دکتر حمیده ثمری جهرمی، مسئول طرح ساخت حسگر های تشخیص آلاینده های زیست محیطی در پژوهشگاه صنعت نفت: در راستای برنامه پنجم توسعه این طرح بنا به درخواست شرکت ملی نفت ایران از سال 92 در پژوهشگاه صنعت نفت آغاز و هماکنون نیز به سرانجام رسیده و مورد بهره برداری کارفرما قرار گرفته است.
وی در ادامه افزود: این طرح مورد استقبال شرکت نفت فلات قاره و شرکت پایانههای نفتی قرار گرفت، از این رو منطقه خارک به عنوان پایلوت انتخاب شد و رصد 17 آلاینده و ساخت سنسورهای مرتبط با آنها در دستور کار قرار گرفت.
جهرمی به مرحله اول این طرح که رصد فناوری بوده است اشاره کرد و گفت: از آنجا که فناوریهای متعددی برای ساخت این دستگاهها وجود دارد رصد این فناوریها از اولین اقدامات این مجموعه محسوب میشود تا در نهایت بتوانیم فناوری مناسبی را انتخاب کنیم که از لحاظ فنی و صرفه اقتصادی مثمر ثمر باشد.
مسئول طرح ساخت این سنسورها ادامه داد: دانشگاههایی نظیر تربیت مدرس، تهران، جهاد دانشگاهی و همچنین شرکت نفت فلات قاره و پایانههای نفتی بر این کار نظارت داشتند و پس از تایید این فناوری پژوهشگاه وارد مرحله طراحی و ساخت هر یک از آلایندهها قرار گرفت.
ایشان در ادامه تصریح کرد: برای ساخت هر یک از این سنسورها از فناوریهای مرتبط با نوع آلاینده استفاده شده است، به طور مثال در حوزه هوا 10 دستگاه برای شناسایی 10 نوع آلاینده ساخته شده است که در این کار فناوری های حالت جامد و لیزر مورد بهرهبرداری قرار گرفته است که مورد تست میدانی نیز قرار گرفته و به تایید کارفرما نیز رسیده است.
جهرمی با بیان اینکه پژوهشگاه در این پروژه از قطبهای علمی کشور به منظور جلوگیری از موازی کاری نیز بهرهمند شده است، گفت: در این مسیر برای ساخت سنسورها خوشبختانه پژوهشگاه تعامل بسیار مناسبی با دانشگاههای تهران، صنعتی مالک اشتر و شرکتهای دانش بنیان با هدف استفاده از تجارب آنها برقرار کرد و توانست بر اساس نیاز کاربرها سنسورها را در سه حوزه آب، هوا و خاک طراحی و به مرحله ساخت برساند