یکی از فعالیتهای محوری واحد مدیریت دانش در راستای کسب، بهرهبرداری و به اشتراک گذاری تجارب نیروهای خبره در سازمانها، برگزاری متناوب و دورهای جلسات نشست دانشی با کارکنان کلیدی این سازمان است. هدف از برگزاری این نشستها، انتقال دانش فرد خبره و کلیدی به سایر کارکنان مرتبط و علاقمند است. در همین راستا شانزدهمین نشست دانشي كاركنان كليدي روز دوشنبه 10 مردادماه با حضور رئيس پژوهشگاه صنعت نفت و جمعي از مديران ارشد اين مجموعه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه صنعت نفت دکتر کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه، در این مراسم به اهمیت مستندسازی دانش افراد اشاره کرد و گفت: عصر جدید عصر دانش تجربی است، چرا که ما دانش تئوری را در دنیا در سالهای گذشته به مراحل خوبی رساندهایم و همگی آنها مستند شدهاند و دسترسی به این موارد با توجه به گسترش شبکههای موجود بسیار تسهیل شده است. بنابراين امروزه نه تنها پژوهشگاهها باید فعالیتهایشان را در حوزه تجربی پیش ببرند بلکه دانشگاهها باید دانش تجربی خود را مستند کنند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت همچنين به اهمیت مدیریت دانش در سازمانها نیز اشاره کرد و گفت: اینگونه فعالیتها باید در سازمانهای پژوهش محور توسعه یابد، چرا که اشتراک تجربیات با صنعت و همچنین استفاده از دانش افراد خارج سازمان میتواند باعث بهبود فعالیتهای مجموعههای پژوهشی شود.
دكتر عزتاله کاظم زاده به عنوان یکی از کارکنان کلیدی سازمان در اين نشست، بر اهميت فعاليتهاي گروهي و نتايج حاصل از آن اشاره كرد و گفت: طی سالیانی که در پژوهشگاه صنعت نفت حضور داشته ام شاهد اتفاقات بسیار ارزشمندی بودهام ، در همین راستا طرحهای کلان و اثر بخش در حوزه های مختلف بالادستی شامل علوم زمین، تولید، حفاری، ازیاد برداشت و تحقیقات آزمایشگاهی سنگ و سیال انجام شده است و یا در حال انجام میباشد که تمام این موفقیتها نتیجه کار گروهی و تیمی نیروی انسانی با تجربه و متخصص داخل پژوهشگاه صنعت نفت است.
وی ادامه داد: همچنین آزمایشگاههای بالادستی که با همت و تلاش همکاران پردیس بالادستی راه اندازی شده است مجموعه منحصر بفردی در داخل کشور ایجاد کرده و جزء محدود آزمایشگاههای بالادستی در دنیا محسوب میشود بطوریکه با استفاده از ظرفیت های ایجاد شده حدود هشتاد درصد داده های اساسی سنگ و سیال مخازن کشور توسط همکاران این پردیس در این آزمایشگاهها گزارش میشود که این دادهها علاوه بر اینکه برای تولید بهینه از مخازن بسیار حیاتی و ضروری میباشند منجر به صرفه جویی ارزی و اشتغال زایی در کشور نیز میشوند
ايشان به اقداماتي نظیر ارائه بيش از 50 خدمات فناورانه در ليست سرويسهاي فناورانه مغزه به عنوان یک از اقدامات اساسی در دوره فعالیت خویش اشاره و تاکید نمود که هر کدام از اين خدمات برای اولین بار در کشور توسط پژوهشگاه به صنعت نفت ارائه شده است.
