دکتر حمیده ثمری جهرمی، مسئول طرح ساخت حسگر های تشخیص آلاینده های زیست محیطی در پژوهشگاه صنعت نفت: در راستای برنامه پنجم توسعه این طرح بنا به درخواست شركت ملي نفت ايران از سال 92 در پژوهشگاه صنعت نفت آغاز و هماکنون نیز به سرانجام رسیده و مورد بهره برداری کارفرما قرار گرفته است.
وی در ادامه افزود: این طرح مورد استقبال شرکت نفت فلات قاره و شرکت پایانههاي نفتی قرار گرفت، از اين رو منطقه خارک به عنوان پايلوت انتخاب شد و رصد 17 آلاینده و ساخت سنسورهاي مرتبط با آنها در دستور كار قرار گرفت.
جهرمی به مرحله اول این طرح که رصد فناوری بوده است اشاره کرد و گفت: از آنجا كه فناوريهاي متعددي براي ساخت اين دستگاهها وجود دارد رصد اين فناوريها از اولين اقدامات اين مجموعه محسوب ميشود تا در نهايت بتوانيم فناوري مناسبي را انتخاب كنيم كه از لحاظ فني و صرفه اقتصادي مثمر ثمر باشد.
مسئول طرح ساخت این سنسورها ادامه داد: دانشگاههايي نظير تربيت مدرس، تهران، جهاد دانشگاهي و همچنين شركت نفت فلات قاره و پايانههاي نفتي بر اين كار نظارت داشتند و پس از تاييد اين فناوري پژوهشگاه وارد مرحله طراحي و ساخت هر يك از آلايندهها قرار گرفت.
ايشان در ادامه تصريح كرد: براي ساخت هر يك از اين سنسورها از فناوريهاي مرتبط با نوع آلاينده استفاده شده است، به طور مثال در حوزه هوا 10 دستگاه براي شناسايي 10 نوع آلاينده ساخته شده است كه در اين كار فناوري هاي حالت جامد و ليزر مورد بهرهبرداري قرار گرفته است كه مورد تست ميداني نيز قرار گرفته و به تاييد كارفرما نيز رسيده است.
جهرمي با بيان اينكه پژوهشگاه در اين پروژه از قطبهاي علمي كشور به منظور جلوگيري از موازي كاري نيز بهرهمند شده است، گفت: در اين مسير براي ساخت سنسورها خوشبختانه پژوهشگاه تعامل بسيار مناسبي با دانشگاههاي تهران، صنعتي مالك اشتر و شركتهاي دانش بنيان با هدف استفاده از تجارب آنها برقرار كرد و توانست بر اساس نياز كاربرها سنسورها را در سه حوزه آب، هوا و خاك طراحي و به مرحله ساخت برساند