معرفی نرم افزار مدیریت چاه پارس
نرم افزار مدیریت چاه پارس PWM یکی از نرم افزارهای زیر مجموعه گروه توسعه نرم افزار پارس است.
نرم افزار مدیریت چاه پارس به منظور ارایه راه حل های مختلف در مواجهه با مشکلات تولیدی چاهها (تولید آب و گاز ناخواسته، مشکل فرازآوری، تولید شن، رسوب معدنی و رسوب آسفالتین)، اولویت بندی راه حل ها برای یافتن بهترین آن ها و در نهایت با در نظر گرفتن محدودیت های اقتصادی، اولویت بندی چاه هایی که برای رفع مشکل تولیدی شان راه حل یک سانی ارایه شده است؛ توسعه یافته است. در این نرم افزار سعی شده است تا نظرات خبرگان بهره برداری لحاظ گردد.
قابلیت استفاده از این نرم افزار در کلیه شرکت های بهره برداری نفت و گاز وجود دارد. لازم به ذکر است با توجه به آن که ماژول اولویت بندی به صورت عمومی توسعه یافته است می توان در حوزه های دیگری که نیازمند اولویت بندی باشند مانند بحث های قراردادی با شرکت های مختلف استفاده کرد. به طور کلی این نرم افزار در سرعت بخشی به تصمیم گیری و نایل شدن به نتایج مناسب کمک شایانی خواهد کرد.
با توجه به انجام اولویت بندی راه حل های رفع مشکلات تولیدی چاه ها و نیز اولویت بندی چاه ها، منابع مالی را می توان به صورت بهینه تخصیص داد و به نتایج بهتری دست یافت.
نرم افزار مدیریت چاه پارس در حال حاضر نمونه رقیبی ندارد و در شورای عالی انفورماتیک کشور با شماره 205132 به ثبت رسیده است.
معرفی نرم افزار تحلیلگر دادههای چاه آزمایی پارس
نرم افزار تحلیلگر دادههای چاه آزمایی پارس PWA یکی از نرم افزارهای زیر مجموعه گروه توسعه نرم افزار پارس است.
پیش بینی رفتار آتی مخازن هیدروکربوری و در نتیجه برنامهریزی آینده آن یکی از موارد بسیار مهم و حساس در بحث مدیریت مخازن میباشد. قبل از انجام پیشبینی رفتار مخزن، تطابق تاریخچه مخزن با دادههای موجود و شبیهسازی رفتار گذشته و حال مخزن باید انجام گیرد که جهت انجام اینکار تعیین خصوصیات مخزن از اهمیت ویژهای برخوردار است. استفاده از دادههای چاهآزمایی به عنوان ابزاری برای تعیین برخی از ویژگیهای مخزن یکی از روشهای معمول انجام اینکار میباشد. با ثبت اطلاعات فشار جریانی ته چاه (در میزان تولیدهای مختلف) بر حسب زمان و مشتق آن در مقیاسهای مختلف میتوان برخی از خواص مخزن مانند تراوایی، ضریب پوسته، اثر دهانه چاه، حدود تاثیر چاه، وجود گسل در مخزن، نوع مخزن از نظر شکافدار و غیر شکافدار بودن و نوع مرز مخزن را تعیین نمود.
توسعه و پشتیبانی نرمافزار متناسب با شرایط مخازن داخل کشور بدون دسترسی به دانش فنی و دسترسی به کد منبع نرمافزار امکانپذیر نمیباشد. لذا دستیابی به نرمافزار بومی متناسب با خصوصیات مخازن داخل کشور امری اجتناب ناپذیر خواهد بود.
مطالعات و اجرای نرمافزار چاهآزمایی پارس با هدف دستیابی به یک نرمافزار بومی در سال 1388 در پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت شروع شده و در مرداد 1391 نسخه اولیه این نرمافزار جهت آنالیز دادههای چاهآزمایی مخازن گاز- میعانی به اتمام رسید که در حال حاضر صحهگذاری و اعتبار سنجی نهایی نسخه 01 نرمافزار با دادههای واقعی در حال انجام است.
برنامه توسعه نرم افزار تحلیلگر دادههای چاه آزمایی پارس در دوفاز کلی شامل تکمیل مدلهای چاهآزمایی برای مخازن گاز میعانی و مخازن نفتی در فاز اول و حل عددی مدلها در فاز دوم انجام خواهد گرفت.
