طبيعي بویژه LNG ، توسعه فناوري جمعآوري، استفاده و ذخيرهسازي كربن( CCUS) ، توليد و صادرات هيدروژن و سوختهاي زيستي و توسعه فناوريهاي ديجيتال از مواردي است كه ميتواند در اين دوران گذار به كشور كمك نمايد.
وي همچنين تصريح كرد: همكاري با نهادهاي بينالمللي براي مقابله با چالشهاي تغييرات اقليم و مشاركت فعال ايران در مجامع جهاني نظير توافقنامه پاريس بايد در دستور كار قرار گيرد و ضروري است كه تصميم گيري براي همكاري با نهادهاي بينالمللي در زمينه تغيير اقليم تسريع شود.
ایشان در خاتمه افزود: از اين رو بازنگري در ديپلماسي زيست محيطي و سياستهاي توسعهاي، ايجاد بازار انرژي و اعتماد به نخبگان و پژوهشگران ميتواند ما را در اين زمينه بهتر ياري كند.
پس از این ارائه، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در سخنانی ضمن تأکید بر لزوم بهرهگیری از تجربیات پژوهشگران و هیئت علمی پژوهشگاه، بر لزوم توسعه مطالعات در زمینهی انرژیهای نو و سوختهای پاک نظیر هیدروژن در پژوهشگاه تأکید کرد و در ادامه به پاس 33 سال خدمات ارزنده دکتر کاشفی از سوي رئيس پژوهشگاه لوح تقدیر به ایشان تقدیم شد. این نشست دانشی با پرسش و پاسخهای کلیدی حاضرین به پایان رسید.