موضوع ژورنال کلاب 21:
بررسی نوآوری و اقتصاد در صنعت پالایش نفت
بیست و یکمین ژورنال کلاب با عنوان «پتروپالایش: نوآوری و اقتصاد در صنعت پالایش نفت» با حضور مدیران ارشد پژوهشگاه صنعت نفت، محققان و متخصصین این حوزه در مرکز همایشهای بینالمللی پژوهشگاه برگزار شد.
دکتر مهدی احمدی مروست، جانشین معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت، در این نشست به تحلیل و تبیین موضوعاتی نظیر خلق فناوری، چشماندازهای عرضه و تقاضا، ارزش افزوده در صنعت پالایش و جایگاه ایران در مصرف انرژی پرداخت.
بنا به گفته مروست چشماندازهای عرضه و تقاضای انرژی در جهان، منجر به نوآوری در حوزه پتروپالایش شده است و در این راستا دبیرخانه مجمع کشورهای صادر کننده گاز پیش بینی میکند که میزان مصرف انرژی در دنیا از سال 2000 تا 2050، حدود 80 درصد افزایش خواهد یافت.
وی با تاکید بر اینکه تغییرات سبد انرژیِ مصرفی نشان از کاهش سوختهای فسیلی دارد، اظهار کرد: در سالهای اخیر شاهد آن هستیم که سبد انرژی که از طریق نفت تامین میشود رو به کاهش است و این امر میتواند تاثیر بسزایی بر روی صنعت پالایش نیز داشته باشد.
ایشان با تاکید بر اینکه صنعت پالایش نفت ایران در توسعه کمی و کیفی تا حد بسیار زیادی موفق عمل کرده است و در عین حال بر اساس برخی مشکلات و تصمیمات خارج از حیطه متولیان مستقیم این صنعت، به یک صنعت سوخت محور تبدیل شده است، گفت: برای دستیابی به صنعت سود محور در حوزه پالایش باید شاهد تغییر در سیاستگذاریهای این صنعت باشیم و آن را به عنوان یک الزام راهبردی در نظر گیریم.
احمدی مروست استفاده بیش از اندازه مصرف بنزین را یکی از چالشهایی دانست که صنعت پالایش را به یک صنعت سوخت محور تبدیل کرده است و در این باره گفت: از سال 1378 واردات بنزین به کشور شروع شده است ولی خوشبختانه با راهاندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، توانستهایم صادر کننده این محصول باشیم؛ اما با توجه به تقاضای بالای بنزین، به طور حتم در آینده ممکن است همانند گذشته برای تامین آن با مشکلات عدیدهای مواجه شویم.
جانشین معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت به روند شدت مصرف انرژی در دنیا در طول 30 سال گذشته اشاره کرد و گفت: چنانچه این روند را در تمامی کشورهای دنیا بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که در بسیاری از این کشورها هر ساله شاهد روند کاهش مصرف انرژی هستیم و این در حالی است که در ایران، برخلاف بسیاری از کشورها شدت مصرف انرژی رو به افزایش است.
وی بر همین اساس یارانه انرژی، اقتصاد مبتنی بر صادرات کالاهای فرآوری نشده و همچنین صنایع بزرگ انرژیبر را سه عامل اصلی بالا بودن شدت مصرف انرژی در کشورها دانست و تاکید کرد که ایران نیز از این امر مستثنی نیست.
ایشان با تاکید بر اینکه پژوهشگاه صنعت نفت در گذشته دارای تجربه موفقی در زمینه توسعه فناوری های مرتبط با پتروپالایش بوده است، تصریح کرد: در طول سالهای 88-85 پژوهشگاه صنعت نفت با آیندهنگری به دنبال توسعه تکنولوژی در حوزه تبدیل مستقیم نفت و فرآوردههای نفتی به اتیلن بوده است و در همین راستا فناوری HRCE را با شریک روسی خود توسعه داد و توانست پایلوتی را به همین منظور احداث کند که متاسفانه به دلیل عدم تامین اعتبار این طرح پس از مدتی متوقف شده است.
احمدی مروست در خاتمه تصریح کرد: توسعه فناوریهای مرتبط با پتروپالایش باید در برنامهریزی فناوری پژوهشگاه صنعت نفت مورد توجه ویژه قرار گیرد.
گفتنی است این نشست تخصصی به صورت حضوری و برخط برگزار شد و با پرسش و پاسخ از سوی حاضرین نیز خاتمه یافت و در پایان نیز لوح تقدیر رئیس پژوهشگاه صنعت نفت از سوی معاون برنامهریزی پژوهشگاه به دکتر احمدی مروست اهدا شد.