اهداف نرم افزار تحلیلگر دادههای چاه آزمایی پارس
- تولید و توسعه نرمافزار چاه آزمایی جهت آْنالیز دادههای آزمایش چاه برای چاههای نفتی و گازی
- مدیریت و تشکیل گروههای متخصص جهت تصحیح، تکمیل و خدمات پشتیبانی نرمافزارهای تخصصی
- مدیریت و تشکیل گروههای متخصص جهت کسب دانش فنی در زمینه تهیه و توسعه نرمافزارهای تجاری تخصصی
قابلیت های فعلی نرم افزار تحلیلگر دادههای چاه آزمایی پارس
- بخش خواندن و بارگزاری دادههای چاه آزمایی با فرمتهای مختلف و قابل تعریف توسط کاربر
- بخش آماده سازی و خطایابی دادهها
- بخش مربوط به خواص سیالات
- بخش گرافیکی مربوط به رسم و نمایش انواع نمودار و خواص سیالات بهصورت جامع
- بخش آنالیز خطی و برآورد اولیه پارامترها
- بخش رگرسیون و آنالیز غیر خطی برای انواع مدلهای مخازن
معرفی نرم افزار تخمینگر حجم مخزن PRVean
نرم افزار تخمین گر حجم مخزن PRVean یکی از نرم افزارهای زیر مجموعه گروه توسعه نرم افزار پارس است. اساس کار در نرم افزار تخمین گر حجم مخزن تخمین پارامترهای پتروفیزیکی مخزنی (مثل تخلخل و اشباع آب) با استفاده از نگاره های ژئوفیزیکی به کمک شبکه عصبی مصنوعی است. این پارامترهای تخمینی سپس برای محاسبه حجم درجای هیدروکربن مخزن مورد استفاده قرار می گیرند. نمایش نتایج در نرم افزار تخمین گر حجم مخزن بر مبنای گراف و جدول صورت می گیرد. و تهیه مدل سه بعدی از پارامترهای پتروفیزیکی مخزن از جمله امکانات آن است.
مهمترین قابلیت های نرم افزار تخمین گر حجم مخزن
- بارگذاری داده های پتروفیزیکی چاه، داده های ژئوفیزیکی و داده های زمین شناسی و هندسه مخزن در نرم افزار
- تعیین مرز و گرید بندی مخزن و بارگذاری داده ها در گریدها
- طراحی شبکه عصبی و آماده سازی ورودی ها و خروجی ها به منظور آموزش و تست شبکه عصبی طراحی شده
- تخمین خواص پتروفیزیکی بوسیله شبکه عصبی آموزش یافته و ساخت مدلهای خواص مخزنی
- محاسبه هیدروکربن درجا بر اساس مدل خواص مخزنی ساخته شده
نرم افزار تخمین گر حجم مخزن با نام اولیه NeuResVol و بطور کامل در اختیار R&D شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار گرفته است. اما با تغییراتی جزئی و تحت نام PRvean در اختیار پژوهشگاه صنعت نفت قرار دارد که می توان با سرمایه گذاری پژوهشگاه و ارتقای ویژگی های آن به فکر تجاری سازی آن بود.
نرم افزار شبیهساز مخزن پارس PRS
شبیهساز مخزن پارس prs که یکی از نرم افزارهای زیر مجموعه گروه توسعه نرم افزار پارس است یکی از مهمترین ابزارهای مورد نیاز جهت مطالعه و مدیریت مخازن، نرمافزارهای شبیهساز مخزن میباشند. با استفاده از شبیهساز مخزن پارس prs ، پیشبینی رفتار و عملکرد مخازن در شرایط مختلف عملیاتی طی سناریوهای مختلف پیشنهادی امکانپذیر خواهد بود. شبیهساز مخازن نقش کلیدی در بسته نرمافزاری مورد استفاده در صنایع بالادستی را به عهده دارد چراکه بدون وجود این هسته مرکزی، نتایج دیگر بخشهای نرمافزاری عملاً استفاده چندانی در مبحث مدیریت و توسعه مخزن نخواهند داشت.
عدم تطابق فنی اکثر نرمافزارهای تجاری تخصصی غیر بومی با شرایط مخازن ایران، مشکلات فنی ناشی از عدم دسترسی به کد منبع و نیز عدم دسترسی به دانش نرمافزار مربوطه برای پشتیبانی و توسعه از یک طرف و هزینههای بسیار بالای مربوط به تامین و پشتیبانی نرمافزارهای تخصصی مورد نیاز در بخش بالادستی صنعت نفت از طرف دیگر لزوم بومیسازی این نوع نرمافزارها در صنعت نفت را نشان میدهد. از ویژگی های منحصر به فرد شبیهساز مخزن پارس prs ، میتوان به توانایی مدلسازی مخازن مطابق با ویژگی مخازن ایران که عمدتاً شکافدار میباشند اشاره کرد.