ايشان ادامه داد: جذب نیروی انسانی نخبه و با انگیزه ، آموزش های هدفمند، شایسته سالاری، اخلاق حرفه ای، ارتقائ انگیزه پرسنل، انجام طرح های کلان پژوهش محور در جهت رفع مشکلات صنعت و ارائه فناوری های نوین، به روز رسانی آزمايشگاههاي ازدياد برداشت، توليد و حفاري، ژئومكانيك، برگزاري كارگاههاي يكروزه نظیر سنگ و سيال، آسفالتين و تزريق آب و همچنين تقويت كارگروههاي تخصصي مشترك با صنعت و توسعه شبکه همكاريها با دانشگاهها، شرکت های دانش بنیان و اکتشاف و تولید و شرکت های خصوصی فعال در حوزه بالادستی و انجام پروژه های آینده پژوهشی و چابک سازی سیستم در انجام پروژه ها از جمله مواردي بوده است كه بر ضرورت اجراي آنها در پرديس بالادستي در طول اين سالها همواره تاكيد شده است.
كاظم زاده در ادامه پيشنهاداتي در خصوص بهبود روند فعاليتهاي اين مجموعه ارائه داد و گفت: با توجه به پيشرفتهايي كه پژوهشگاه صنعت نفت در زمينه مغزههاي نفتي داشته است بايد تلاش شود كه در اين زمينه به عنوان سياستگذار و متولی در سطح صنعت نفت ایفای نقش نماییم و از سوي ديگر با توجه به ساخت دستگاههای ارزشمند در حوزه بالادست، درج لوگو پژوهشگاه بر روي دستگاههاي ساخته شده و ارائه آن به عنوان محصولات حاصل از پژوهش میتوان این دستگاهها را به عنوان بخشی از توانمندي اين سازمان به صنعت معرفي کرد.
ايشان در ادامه افزود: توسعه شبکه همكاري با دانشگاهها، موسسات پژوهشی، شرکت های دانش بنیان، شرکت های اکتشاف و تولید گسترش فعاليتها در حوزه تكنولوژي حفاري، سرمايهگذاري و توجه بيشتر به آزمايشگاههاي ازدياد برداشت و توليد، آموزش پرسنل، تقويت كارهاي مشترك پرديسها، تداوم برگزاري كارگاههاي آموزشي يك روزه و سمينارهاي بالادستي از موضوعاتي است كه ميتواند با اجرايي شدن آنها باعث پيشرفت كارها و تسريع امور شويم.
وي به عوامل موثر در موفقيتهاي يك سازمان اشاره كرد و گفت: نيروي انساني دانشي و متخصص و اخلاقمدار، انگيزه بالاي پرسنل، شايستهسالاري، تعاملات بین المللی، ارتباط با مشتري، برگزاري جلسات همانديشي و تلاش در جهت ايجاد محيط كار صميمي و دوستانه از عواملي هستند كه ميتواند يك سازمان را به موفقيت برساند و در نهايت نتايج مثبتي براي آن مجموعه حاصل شود.
كاظمزاده به فعاليت پرديس بالادستي در حوزه حفاري نيز اشاره كرد و گفت: خوشبختانه پژوهشگاه صنعت نفت توانسته است چندین قلم افزايه حفاري را بوميسازي كند ولي تاكنون موفق به تجاريسازي آنها نشده ایم كه بايد در اين زمينه راهكارهاي مناسب بررسي شود تا بتوانيم به تجاريسازي اين محصولات نيز دست يابيم.
ايشان در ادامه تصريح كرد: توجه به موضوع تحول ديجيتال با توجه به حجم زیاد دادههای تولید شده در پرديس بالادستي، تعيين جايگاه اين پرديس در زيست بوم فناوري شركت ملي نفت ايران، برگزاري دورههاي آموزشي هدفمند، پیاده سازی مديريت پروژه چابك و همچنين رصد فناوريهاي نوظهور و اقدام عملی جهت رسیدن به این فناوری ها و عملیاتی نمودن آن با ایجاد سیاست های تشویقی و انگیزشی علاوه بر انجام پروژههاي متقاضيدار و اثربخش ميتواند در پيشبرد اهداف اين مجموعه نقش بسزايي را ايفا كند.