برخی قابلیتهای شبیهساز مخزن پارس
- توانایی شبیهسازی مدلهای نفت سیاه و نفت ترکیبی در یک بستهنرمافزاری
- کاربرد مدلهای مخازن تخلخل دوگانه-نفوذپذیری دوگانه (مخازن شکافدار)
- تطابق اتوماتیک تاریخچه تولید و بهروزرسانی پیوسته مدل
- مدلسازی دقیق جریان سیال درمخزن و اطراف چاه
- مدلسازی دقیق ساختارهای مخزنی پیچیده با مشبندی غیرساختاری
- کاربرد روشهای حل ضمنی کامل، فشار ضمنی-اشباع صریح و ضمنی تطابقی
- کاربرد روشهای عددی و تحلیلی برای شبیه سازی آبده.
این نرمافزار بطور عمده شامل دو بخش هسته محاسباتی و میزکار میباشد. محاسبات نرمافزار توسط هسته محاسباتی انجام میشود. میزکار در واقع رابط کاربر گرافیکی نرمافزار است که ارتباط کاربر را با هسته محاسباتی و ابزارهای گرافیکی نرمافزار برقرار میسازد. ابزارهای گرافیکی نرمافزار شامل دو ابزار کاربردی PRSPlot و PRSView است که به ترتیب برای رسم منحنیهای دو بعدی عملکرد چاهها / میدان و نمایش سه بعدی خواص استاتیک و دینامیک مدل در گامهای زمانی مختلف طراحی شدهاند.
معرفی نرم افزار مدل ساز حوضههای رسوبی پارس یک بعدی
نرم افزار مدل ساز حوضههای رسوبی پارس یک بعدی که یکی از نرم افزارهای زیر مجموعه گروه توسعه نرم افزار پارس است دارای کاربردهای متعددی در بخش بالادستی صنعت نفت میباشند و کاربرد آنها از مرحله اکتشاف تا مرحله توسعه میادین ادامه دارد.
مهمترین کاربردهای نرم افزار مدل ساز حوضههای رسوبی پارس یک بعدی
بررسی سنگ منشاء از نظر تاریخچۀ تدفین و بلوغ حرارتی که از مهمترین عوامل تولید نفت میباشند و خود شامل مراحل مدل سازی ساختمانی و مدل سازی نهشته شدن رسوب و فشردگی و بازگشت به دوران زمینشناسی قبل و مدل سازی وضعیت حرارتی رسوبات از گذشته تا به امروز میباشد.
- ایجاد دیدگاه زمینشناسی مناسب از سیستم نفتی در پایان مدل سازی که به کاربر اجازه میدهد تا فرضیات مختلف را در منطقه مدل سازی نموده و بهترین فرضیه را که با وضعیت کنونی لایهها مطابقت دارد انتخاب نموده و با توجه به آن تصمیمگیری نماید.
- امکانسنجی مناطق مستعد نفتی با مقایسۀ زمانی تولید نفت و ایجاد تلههای نفتی که از مهم ترین نتایج مدل سازی میباشد و محل به تله افتادن هیدروکربن و نوع آن را به ما نشان میدهد.
- بررسی وضعیت بلوغ لایهها در مناطقی که امکان نمونهگیری وجود ندارد و مناطقی که امکان دسترسی کمتری به آنها وجود دارد، این نرمافزارها به ما کمک میکنند به اکتشاف تلههای نفتی جدید پرداخته و یا وضعیت منطقه را ارزیابی نماییم.
- کاهش ریسک و هزینههای اکتشافی. از آنجایی که احتمال وجود یک مخزن در منطقۀ نفتی با احتمال تولید نفت و ایجاد تلۀ نفتی در زمان مناسب رابطه مستقیم دارد، بنابراین یک مدلساز سیستمهای نفتی، ابزاری کارامد و مناسب جهت کاهش ریسک حفاری اکتشافی و توسعهای به شمار میرود.
نرم افزار مدل ساز حوضههای رسوبی پارس یک بعدی در نسخه جدید توانایی رسم نمودارهای دوبعدی نقشههای عمق تدفین، دما و پختگی و ضخامت برای هر سازند را دارد.
امکان انتقال اطلاعات کامل یک چاه از مدلی به مدل دیگر و یا ترکیب دو مدل با یکدیگر، نمایش بلوغ سازندها بر روی نمودار CrossSection ، امکان تنظیم ارتفاع چاهها بر اساس top یکی از سازندها، نمایش بلوغ Source Rockها در نمودار Event Char t، امکان تغییر محدودههای %Ro و TTI در نمودارهای نشاندهنده بلوغ، ایجاد نمودارهای عمق، دما و بلوغ در طول زمان برای یک سازند خاص، امکان تعریف pattern برای لیتولوژیها، استفاده پیشفرض از آن برای سازندها و قابلیت بزرگنمایی و حرکت هوشمند در کلیه نمودارها از دیگر موارد جدید لحاظ شده در این نرمافزار میباشد. اغلب نقطه نظرات مشتریان و کاربران و ایرادات نسخه قبلی در نسخه جدید این نرمافزار اعمال گردیده و در سایر بخشها نیز بهبودهای قابل توجهی حاصل شده است.
معرفی نرم افزار پیشبینی میزان تشکیل آسفالتین پارس
پیشبینی میزان تشکیل آسفالتین پارس
نرم افزار با توجه به نیاز صنعت نفت در بخش بالادستی به داشتن نرم افزاری مناسب و بومی در زمینه پیشبینی رفتار فازی آسفالتین و بنا به درخواست شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، تولید و توسعه نرم افزار شبیهساز تشکیل آسفالتین پارس در گروه توسعه نرم افزار پارس از زیرمجموعههای پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت از سال 1391 شروع شده و در اسفند سال 1392 نسخه اول نرم افزار پیش بینی میزان تشکیل آسفالتین به بخشبالادستی صنعت نفت ارائه شدهاست.
از مهمترین موارد استفاده وکاربرد نرم افزار پیش بینی میزان تشکیل آسفالتین می توان به پیشبینی، کنترل ومدیریت رسوبات آسفالتینی ونیز پیش بینی وتعیین إثر پارامترهای مختلف بر رسوب آسفالتین اشاره کرد. نرم افزار پیش بینی میزان تشکیل آسفالتین قابل به کارگیری توسط شرکت ملی نفت ودیگر شرکت های تابعه وسرمایه گذار در حوزه نفت به منظور بررسی وفهم بهتر رفتار فازی آسفالیتن وتأثیری که این ترکیبات بر روی تولید، انتقال، ذخیره و پالایش نفت میگذارند، می باشد.
با توجه به هزینه های بسیار زیاد ناشی از تشکیل و رسوب آسفالتین و نیز هزینه های بالای مربوط به انجام آزمایش های دما – فشار بالا در این زمینه ، بدون شک شبیه سازی و پیش بینی رفتار فازی آسفالتین در شرایط مختلف تولید و تزریق(به عنوان کم هزینه ترین راه حل ) تاثیر بسیار زیادی در بحث کنترل تشکیل و رسوب آسفالتین خواهد داشت.
نرم افزار پیش بینی میزان تشکیل آسفالتین جزء محدود نرم افزار های موجود جهت پیش بینی رفتار فازی آسفالتین می باشد که به صورت مستقل و به طور تقریبا جامع تشکیل آسفالتین در فرایند های مختلف را شبیه سازی می کند. تئوری های به کار گرفته شده در نرم افزار پیش بینی میزان تشکیل آسفالتین برای شبیه سازی رفتار آسفالتین شامل تئوری محلول های پلیمری است که این تئوری نسبت به تئوری های دیگر یه مانند مدل جامد ، به ماهیت و واقعیت آسفالتین در سیستم های نفتی نزدیک تر می باشد.
پارامترهای قابل تنظیم مدل آسفالتین شامل چگالی (یا وزن مولکولی) آسفالتین، پارامتر حلالیت آسفالتین، ضریب برهم کنش آسفالتین و نفت و عدد کئوردیناسیون آسفالتین (فقط در مدل میلر) میباشند. با توجه به اینکه معمولاً در کنار دادههای مربوط به میزان تشکیل آسفالتین، دادههای مربوط به وزن مولکولی و/یا چگالی آسفالتین میباشد.
پارمترهای مدلهای مورد استفاده در نرم افزار پیش بینی میزان تشکیل آسفالتین با دادههای آزمایشگاهی مربوط به خواص جمعی آسفالتین و نیز دادههای آزمایشگاهی مربوط به میزان تشکیل آسفالتین (در این نسخه دادههای آزمایشگاهی میزان تشکیل آسفالتین در فرآیند تخلیه طبیعی) برازش میگردند. پس از اینکه با استفاده از دادههای آزمایشگاهی پارامترهای مدل مورد استفاده در نرم افزار تنظیم گردید، نرم افزار قادر به پیشبینی میزان تشکیل آسفالتین در شرایط تولید طبیعی، در مسیر تولید، در فرایندهای تزریق (تزریق گاز و یا حلال) و نیز اختلاط نفتها در دماهای مختلف خواهد بود.